Bästa insatsen hittills i löparkarriären för Napoleon Solomon! Foto: Deca Text&Bild

Lysande terränglopp av Napoleon Solomon – bara 33 sekunder bakom Mo Farah!

Turebergs Napoleon Solomon, 22, gjorde sitt livs terränglopp när han sprang i mål som 15:e man i 8 km-loppet i Edinburgh på lördagen. Detta bara 33 sekunder bakom fyrdubble OS-vinnaren Mo Farah.

”Nappe” är riktigt bra när det handlar om terräng vilket han visat vid flera tillfällen – senaste i U23-EM i Italien för tre veckor sedan då han slutade sexa, bara nio sekunder från brons. Loppet i Edinburgh är i första hand en lagtävling mellan Europa, USA och Storbritannien med de bästa seniorerna och 22-årslöparna från terräng-EM i europalaget och efter att ha legat runt 25:e plats halvvägs avancerade Nappe ända till 15:e i mål och var fjärde man i europalaget!

Briljant avslutning
Nappe hamnade placeringsmässigt precis mitt i det 30 man stora fältet med sina 25:22 på den tuffa banan och var bara 33 sekunder bakom självaste Mo Farah som i somras vann sin andra OS-dubbel på 5000-10 000 m. Vann gjorde USA:s Leonard Korir på 24:03, en enda sekund före OS-nian i maraton och terräng-EM-trean Callum Hawkins från Storbritannien. Denne gick på offensiven direkt från start och ledde till bara tjugotalet meter från mål då han fångades in av Korir.
Trea var terräng-EM-vinnaren Aras Kaya på 24:21 och bland de Nappe slog märks Carlos Mayo som tog silver på U23EM i terräng.

Bästa svenska insatsen i Edinburgh
2015 var Spårvägens Alexander Palm med i europalaget och blev 24:a på 27:00 och i fjol var Högbys David Nilsson 28:e man på exakt samma tid på den identiska banan. Men väder och underlag gör förstås att prestationerna inte går att jämföra rakt av. 2015 var Alexander 1:29 bakom segraren, 2016 var David 1:31 efter ettan och nu var Napoleon 1:19 bakom vinnaren och hans insats är den bästa svenska hittills. Bästa juniorplaceringen i dessa sammanhang har Wille Levay som var åtta i P19-loppet över 6 km för två år sedan.