Topptrion i tidernas bästa SM-final på 100 m. Fr v tvåan Henrik Larsson, 17, 10.21w, vinnaren Austin Hamilton, 20, 10.18w, och trean Tom Kling-Baptiste, 10.27w. Foto: Deca Text&Bild

Tidernas bästa finaler på 100 m och i diskus

Friidrotts-SM i Helsingborg bjöd på en härlig förstadag med många bra resultat och härliga dueller. Två grenar stack ut kvalitetsmässigt och det var de manliga finalerna på 100 m och diskus som var de bästa genom tiderna. För bakom Austin Hamiltons 10.18w på 100 m och Daniel Ståhls 67.80 var det en toppbredd som vi aldrig sett på SM tidigare.

En av helgens största favoriter var Daniel Ståhl som inte hade några problem med att vinna sitt tredje SM-guld i diskus. För ett år sedan på Sollentunavallen fick han halva friidrotts-Sverige att jubla över mästerskapsrekordet 68.72 som då var klubbrekord med två meter. Nu kastade han nästan lika långt – 67.80 – men det känns som vardagsmat. Tävlingen var Daniels tionde (!) över 67 meter i år!
Det är en helt fantastiskt hög nivå han håller! Att ligga på den nivån i tävling efter tävling är inget annat än helt fantastiskt!
Han hade nu tre godkända över 65 meter där 67.80 i femte omgången var SM-historiens näst längsta. Bara hans eget mästerskapsrekord på 68.72 från i fjol är bättre. Silvret tog träningskompisen Simon Pettersson på 64.84 som var nästpers medan bronset gick till OS-finalisten Axel Härstedt.

Över 60 men utanför medaljerna
Fjärdeplatsen tog Niklas Arrhenius och fyra över 60 i en SM-final är inte vanligt. De tre senaste åren har alla medaljörerna gjort över 60 meter och nu var det fjärde gången i hela SM-historien. Och hela sju man kastade över 57 meter vilket aldrig tidigare hänt i en SM-final.
Femman Jakob Gardenkrans satte personbästa med 58.01 och sexan Gustav Liberg med 57.88.

Dubbla svenska juniorrekord
På 100 m satte IF Götas 17-årige Henrik Larsson svenskt juniorrekord i både försök (10.35) och semi (10.31). I finalen lyckades han med prestationen att sänka tiden ända till 10.21w men vann ändå inte! Det gjorde Austin Hamilton som med 10.18w tangerade det svenska rekordet men vindmätaren visade +2.2.
Bronset tog de två senaste årens mästare Tom Kling-Baptiste på 10.27w och bakom dem gjorde ytterligare tre man under 10.50w vilket gör det till den bästa SM-finalen i historien. Om än i lite för stark medvind.
Bästa SM-finalerna i godkänd vind sett till topp-3 är från 1994-1995 då medaljerna låg i intervallet 10.32-10.38.

Tre förstagångsvinnare
Av de tio SM-vinnarna tog sina första SM-guld: Austin Hamilton på 100 m, Aina Griksaite i tresteg (som gjorde det längsta SM-hoppet på 16 år) och Ida Storm i slägga. Andra titeln var det för Napoleon Solomon (10 000 m), Jakob Thorvaldsson (höjd), Michaela Meijer (stav).