Mästerskapsmedalj för Michel Tornéus för femte året i följd. Foto: Deca Text&Bild

Silver och ytterligare två finalister andra EM-dagen

Det var verkligen en intensiv svenskkväll med inte mindre än tre blågula som parallellt tävlade i EM-finaler runt Olympiastadion i Amsterdam. Som bevakande journalist på pressläktaren snett ovanför hundrametersstarten var det inte lätt att hänga med när Kim Amb kastade spjut i första kurvan, Michel Tornéus hoppade längd utanför bortre långsidan och Sofie Skoogs höjdfinal pågick i andra kurvan! Lägg till detta svenskarna på ovalen.
Michel Tornéus silver i längd på 8.21 var förstås den blågula höjdpunkten. Han slog till med 8.21 redan i första omgången vilket var ledarresultat ända till näst sista rundan då OS-mästaren Greg Rutherford passerade med fyra centimeter. Michels hopp kom i bara aningen för stark medvind – 2.1 m/s – för att resultatet skulle kvalificera honom till OS i Rio. Nu får han leta en ny tävling för att få till de nödvändiga 8.15 i godkänd vind.

Tangerat pers för Kim
I spjutfinalen fick Kim Amb på 79.36 som bäst vilket räckte till en sjundeplats i en final där många var slitna efter kvalet dagen före. Märkligt att inte arrangören lägger in en vilodag som på OS och VM. För medalj krävdes 82.44 medan 80.78 räckte för att bli femma. Sjundeplatsen innebar att Kim tangerade sin bästa mästerskapsplacering som är från Helsingfors-EM 2012 då han kastade 79.12.

Sofies första final utomhus
IF Götas IVM-femma Sofie Skoog tog 1.84 i första och 1.89 i höjdfinalen i andra innan 1.93 blev för högt. Det innebar en niondeplats. Hade hon tagit 1.89 i första hade hon slutat sexa medan 1.93 i andra räckte för att bli fyra. Finalplatsen är hennes första i ett utomhusmästerskap och nu känns möjligheterna att bli uttagen till OS i Rio som goda!

Daniels monsterkast
VM-femman i diskus, Daniel Ståhl, var illa ute i diskuskvalet som genomfördes i parken Museumplein två kilometer från Olympiastadion. Efter två ogiltiga skickade han iväg 2 kg-redskapet hela 65.78 och skrek ut glädjen och lättnaden! Resultatet innebar att han överträffade kvalgränsen med nästan två meters marginal och kastade näst längst av alla. Han hade bra stöd av hejaklacken från sin klubb Spårvägen som verkligen hördes!

Sanna 0.06 från final
Den första av tre semifinaler på 100 m häck slutade med en femteplats för Susanna Kallur på 12.97. Därmed missade hon finalen med liten marginal och svaret på frågan om hon blir uttagen till OS dröjer ytterligare. Det positiva är att benet håller och hon visar stabil form. En form som mycket väl kan stegras ytterligare i sommar bara hon får chansen i Rio.

Norskt rekord
Efter onsdagens norska framgång med brons på kvinnliga 10 000 m tack vare Karoline Bjerkeli Grøvdal kom en ny på torsdagen tack vare supertalangen i tiokamp, 20-årige Karsten Warholm. Den gångna helgen satte han norskt rekord på 400 m häck (!) med 49.45 vilket han i EM-semifinalen förbättrade till 48.84! Därmed seglade han inte bara upp som en medaljkandidat utan också som ett OS-hopp.

Johan bittra öde
I 1500 m-försöken gjorde Johan Rogestedt ett riktigt bra lopp och spurtade in som trea i första heatet på 3:40.59 och tog sig till final på placering. Trodde alla. Men Belgien lämnade in en protest mot att Johan skulle ha stört en spanjor (!) som var hundradelen efter Johan i mål. Protesten gick igenom och Sverige lämnade in en motprotest. Den avslogs och därmed blir det ingen final för Johan.
I den finns istället belgaren Isaac Kimeli med som sprang i tredje heatet (!). För han flyttades i och med Johans diskvalifikation upp ett steg och avancerade på tid. Därmed fick den belgiska protesten önskad effekt.
Denna typ av protester är verkligen tråkiga och att betrakta som osportsliga. Man kan också undra hur juryn ens kunde godkänna den.

Franskt glädjetjut
Glädjescener utspelar sig inte bara inne på Olympiastadion utan regelbundet också i den mixade zonen där aktiva och journalister möts. Efter torsdagens semifinaler på kvinnliga 100 m häck väntade fransyskan Cindy Billaud, som sprang i första heatet, nervöst på utgången av det tredje. Skulle hennes 12.91 räcka för att gå till final på tid?
Hon stod som i färdigaställning (!) framför TV:n inne i den trånga mixade zonen tillsammans med den utslagna landsmaninnan Sandra Gomis och en rad franska fotografer redo att föreviga ögonblicket då beskedet kom. Vad det var kunde vem som helst förstå när Billaud med ett glädjertjut sprintade ut ur tältet och iväg för att förbereda sig för finalen! I den slutade hon sjua på mindre goda 13.29.
/Jonas Hedman

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen