Den oerhört jämna spurten på 800 m som OS-tvåan Francine Niyonsaba vann på 1:59.11 före Lovisa Lindh. Foto: Deca Text&Bild

Bästa svenska Diamond League-tävlingen någonsin!

Bauhaus-galan på Stockholms Stadion blev riktigt minnesvärd med en rad svenskar som noterade världsklassresultat. Facit blev tre 2:a-platser, en 3:e, en fjärde och en 6:e och noterbart är att de tre tvåorna – Daniel Ståhl i diskus, Angelica Bengtsson i stav och Lovisa Lindh på 800 m – var ytterst nära att vinna!
Se filmen och fler bilder från galan.

Daniel Ståhl kastade 68.13 i diskus och var bara 36 centimeter från segern, Lovisa Lindh gjorde karriärens näst bästa tid på 800 m med 1:59.43 och var bara tre tiondelar bakom OS-tvåan Niyonsaba och i stav missade Angelica Bengtsson med 4.65 segern på en rivning för mycket!

Lovisa fick fart på publiken
Det tände verkligen till vid några tillfällen denna soliga, sköna men blåsiga söndagseftermiddag och ett sånt tillfälle var det kvinnliga 800 m-loppet med Ullevis Lovisa Lindh. I torsdags slutade hon fyra i Oslo på 1:59.23 – bara 0.03 från det svenska rekordet – och nu var hon ute efter noteringen. Det blev ett snabbt lopp där Lovisa startade långt ut men till slut ändå fick en bra position som fyra-femma när fältet gick ihop efter 200 meter.
Haren Jennifer Meadows passerade halva distansen på blixtsnabba 56.81 med Lovisa fyra på 57.1 – över sekunden snabbare än i Oslo i torsdags.
Hon hade samma placering in på upploppet och avancerade till slut till en slutlig andraplats på 1:59.41 – bara 0.30 bakom vinnaren Francine Niyonsaba.
– Jag tyckte jag fick en bra start men det gick fruktansvärt fort från början. Det var också en tuff motvind.
– 57.1 är min klart snabbaste öppning men jag fick inte ett lika rent lopp som i Oslo, men andra raka tiden under två minuter är jag nöjd med!
– Jag var trött på slutet men fick krafter när publiken skrek.
Det var ett extremt jämnt lopp där de åtta första kom i mål inom 1.1 sekunder. 1:59.41 är tangerat nästpers för Lovisa som nu slog IEM-vinnaren Selina Büchel med 0.25. Sjua slutade isländskan Aníta Hinriksdóttir som med 2:00.06 bara vara 0.03 från sitt nationsrekord från i torsdags och för femtioelfte gången snuddade vid drömgränsen.

Femte tävlingen över 68 meter för Daniel Ståhl denna sommar. Foto: Deca Text&Bild

Bästa vädret på flera år
Det var åtminstone 25 grader och växlande molnighet och trots en av alla högst kännbar vind blev det riktigt fin friidrott! Manliga diskustävlingen höll fantastiskt hög nivå med två man över 68 meter och totalt fem över 66. Senast det hände var i OS-finalen i London 2012.
Kampen om segern stod mellan hemmasonen Daniel Ståhl och världsettan Fedrick Dacres där ledningen växlade flera gånger. Ståhl ledde efter första omgången med 66.25 i den hårda och byiga vinden, blev av med ledningen i andra men tog tillbaka den direkt med 67.34.
I fjärde skickade Dacres iväg diskusen 68.36 och det blev segerkastet även om Daniel fightades hela vägen och ökade till 68.13 i sista. Svensken från Viksjö norr om Stockholm besegrades med bara 36 centimeter i vad som var hans femte tävling över 68 meter denna säsong. Stabil och hög nivå brukar vara en bra grogrund för riktigt bra resultat.

”Vi försöker alltid komma etta-tvåa”
Daniel var stor i den knappa förlustens stund:
– Jag är rätt nöjd trots att jag inte vann. Och glad för Dacres skull, vi är i samma management team och försöker alltid komma etta-tvåa! säger Daniel.
– Jag är stabil på 66-67 meter tävlingen igenom och det här var lite bättre än Oslo, en jämnare serie. Det var en härlig tävling med bra publikstöd. Vinden varierade en hel del, ibland mot, ibland med och ibland vindstilla vilket gjorde det lite svårkastat.
– Mitt sista kast var det längsta och tekniskt också det bästa, då flöt diskusen ut någorlunda bra.
Bakom Dacres 68.36 och Daniels 68.13 följde Andrius Gudzius 67.29, Philip Milanov 65.05, Robert Harting 66.20, Piotr Malachowski 64.60, OS-mästaren Christoph Harting 61.75 och MAI:s Axel Härstedt 60.28. Fem man över 66 meter i samma tävling hände nu för första gången på fem år.
Resultat diskus

Perkovic fick ge sig igen
Manliga och kvinnliga diskustävlingen gick precis som i Oslo samtidigt och åter fick den kvinnliga världsettan och stadionrekordhållaren (68.77) Sandra Perkovic ge sig för herrvinnaren som även denna gång kastade längre.
Hon fick faktiskt också se sig slagen i den kvinnliga tävlingen där Kubas Yaimi Perez var 17 centimeter bättre – 67.92 mot 67.75. Stadionrekordet klarade sig med en meter.

Angelica Bengtsson slutade tvåa på samma höjd som vinnaren. Foto: Deca Text&Bild

Angelica en rivning från segern
I stavtävlingen stannade de tre främsta på 4.65 och en av dem var Angelica Bengtsson som med andraplatsen gjorde sin bästa Diamond League-insats hittills.
Hässelby-hopparen var faktiskt bara en enda rivning från att ta sin första Diamond League-seger. Hon tog ingångshöjden 4.40 i tredje men sedan kom 4.55 i andra och 4.65 i första med darr. Hon gjorde ett försök på svenska rekordhöjden 4.75 men landade på ribban, gjorde illa foten och det blev inget mer hoppande. Efteråt kom hon till den mixade zonen med svullen och lindad fot.
– Med den här fina tävlingen i bagaget så skulle jag inte bli orolig om jag inte kan göra någon mer före VM, så mycket självförtroende gav det här, säger Angelica som inte ville spekulera om hur mycket tid hon behöver för att komma i tävlingsdugligt skick igen. Men något Lag-EM nästa helg blir det inte.
– Det känns riktigt bra att komma tvåa mot det här motståndet! 4.65-hoppet var bra även om jag var på ribban. Hade den legat på 4.75 så är det inte omöjligt att den legat kvar då också, säger Angelica.
Andraplatsen är den bästa svenska Diamond League-placeringen genom tiderna i kvinnlig stav. Dessutom på samma resultat som vinnaren Nicole Büchler.
De tre första tog 4.65 och delad sexa slutade Michaela Meijer på 4.40.

Tårar av glädje för Sofie Skoog. Foto: Deca Text&Bild

Sofie Skoog VM-kvalade
Efter en trög säsongsinledning lossnade det med besked för Sofie Skoog. Hon tog fyra raka höjder i första försöket till och med tangerade personliga rekordet 1.94 som framför allt innebar klarade VM-kvalgräns. Hon tog i sista med lätt darr vilket då även gjorde henne till ledare av tävlingen. Det kom också några glädjetårar när hon låg kvar en stund i bädden innan hon sprang fram till tränaren Stefan Holm.
På 1.97 var hon aldrig riktigt nära.
– Det var både en överväldigande känsla och lättnad på samma gång. Tävlandet började lite trevande den här säsongen och jag kände mig inte i form. Men idag släppte det och jag seglade verkligen över 1.94! Det var som att sväva!
– På 1.97 tyckte jag att jag kunde ladda om ganska bra, det har jag haft lite problem med tidigare.
– Allt har gått väldigt bra på träning och nu fick jag ut det på tävling också.
Vann gjorde världsettan Marija Lasitskene som efter 2.00 gjorde tre försök på världsårsbästahöjden 2.06.
Erika Kinsey tog 1.80 och 1.85 i första följt av 1.90 i andra och var sedan riktigt nära i sista på 1.94. Bianca Salming rev ut sig på ingångshöjden 1.80.

Michel åter över åtta
I manliga längdtävlingen vann världsettan Luvo Manyonga på 8.36w uppnått i första omgången. Michel Tornéus åstadkom också sitt längsta i första hoppet – 8.06 – vilket räckte till fjärde plats.
– Jag kände mig superbra men det var en sådan där dag när jag sprang för fort vilket gjorde att tekniken blev lite lidande. Jag låg före mitt märke i ansatsen så jag fick bromsa på slutet och då blir det inte helt bra. Det var kastvindar och då är det svårt att få till ansatsen, det gällde alla idag.
– Fysiskt känner jag mig väldigt bra, bättre än på länge. Så får jag bara tekniken att stämma så blir det långt. Tävlingen gick lite fort. Vi brukar få ett litet break efter tre omgångar men det fick vi inte idag.
– Det var synd att jag inte fick bjuda på något bättre idag. Samtidigt så är det en bra serie, säger Michel som hade 8.06, 7.69, x, 7.96w, 7.92 och 7.93.
Andreas Otterling gjorde också en bra tävling och slutade sjua på 7.87. Tyvärr behövde Manyonga söka sjukvård efter efter tävlingen sedan han fått ont i en fot. Den blev röntgad och det konstaterades att det inte fanns några frakturer utan att det kan betraktas som en grov stukning.

Meraf Bahtas lysande spurt gav henne segern på 3000 m! Foto: Deca Text&Bild

Fantastisk spurt gav Meraf segern
Kvinnliga 3000 m var ingen Diamond League-gren men resulterade i en bejublad seger av Meraf Bahta som var riktigt stark i spurten och vann med blott två tiondelar på 8:47.07, bara fyra sekunder från hennes eget svenska rekord.
Sarah Lahti slutade fyra på 8:54.95 och Hälles Linn Nilsson sjua på personliga rekordet 9:01.50.

9.69w av De Grasse
De internationella höjdpunkterna var flera och det mest uppseendeväckande var Kanadas OS-trea Andre De Grasse som med hjälp av en medvind på +4.5 m/s vann 100 m-loppet på 9.69w! Fem man tog sig under tio sekunder i den extrema medvinden och åtta slutade MAI:s Austin Hamilton som med 10.16w underskred det svenska rekordet med 0.02, men alltså med för mycket vind i ryggen. Men han fick ändå med sig ett personligt rekord eftersom han i försöken noterade 10.35 i godkänd vind – 0.05 under hans gamla personbästa.
• På 110 m häck vann Orlando Ortega på 13.09w – 0.02 före Rysslands Sergey Shubenkov.
• I 1500 m-loppet var Timothy Cheruiyot starkast på slutet och vann med sju tiondelar på 3:30.77. En tid bara sekunden från stadionrekordet trots den blåsiga eftermiddagen. 16-årige norrmannen Jakob Ingebrigtsen gjorde sitt eget lopp långt efter näst sista man men kom ändå i mål på 3:39.92 – personbästa med 1.5 sekund.

Kallur och Green avtackades
Invigningen innehöll traditionsenligt en bil som kom in på stadion men denna gång var inte gästen hemlig. För synlig för alla i baksätet satt Susanna Kallur som steg ur vid Sofiatornet och gick upp på scenen med portföljen med diamanterna som delas ut till stadionrekordslagare. Där avtackades hon efter sin fantastiska häckkarriär som hon valde att avsluta efter inne-EM i Belgrad i mars.
– Mitt första starka minne från Stadion är från 1999 då jag gjorde min första gala. Ludmila Engquist gjorde comeback och vann medan jag satte personligt rekord. Det var en otroligt häftig start på min internationella karriär, säger Sanna.
– Och så minns jag comebacken i fjol förstås!
Och segern på 100 m häck 2007 kunde hon ha tillagt.
Lite senare på kvällen avtackades även höjdhopparen Emma Green som också avslutade elitsatsningen i mars.
Resultaten
/Jonas Hedman

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen