Sofie Skoogs drömhopp i Växjö 2016. Foto: Deca Text&Bild

Tre minnesvärda ögonblick från Nordenkampen

På lördag är det dags för sjunde upplagan av Nordenkampen och platsen är Pirkkahalli i Tammerfors. Sverige har vunnit manliga och kvinnliga kampen samtliga gånger* sedan premiären 2011 och det mesta pekar på dubbelseger även denna gång. Vi har listat tre höjdare i denna moderna landskampsklassiker.

Glädjetårarna i Tammerfors 2011
Första upplagan i 2000-talets första inomhusmöte mellan Sverige, Norge och Finland ägde rum på 300 m-banan i Tammerfors och i det kvinnliga 400 m-loppet gjorde MAI:s Josefin Magnusson sitt livs lopp. Hon ledde hela vägen och utklassningsvann på 53.71 – halvsekunden under totalperset från silverloppet på SM i Falun året före.
Efteråt kom glädjetårarna för det var en framgång hon jobbat länge för.
Ett år senare gjorde Josefin ett fantastiskt andravarv i ISM-finalen i Örebro och hann så när ikapp färska EM-vinnaren Moa Hjelmer på väg fram till det ännu gällande totalperset 53.30. En tid som placerar Josefin på sjätte plats på den svenska genom-tiderna-listan inomhus.
Josefin missade hela 2016 på grund av skada men siktar på comeback till sommaren.
Se filmklippet från lopp 2011 längst ner på sidan.

Sofies härliga lyft i Telekonsult Arena
I fjolårets Nordenkamp i Växjö gjorde Sofie Skoog sitt livs höjdtävling och tog sex raka höjder i första försöket följt av 1.92 i andra med darr. Det innebar innepers med en centimeter och tangerat totalpers.
Publiken var verkligen med på noterna och det taktfasta klappandet bidrog säkerligen till att lyfta henne högre än någonsin tidigare. För efter att ha varit nära i första på 1.94 gled hon till publikens glädje över i andra och gick upp som delad fyra genom tiderna i Sverige inomhus! Sofie trodde knappt det var sant och kroppsspråket indikerade på alla sätt att detta var efterlängtat! Hon gjorde sedan tre försök på 1.96 där det sista inte var oävet. 
Ett halvår senare tangerade hon dessa 1.94 i OS-kvalet i Rio, tog sig till final och slutade sensationellt sjua!
Sofie klarade i torsdags IEM-kvalgränsen 1.89 och det ska bli spännande att se vad hon kan göra i Pirkkahalli på lördag eftermiddag.
Se Sofie Skoogs 1.94-hopp i Nordenkampen 2016

Otterlings jättehopp
Nordenkampens premiär i Tammerfors 2011 blev riktigt spännande där den svenska herrsegern möjliggjordes tack vare en fantastisk upphämtning i de sista grenarna. Vändningen kom i tredje sista grenen längd tack vare Michel Tornéus och Andreas Otterling.
Michels vann programenligt med ett hopp på 7.94 och bakom honom gjorde Andreas sitt livs tävling. Han kom till tävlingen med ett personligt rekord på 7.57 och flög hela 7.89 i tredje omgången – ett resultat han sedan upprepade i sista hoppet! Därmed förbättrade han sitt bästa inomhus med 32 centimeter och totalperset med 22 och bidrog med den oväntade andraplatsen till att Sverige vann hela landskampen med en enda poäng!
Fyra år senare i norska Baerum vann Andreas för första gången Nordenkampen och upprepade segern i Växjö 2016 han med 8.01 för första gången överträffade drömgränsen inomhus. Han missade tyvärr hela utomhussäsongen på grund av skada men är på god väg tillbaka och målet är att tävla i sommar. 

*Perfect score? Inte riktigt …
Nja, ska man vara riktigt noga så är det faktiskt inte tolv blågula segrar i Nordenkampen sedan premiären 2011. Herrarna har vunnit samtliga sex år och damerna fem av sex. Enda förlusten kom i just Tammerfors 2014 då det kvinnliga laget dock var vinnare under en kvart.
Det var nämligen så att Sverige och Finland båda slutade på 102 poäng och delad seger ropades ut. Men sedan studerades Nordic Handbook och då gick segern till finskorna som hade sex grensegrar mot Sveriges fem.
Så 11 av 12 landskampssegrar är det korrekta facit för Sverige i Nordenkampen!

Direktsänds i SVT Play
Hur det går i Tammerfors under lördagen återstår att se. Nordenkampen sänds i sin helhet på SVT Play från kl 14.55 svensk tid och visas i Vinterstudion i SVT1 17.20-17.50 och SVT2 17.50-18.30.
/Jonas Hedman

Josefin Magnussons perslopp på 400 m i Tammerfors 2011

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen