EM-finalen i Belgrad. Foto: Deca Text&Bild

Svenskt rekord och historisk fjärdeplats av Fanny Roos

21-åriga Fanny Roos från Ljungby gjorde sitt livs tävling i EM-finalen i kula i Belgrad när hon slutade fyra på tangerat svenskt inomhusrekord 18.13. Placeringen är den bästa någonsin i ett mästerskap av en svensk kulstöterska.

Efter 17.76 i kvalet på förmiddagen tangerade Fanny sitt personliga rekord 17.88 i andra finalomgången. Sedan kom 18.13 i tredje – en tangering av Helena Engmans svenska inomhusrekord från 2008.
– Jag är bara glad! Det var så härlig stämning både i kvalet och finalen och så kul att få ut allt när det verkligen gäller, säger Fanny och strålar av glädje!
– Jag är i väldigt bra form och tekniken blir allt bättre, men det tar tid, sa Fanny. Tänk att få ut allt på en gång och till och med tangera det svenska rekordet! Det var en riktigt bra kväll med stimulerande konkurrens. Jag tänkte inte så mycket på placeringar men kände att bästa stöten var en bra träff, fast SÅ bra som 18.13 trodde jag inte.

Bästa placeringen genom tiderna
Sveriges tidigare bästa placering för kvinnor i ett mästerskap (OS, VM, EM, IVM, IEM) är den femteplats som Redbergslids Eivor Olson (Lagman) tog på EM i Oslo 1946. Hon avled förra året och fick inte uppleva Fannys succé.
/Cege Berglund

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen