Är det dags för första SM-guldet för Turebergs Hanna Hermansson? Foto: Jonas Hedman

Vilka blir höjdpunkterna på SM i Helsingborg?

En av årets häftigaste tävlingar är Friidrott-SM som arrangeras i Helsingborg kommande fredag, lördag och söndag och som så många gånger tidigare står finnkampsplatser på spel. Den klassiska landskampen avgörs på Stockholms Stadion helgen efter den 2-3 september och alla SM-vinnare är garanterade en plats. Några av de frågor man ställer sig inför helgen är: Hur långt kastar Daniel Ståhl i diskus? Vilka blir förstagångsmästare? Tar Mustafa Mohamed sitt 24:e SM-guld? Hur många mästerskapsrekord slås? Och vilken klubb lyckas bäst?

36 uppsättningar SM-medaljer ska delas ut i helgen (plus mixedstafetten) så det är verkligen en friidrottsfest som väntar! I Sollentuna i fjol sattes det fem mästerskapsrekord i fyra grenar och av dem minns vi förstås Daniel Ståhls 68.72 i diskus bäst! Daniel är med i år igen och är en klass bättre bevisat av VM-silvret i London för tre veckor sedan och en hög, fin resultatnivå sommaren igenom. Formen är bra och så sent som förra veckan kastade han 66 meter på träning. Om det räcker till ett nytt mästerskapsrekord återstår att se.

Daniel Ståhl i fjolårets SM då han satte mästerskapsrekord med 68.72. Foto: Deca Text&Bild

Daniel vann både kula och diskus i fjol men avstår förstnämnda gren denna gång för att inte riskera något inför Diamond League-finalen i Bryssel 1 september och Finnkampen. Diskusfinalen är en av SM-helgens kvalitetsmässigt bästa grenar med ytterligare tre VM-deltagare – Niklas Arrhenius, Spårvägen (sjufaldig SM-vinnare i grenen), Simon Pettersson, Upsala (jagar första SM-medaljen) och Hammarbys australiensare Benn Harradine (vann för två år sedan). Dessutom är MAIs OS-finalist Axel Härstedt tillbaka efter ett fem veckor långt tävlingsuppehåll.
Diskusfinalen avgörs på fredag kl 17.30.

Första guldet för Hanna Hermansson?
Merparten av de svenska VM-deltagarna återfinns i anmälningslistan men bland dem finns tyvärr inte svenska rekordhållerskan på 800 m, Lovisa Lindh, som lagt ner säsongen på grund av en fotskada. Det gör att favoritrollen flyttas över till Turebergs Hanna Hermansson som sensationellt tog sig till VM-semifinal i London där hon satte personligt rekord med 2:00.43.
Hanna var trea i SM-debuten hemma på Sollentunavallen i fjol och är till helgen anmäld i tre grenar – 400, 800 och 1500 m. Vilken gren hon väljer att komplettera specialdistansen med återstår att se.

Prispallen män 100 meter i Sollentuna i fjol. Vinnaren Tom Kling-Baptiste, Huddinge, i mitten, tvåan Odain Rose, Umeå (numera Thorengruppen), t v, och MAI:s bronsmedaljör Austin Hamilton. Foto: Deca Text&Bild

Tar TKB SM-historiens fjärde trippel?
Huddinges Tom Kling-Baptiste vann 100 och 200 m i såväl Söderhamn 2015 och Sollentuna 2016 och har chans att ta sprintdubbeln för tredje mästerskapet i rad. Det har bara tre man lyckats med i den mer än sekellånga SM-historien – Järvas Nils Engdahl 1922–24, MAIs Lennart Strandberg på 30- och 40-talet och dennes klubbkamrat Björn Malmroos 1956–58.
Tom, som bor i Sundsvall men tävlar för Huddinge AIS, har inte haft en optimal sommar p g a sjukdom men tror sig ha hittat formen och det ska bli spännande att se hur långt det räcker. För konkurrensen blir stenhård. Fyra man har gjort under 10.40 och Tom är femma i statistiken med sina 10.41. I denna kvintett finns inte IF Götas 17-årige Henrik Larsson som i sina tre senaste lopp gjort 10.39w, 10.39w och 10.32w.

Vem vinner 200 m?
Minst lika tufft blir det på 200 m där Henrik Larsson noterade 20.94 i godkänd vind den gångna helgen. Snabbt på båda sträckorna har även Ullevis Emil von Barth sprungit (10.47/21.06) och vad kan nykomlingen Dennis Leal från Spårvägen göra? Han debuterade på 100 m i fjol med 11.18 i enda loppet och har i år sänkt sig ända ner till 10.38! Denna sommar har han gjort sitt första av hittills blott två lopp på 200 m (21.24 och 21.58). Tyvärr saknas Sverige-ettan (20.87) Felix Svensson från Mölndal som valt att avsluta säsongen eftersom han efter en skada i juli inte kunnat träna som han velat.
Johan Wissman, 35, är Sveriges främste långsprinter genom tiderna och hade tänkt avsluta sin fantastiska karriär i Helsingborg där han är född och uppväxt. Men så blir det tyvärr inte eftersom han fått problem med en fot.

Tar Sofie Skoog, till höger, sitt tredje raka guld i höjd? Eller tar Erika Kinsey sitt första? Foto: Deca Text&Bild

Kan Maja utmana i höjd?
Den kvinnliga höjdtävlingen har förutsättningar att bli något extra med fyra tjejer med årsbästa på 1.89-1.94. Sofie Skoog har vunnit de två senaste åren men utmanas av Erika Kinsey som liksom Sofie har 1.94 som årsbästa.
Men kanske kan JEM-bronsmedaljören Maja Nilsson, Motala AIF, utmana. Hon vann Nordiska juniorlandskampen i Umeå på 1.90 förra helgen och det känns som att det finns mer att hämta där. Fyra i årsstatistiken är mångkamparen Bianca Salming som i år förbättrat sig till 1.89.

2015 års SM-vinnare på 400 m häck, Joel Groth, gör comeback! Foto: Deca Text&Bild

Joel Groth och Josefin Magnusson är tillbaka!
Det är drygt 14 månader senast de tävlade och till helgen är de äntligen tillbaka på tävlingsbanan – sprinterlöparna Joel Groth, Bollnäs, och Josefin Magnusson, Malmö. Båda råkade ut för tuffa skador i maj-juni 2016 och rehabiliteringstiden har varit lång. Men nu ska återkomsten ske!
Joel vann SM på 400 m häck i Söderhamn 2015 men drabbades av en bristning i knäskålssenan på försommaren 2016. Han var på väg tillbaka redan i juni men bakslag gjorde att tävlingscomebacken sker först nu. Den sker med bara 2-3 veckors riktig träning så det är mot den bakgrunden Joels återkomst ska ses.
Josefin Magnussons senaste tävling är de 54.41 hon gjorde på 400 m i norska Hamar den 18 maj 2016. Kort efter råkade hon ut för en skada, opererade sig senare på sommaren men är nu redo för comeback. Riktigt kul att 2012 års SM-vinnare är tillbaka på banan!
Josefin är anmäld på 400 m och Joel på 200 och 400 m.

Historiens minsta segermarginal på 10 000m fick vi se på Sollentunavallen i fjol. Då vann Mustafa Mohamed före Mikael Ekvall. Foto: Deca Text&Bild

Tidernas jämnaste duell!
10 000 m-loppet i Sollentuna i fjol blev en fantastiskt spännande kamp om guldet mellan Hälles Mustafa Mohamed och Strömstads Mikael Ekvall. Den då 37-årige Musse visade oanad snabbhet genom att göra 61 sekunder på sista varvet och vann med en enda hundradel!
Musse vann i maj halvmaraton-SM och kan mycket väl vinna 25-varvsloppet på Heden fredag kväll. Det blir i så fall hans 24:e individuella SM-guld utomhus. Bara en enda person i SM-historien har fler på manliga sidan.
Mikael Ekvall finns inte med i startlistan i år men det gör fjolårstrean, Eskilstunas Abraham Adhanom, 40, liksom fyran, den 19 år yngre Ebba Tulu Chala från Huddinge.

I Sollentuna i fjol vann Angelica Bengtsson, i mitten, före Michaela Meijer, t h, med Lisa Gunnarsson trea. Får Michaela revansch på Angelica denna gång? Foto: Deca Text&Bild

Angelica vs Michaela i stav
En spännande duell blir också kvinnlig stav där VM-finalisten och de tre senaste årens SM-vinnare Angelica Bengtsson möter svenska rekordhållerskan (4.71) Michaela Meijer som så sent som i söndags slutade trea i Diamond League-tävlingen i Birmingham på 4.61.
Mästerskapsrekordet är just 4.61 från Söderhamn 2015 och tillhör Angelica och det kan mycket väl slås om vädret blir bra. Michaela vann SM-titeln i Malmö för åtta år sedan och har tre raka silver de senaste åren. Lita på att hon vill utmana kompisen Angelica!
18-åriga Lisa Gunnarsson har hoppat 4.55 i år, vann JEM-titeln i juli och var med på VM i London men är inte anmäld till SM (hon börjar studera på Virginia Tech i USA i höst).

Vilken blir bästa SM-klubb?
Spårvägens herrar har varit bästa klubb i Friidrotts-SM åtta år i rad om man räknar de sex bästa i varje gren. Förutsättningarna för ytterligare en topplacering finns men konkurrensen är tuff. På damsidan har det varit Hässelby eller Ullevi i topp de senaste sex åren med Hässelby som vinnare i fjol på 59 poäng, sju före Ullevi. Sistnämnda klubb toppade tabellen 2015 och dessa kommer säkert vara i topp även i år.
Från och med 2018 kommer Mästerskapsstandaren, som till och med i år omfattar de sex främsta i alla senior-SM (även inomhus), göras om och enbart avgöras på Friidrotts-SM.

Tracey Andersson vann senast i Helsingborg
En som minns hur det var 2005 när SM senast arrangerades i Helsingborg 2005 är släggkastaren Tracey Andersson. Då för tolv år sedan tog hon sitt första SM-guld genom att överraskande besegra svenska rekordhållaren Cecilia Nilsson som dessförinnan vunnit sju raka titlar.
Sedan dess har Tracey tagit ytterligare sex guld och hon är med även denna gång. Men vi ska inte räkna med någon ny titel eftersom hon blev mamma så sent som i våras och bara gjort en tävling i år. Men kanske kan det räcka till medalj och en plats i Finnkampen. Favoriter är MAI-duon Ida Storm och Marinda Petersson som båda gjort över 70 meter i år och var med i VM. Ida har i sommar övertagit Traceys svenska rekord genom att kasta 71.52.

Helsingborg tar emot för femte gången
Friidrotts-SM har arrangerats i Helsingborg vid fyra tillfällen tidigare varav två gånger på Hedens IP – 1974 och 2005. Det var faktiskt i Helsingborg som det allra första mästerskapet genomfördes för 121 år sedan. Då, den 7–9 augusti 1896, var platsen Folklustplatsen Fridhem. Andra gången var 1905 på Olympia medan det nu alltså blir tredje gången på Heden.
Allt om Friidrotts-SM i Helsingborg 25-27 augusti
/Jonas Hedman

15 premiärvinnare i fjol
Hur många tar sitt första individuella SM-guld i helgen? Följande var premiärvinnare i fjol:
• Benjamin Mullen, Turebergs FK, 400 m
• Vidar Johansson, Sävedalens AIK, 3000 m hinder
• Isak Andersson, Upsala IF, 400 m häck
• Andreas Carlsson, IK Ymer, höjd
• Oscar Vestlund, IF Göta Karlstad, slägga
• Gladys Bamane, Spårvägens FK, 200 m
• Matilda Hellqvist, Ullevi FK, 400 m
• Malin Liljestedt, Spårvägens FK, 10 000 m
• Maria Larsson, Örgryte IS, 3000 m hinder
• Hanna Palmqvist, Mölndals AIK, 400 m häck
• Marinda Petersson, Malmö AI, slägga

SM-rekorden från Sollentuna 2016
• M Diskus: 65.09 och 68.72  Daniel Ståhl, Spårvägens FK
• K 5000 m: 15:32.46  Sarah Lahti, Hässelby SK
• K Slägga: 69.22  Marinda Petersson, Malmö AI
• K Spjut: 57.76  Anna Wessman, IFK Växjö
De gällande mästerskapsrekorden

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen