Med 1.93 i andra försöket tangerade Sofie sitt näst bästa resultat i karriären. Foto: Deca Text&Bild

Fantastisk hoppning av Sofie Skoog – tvåa i Diamond League-finalen!

Den första av de två Diamond League-finalerna avgjordes i Zürich på torsdagskvällen med tre svenskar på plats. I höjd gjorde Sofie Skoog en ny riktigt bra tävling och slutade delad tvåa på 1.93 som är det näst högsta hon hoppat. Hon tog höjden med lätt darr i andra försöket och fick bara ge sig för OS-mästarinnan Ruth Beitia från Spanien.
Sofie klarade tre raka höjder i första försöket till och med 1.90, tog 1.93 i andra och var inte långt borta att fixa även 1.96 som hade varit personligt rekord med två centimeter. Beitia var felfri till och med 1.96 och avstod därefter vidare hoppning. Delad tvåa med Sofie blev USA:s Inika McPherson.

Tredjeplats i Diamond Race
Sofie var tvåa även i Oslos Diamond League i juni och blev totaltrea i Diamond Race i höjd. Det är den högsta placeringen någon svenska nått i grenen i Diamond League som startade 2010 och den näst högsta oavsett gren. Den enda svenska som placerat sig bättre oavsett gren är Abeba Aregawi som vann 1500 m 2013 och var tvåa 2014.
I Diamond Race får enbart totalvinnaren ett fint pris (40.000 dollar plus en trofé värd 5000 dollar) men Sofie fick 5000 dollar för den delade andraplatsen i Zürich vilket motsvarar knappt 43.000 kr.
Närmast tävlar Sofie i Finnkampen i Tammerfors på söndag eftermiddag.

Nytt bra lopp av Sara Slott Petersen
På 400 m häck gjorde OS-tvåan och EM-vinnaren Sara Slott Petersen från Danmark ett nytt bra lopp och slutade tvåa på 54.22, bara 0.25 bakom vinnaren Shamier Little från USA. I diskus segrade Kroatiens Sandra Perkovic på 68.44 och kastade därmed nästan lika långt som Daniel Ståhl gjorde med den dubbelt så tunga herrdiskusen på SM i Sollentuna i söndags. Segern innebar att hon gick igenom Diamond League-säsongen obesegrad ett år då hon även vann OS och EM.

Meraf nära årsbästa på 1500 m
Meraf Bahta gjorde sin andra raka DL-tävling på 1500 m och slutade åtta på 4:03.06 som är hennes näst snabbaste lopp i år – bara fyra tiondelar från de 4:02.62 hon noterade i Londons DL i slutet på juli. Vann gjorde USA:s Shannon Rowbury på 3:57.78.
Kim Amb nådde 78.52 i spjut vilket innebar en sjundeplats i en tävling som vanns av Tjeckiens Jakub Vadlejch på 87.28.
Andra halvan av grenprogrammet avgörs i Diamond League-final nummer två på lördag den 9 september då bland annat färske världsettan i diskus, Daniel Ståhl, är med.
Resultaten
/Jonas Hedman

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen