Starten på Ringvägen vid Zinkensdamms IP med allsång av Hammarbylåten "Just idag är jag stark"! Foto: Deca Text&Bild

Midnattsloppet – en kontrastrik upplevelse!

När Midnattsloppet hade premiär i Stockholm 1982 så fullföljde 2852 löpare. Sedan dess har loppet växt så det knakat och genomförs numera också i Göteborg, Malmö och Helsingfors. 2015 nåddes den hittills högsta anmälningssiffran med totalt 72.000 anmälda i de fyra städerna och i augusti är det dags för 36:e gången. Detta är den tredje och sista artikeln om Hammarby Friidrott skriven av Felix Davidsson-Berndtsson som gjorde sin praktik på friidrottaren.com under våren.

Hammarby är en av landets största friidrottsföreningar sett både till antalet aktiva och framgångar. Av de egna tävlingsarrangemangen sticker Midnattsloppet ut när det gäller såväl gäller storlek och inte minst som viktig intäktskälla för friidrottsverksamheten.

Störst i Europa
Midnattsloppet arrangeras officiellt av Midnattsloppet Nordic AB som ägs av Hammarby IF Friidrottsförening. 2014 var hela 41.500 anmälda till loppet i Stockholm vilket då var Europas största 10 km-lopp. Räknar man in alla lopp i Sverige är det näst störst efter GöteborgsVarvet.
– Premiären ägde rum 1982 och sedan kom Göteborg till 2008, Helsingfors 2010 och Malmö 2013. Vi prövade även några år i Västerås men det blev inte lyckat, säger Ingvar Åström som är ordförande i Hammarby Friidrott.

Ett upplevelselopp
Midnattsloppet i Stockholm har av tradition haft många av våra mest framstående löpare som segrare och av dem märks Olle Walleräng, Erik Sjökvist och Isabellah Andersson. Men Midnattsloppet är generellt sett mycket mer än ett lopp för elitlöpare. Det är framför allt ett motions- och upplevelselopp som ska vara ett minne och något man vill vara med på varje år. Upplevelserna runt banan är många och viktiga för stämningen.

Spektakulär start
Det är inte bara längs banan som Midnattsloppet fokuserar på att ge deltagarna en upplevelse utan även vid starten, på banan och vid målet.
– Vi arbetar med kontraster som mörker-ljus, inspelad respektive levande musik, hög ljudvolym-total tystnad och naturligtvis massor av åskådare ängs banan. Konceptet är likartat på alla tävlingsplatser, säger Ingvar.
I Stockholm bår banan längs kända platser på Södermalm som Fjällgatan, Mosebacke torg och Mariatorget. Start och mål är vid Zinkensdamm på Ringvägen och det är verkligen liv och rörelse kring loppet. Men upp till Sofia kyrka, som är en av de högsta punkterna på banan, är det däremot nästan tyst. Där finns bara marschaller när man springer uppför backen och på krönet möts av en gospelkör!

Söders kväll
Loppet i Stockholm har ibland kallats Söders kväll, en afton fylld av löpargläde och publikvärme. Stöket en vanlig lördagskväll på Söder är som bortblåst!
– Vi försöker göra en show vid starten med allsång, i Stockholm med Hammarbylåten ”Just idag är jag stark”, samt rök och eld som flammar upp när startskottet går, säger Ingvar.
I augusti är det åter dags för folkfesten Midnattsloppet som arrangeras fyra lördagar i rad i augusti-september – Stockholm 19 augusti, Göteborg den 26:e, Malmö 2 september och Helsingfors den 9:e.
Mer om Midnattsloppet på tävlingens egen hemsida där man kan anmäla sig till ordinarie pris fram till 31 maj, därefter mot förhöjd avgift.

Felix Davidsson-Berndtsson

Läs även:
Hammarby IF siktar på att bli en komplett klubb
Så jobbar Hammarby IF med ungdomsverksamheten

Fakta
Några av Hammarby Friidrotts arrangemang
Midnattsloppet
10 km-lopp i augusti på Södermalm med runt 30.000-35.000 anmälda. Loppet har de senaste tio åren via bolaget MLAB tagit plats också i Göteborg, Malmö och Helsingfors. Midnattsloppet i Stockholm är Sveriges näst största motionslopp efter GöteborgsVarvet.

Hammarbyspelen
Arrangeras inomhus i Sätra och är näst största tävlingen. I år var det 847 anmälda och 1904 starter på de tre tävlingsdagarna vilket gör den till en av vinterns största svenska inomhustävlingar med allt från ungdomar till seniorelit.
– Där vill vi verkligen få så många som möjligt från våra egna led att vara med, säger Ingvar Åström.

Lilla Hammarbyspelen
Tävlingen hade premiär ifjol och hade i år 196 deltagare. Den vänder sig till barn i åldern 10–11 år. Tidigare var även de här åldrarna med på stora Hammarbyspelen men blev 2016 en egen tävling för att de skulle få chansen att både tävla och umgås på ett bättre sätt.

KM Terräng
Öppet klubbmästerskap som alla får vara med på och som har klasser från åttaåringar till elit inklusive veteraner och motionärer.

Udda grenars kväll
En tävling som avgörs på hösten på Enskede IP. Innehåller grenar som det inte tävlas på så ofta i vanliga fall som 150 m, 600 m, 1000 m och en engelsk mil (1609 m).

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen