Kajsa Bergqvist testade världsrekordhöjden 2.10 i SM på Sollentunavallen 2006. Foto: Deca Text&Bild

Ett oförglömligt minne från SM i Sollentuna 2006 – Kajsas världsrekordförsök

Under helgens SM kommer Kajsa Bergqvist att vara på plats i rollen som expertkommentator för SVT. Det blir det tredje svenska mästerskapet på ”vallen” för den regerande världsrekordhållerskan i höjd inomhus (2.08) efter silver 1995 och ett oförglömligt guld för precis tio år sedan.
Då var Kajsa i sitt livs form och kom direkt från Rom där hon blivit trea på 1.97 sedan hon inte fått tekniken att stämma. Men i solskenet på Sollentunavallen inför hemmapubliken stämde det och hon hoppade hon fantastiskt bra! Kajsa tog 1.86, 1.91 och 1.99 i första försöket och luftade sedan 2.01 som innebar tangerat mästerskapsrekord. Därefter höjde hon till 2.04 och klarade i sista vilket resulterade i ett av de högsta publikvrålen i Sollentunavallens historia.

Världsrekordförsök!
Efter 2.04 höjde Kajsa direkt till 2.10 – en centimeter över Stefka Kostadinovas då 19 år gamla världsrekord. I första rev Kajsa med skuldrorna, i andra kom hon åter upp på höjden men inte tillräckligt och även i sista föll ribban. Men hon var glad ändå:
– Det var underbart, helt fantastiskt! Det kan inte bli roligare att hoppa höjd. Tack alla som hejade på!
Tvåa i tävlingen var Emma Green och trea Erika Wiklund (numera) Kinsey och båda är anmälda till helgens SM.

Kajsa och Emma står båda på åtta
SM-titeln var Kajsas åttonde i höjd utomhus och blev hennes sista sedan hon avslutat elitsatsningen i januari 2008. Hon inledde karriären med tre raka SM-silver 1994–1996 bakom IF Götas Emelie Färdigh som bland annat vann i Sollentuna 1995.
Kajsa Bergqvist är en av Sveriges absolut bästa friidrottare genom tiderna och vår klart bästa höjdhopperska med VM-titeln i Helsingfors 2005 som främsta merit tillsammans med inomhusvärldsrekordet. VM-guldet kom under comebacksäsongen efter hälseneskadan och resulterade i en helt felfri sommar – hon vann samtliga tretton tävlingar hon ställde upp i!
I SM-sammanhang utomhus är hon med åtta guld lika med Emma Green men Kajsa har också tre silver mot två för Emma. Utjämnar Emma under helgen?

Kallur vann 100 m häck
Vad hände mer under SM på Sollentunavallen den 14–16 juli 2006 som genomfördes bara tre veckor före EM i Göteborg?
Jo, Stefan Holm vann sitt nionde raka SM-guld i höjd och Robert Kronberg vann tionde raka (!) på 110 m häck. Christian Olsson valde längd istället för tresteg men vann ändå tack vare 7.46 i motvind. Niklas Arrhenius segrade i diskus (60.46) och i spjut hade KA2:s Magnus Arvidsson tävlingens enda 80 m-kast (80.46).
På damsidan vann Kallur 100 m häck men det var inte Susanna utan Jenny som också tog brons på 100 m slätt. I de viktiga EM-förberedelserna prioriterade Sanna galan i Rom som gick samtidigt och det var uppenbarligen ett korrekt val eftersom hon vann EM-titeln i Göteborg några veckor senare.
Carolina Klüft vann längd på 6.46 och Anna Söderberg vann sin fjortonde diskustitel som till slut skulle komma att stanna vid 20 raka guld.
/Jonas Hedman

Fotnot: Stefka Kostadinovas världsrekord i höjd på 2.09 från VM i Rom 2007 står sig fortfarande och fyller 29 år den 30 augusti. Näst högst i världen genom alla tider har Kajsa Bergqvist hoppat och hennes inomhusvärldsrekord på 2.08 fyllde i vintras tio år.

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen