Ungdoms-EM i Georgiens huvudstad Tbilisi är Amanda Hanssons stora mål för sommaren. Foto: Deca Text&Bild

Amanda går i Susanna Kallurs fotspår

På Bauhaus-galan på Stockholms Stadion i torsdags gjorde Susanna Kallur en bejublad comeback på 100 m häck då hon i sitt första lopp på distansen på sex år slutade femma på 13.00. Detta efter en dag med mycket nervositet. En som också var nervös var Amanda Hansson, 16, som som såg loppet från läktaren. Tre dagar var hon själv med på 100 m häck på samma arena på Bauhaus-galan Youth och sprang då bokstavligt talat förbi Sanna genom att rusa i mål på 13.26 på de åtta centimeter lägre 76 cm-häckarna. Det är den bästa tiden genom tiderna av en svensk F17-tjej och för faktiskt upp Amanda till förstaplatsen i årets världsstatistik för 17-åringar!
Hon satte personligt rekord med 13.35 redan i försöken och underskred i finalen den tidigare Sverige-bästatiden med 0.07 som MAI:s Adriana Janic noterade som femma på ungdoms-VM i Ukraina 2013 (13.33). Men det var inte ett störningsfritt lopp som Amanda fick till.

”Jättechockad över tiden”
– Jag slog i sista häcken ganska ordentligt och höll på att snubbla. Jag trodde att man blev diskad om man sprang på någon annans bana så jag bromsade inte lite för att inte komma in på banan bredvid. När jag kom i mål trodde jag inte att det skulle vara någon bra tid men blev jättechockad när jag såg 13.25! säger Amanda och skrattar.
Tiden korrigerades till 13.26 och därmed hade hon inom loppet av bara några timmar förbättrat sitt personliga rekord med över tre tiondelar! Hon var uttagen till ungdoms-EM i Georgiens huvudstad Tbilisi redan före tävlingen och söndagens lopp stärkte verkligen självförtroendet.
– Nu känns det jättebra och jag tror att jag har en bra chans i Tbilisi. Det ska bli jättekul att åka dit! Jag var ju med på europeiska ungdoms-OS där förra sommaren då jag sprang stafett. Det är väldigt varmt där och det var jag inte förberedd på. Det är jag nu, säger Amanda.
Då för ett år sedan sprang hon andrasträckan i det svenska laget på 4×100 m som slutade fyra på 47.58.

Vem är Amanda Hansson?
Hon är född och uppvuxen i Hässelby och har tävlat i friidrott sedan hon var tio år.
– Häck är favoritgrenen och nummer två är längd. Jag har också börjat lite med slätsprint men det är häck och längd jag gillar bäst. Jag har Conny Silfver som tränare och bor bara fem minuter från Hässelby IP så det är jättebra!
Hon får också lite hjälp med teknikträningen av förre 400 m häcklöparen Bertil Wistam i Hellas. Amandas pappa heter Robert Nilsson och är flerfaldig svenske mästare på slätsprint och han tävlade just för Hellas och hade Bertil som tränare.
I längd har Amanda i år förbättrat sitt personliga rekord till 6.08 och därmed kvalat in till ungdoms-EM även i den grenen så det blir kanske dubbla starter i Tbilisi i juli.

”Jag var jättenervös”
Amanda var givetvis på plats när Susanna Kallur gjorde comeback på Bauhaus-galan den 16 juni.
– Jag var jättenervös när hon sprang och det var så kul att det gick så bra! säger Amanda vars 13.26 på ungdomstävlingen Youth utsågs till helgens bästa prestation på flicksidan.
För det fick hon Susanna Kallurs signerade och inramade namnlapp.
Att Sverige har flera duktiga juniorer och ungdomar på kort häck finns det flera exempel på, inte minst i F17-klassen. Kvalgränsen till ungdoms-EM är 13.85 och den har förutom Amanda också Hammarbys Victoria Almerén Hansson (13.71) och IK Ståhls Ida Thunberg (13.85) klarat. Två aktiva per nation och gren är det som gäller på ungdoms-EM och eftersom Ida är mångkampare fokuserar hon troligen på den grenen.
Hur fort sprang då Susanna Kallur på 100 m häck som 17-åring? Jo, hon noterade 13.48 när hon fyllde sjutton 1998 men det var på seniorhäckarna som gällde för åldersklassen då (F18). Året före, som 16-åring, sprang Sanna på 13.58 på 76 cm-häckarna vilket kan jämföras med Amandas 13.66 i fjol.
/Jonas Hedman

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen