Vanessa Kamga över drömgränsen i diskus

Kringelkastet i Södertälje bjöd på lysande väder och strålande resultat av flera av våra bästa kastare. Kim Amb skickade iväg spjutet 82.96, Wictor Petersson stötte 20.55 i kula och Vanessa Kamga blev andra svenska genom tiderna över 60 meter i diskus – 60.01. Daniel Ståhl fick det däremot inte att stämma och hade sex ogiltiga kast.

Solen stekte från en klarblå himmel över Idrottsparken i Södertälje när tävlingsförbudet för aktiva 19 år och äldre äntligen släpptes efter knappt två månader. Arrangerande Södertälje IF följde alla regler för att hålla smittspridningen av Corona-viruset så låg som möjligt vilket innebar att publik inte var välkommen denna gång. Endast tränare och några mediarepresentanter. Men tävlingen webbsändes av Svensk Friidrott så det gick att följa det som hände via skärm.

Lysande säsongsdebut av Vanessa
Många hade det svårt i diskusringen men Upsalas Vanessa Kamga var ett lysande undantag. Efter 57.28 i andra kom 60.01 i tredje – personbästa med nära metern och upp som tvåa genom tiderna genom att hon nu passerade Ullevis Sofia Larsson som kastade 59.25 i just Kringelkastet för fem år sedan.
– Coolt att nå 60 och gå upp som tvåa genom tiderna! Det har varit ett mål länge. Idag siktade jag på sex kast i mitten på sektorn för det betyder att man får kraften rätt. 60 meter var en bonus, säger Vanessa.
Rekordkastet flöt dock inte ut utan ”dog” snarare på slutet vilket betyder att det sannolikt finns mer att ta av.
– OS-kvalgränsen till 2021 är 62 meter så jag hoppas det finns lite till. Nästa tävling blir Bottnarydskastet om två veckor. Sedan är planen att träna i juli för att komma tillbaka i toppform till Friidrotts-SM på hemmaplan i Uppsala.
Det svenska rekordet har Anna Söderberg med 64.54 från 1999.

Antiklimax i manliga diskustävlingen
I manliga tävlingen startade sex man och efter fyra omgångar hade bara tre godkända kast registrerats. Det var helt extremt där det knappast går att skylla bara på ringrostighet i och med att det var säsongsdebut för de flesta.
Daniel Ståhl vann i Oslo i torsdags på 65.92. Nu hade han fem raka kryss när det var dags för sista omgången – och trampade över igen.
– Oförklarligt. Jag har aldrig varit med om någon liknande, säger tränaren Vesteinn Hafsteinsson. Daniel har kastat riktigt bra på träning och borde åtminstone få till ett godkänt kast, säger Vesteinn.
Vann gjorde Simion Pettersson på 61.66. Ny chans i Helsingborg om en vecka.

Näst bästa säsongsdebuten för Kim Amb
De flesta på Kringelkastet gjorde säsongsdebut och en som var nöjd var Bålstas spjutkastare Kim Amb som med 82.96 i första kastet gjorde sin näst bästa säsongsöppning.
– Det känns superbra! Det känns fint att säsongen är igång och skönt att vara över 80 meter direkt. Jag är i god form, träningen har fungerat jättebra under vintern och våren. Det svåra är att kunna hantera adrenalinpåslaget som man inte har på träning, säger Kim.
– Det var inget hundraprocentigt kast, jag fick inte med hela kroppen. Det är jättefina nylagda banor här men vinden var lite strulig. Det var fin medvind på uppvärmningen men sedan har den snurrat runt lite. Det är lite svårt när den ändrar riktning hela tiden, man får höja och sänka spjutet i utkastet, säger Kim som har Bottnarydskastet i slutet på juni som nästa tävling.
Han slog nog Gabriel Wallins banrekord på 82.01 från 2017. Kims tidigare bästa säsongsdebut var 84.14 från 2014.

Asdis längst på tre år
Spårvägens isländska Asdis Hjalmsdottir överträffade 60 meter i spjut två gånger där 61.24 i sista var det längsta. Det är hennes bästa på tre år och hennes sjunde bästa i karriären. Dessutom nytt nordiskt 35-årsrekord.
Sofi Flink var tvåa på 49.35 och Bianca Salming trea på 46.45.

Stabilt av Wictor i kula
MAI:s Wictor Petersson säsongsdebuterade i Oslo tre dagar tidigare med personliga rekordet 20.94 och ytterligare två stötar över 20.87. Nu hade han många mil i bil bakom sig och hade inte trycket i stötningen, men det blev ändå 20.55.
– Jag ville över 21 meter, men det får komma en annan dag. Det finns där helt klart. Jag stöter bättre än förra året och har också blivit starkare. Nästa tävling blir i Helsingborg om en vecka och då finns en ny chans, säger Wictor.
– Det är ett speciellt år där det inte finns ett internationellt mästerskap i slutet på sommaren, istället blir målet att stöta långt i sommar. Och det är riktigt motiverande att ha svenska rekordet 21.33 som mål. Jag hoppas också kunna slå SM-rekordet på 20.36 i Uppsala i augusti.
Serien i sin helhet: 20.55, x, 19.92, 19.90, 20.18 och 19.95.

Fanny över 18 plus distriktsrekord för Uppland
Kvinnliga tävlingen vanns av Fanny Roos på 18.19. Tvåa slutade Hässelbys Frida Åkerström som med 17.12 i första omgången förbättrade sitt två år gamla pers med en centimeter. Därmed förstärkte hon sin fjärdeplats på den svenska genom-tiderna-bästa-listan. Det underbyggde hon med 16.99. Trea slutade Caisa-Marie Lindfors, Upsala, på 15.46 som inte bara var personligt rekord utomhus utan även distriktsrekord för Uppland. Inomhus gjorde hon i vintras 15.73.

Dubbla segrar för Moa Hjelmer
Kringelkastet höll på över sju timmar och innehöll också 100, 200 och 400 m. Moa Hjelmer var snabbast på de två kortaste distanserna med 12.00 respektive 23.85 i tuff motvind – 1.3 m/s på 100 m och ungefär detsamma på dubbla distansen.
På manliga sidan noterade Huddinges Tom Kling-Baptiste 10.83 (-1.8) resp 21.44 (-2.5).
Resultaten från Kringelkastet

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen