Bara OS- och världsmästaren Gerd Kanter har kastat längre inomhus. Foto: Jonas Hedman

Jättekast i diskus av Daniel Ståhl – tvåa genom tiderna inomhus

I Tammerfors fick fjolårets världsetta i diskus, Daniel Ståhl, vid lunchtid på ett härligt kast inne i Pirkkahalli där diskusen flög hela 66.90. Det placerar honom tvåa genom tiderna inomhus och är bara 2.61 meter från det inofficiella världsrekordet.

Diskustävlingen genomfördes i samband med Nordenkampen (utom landskampen) och efter en svajig inledning kom träffen i näst sista omgången. 66.90 är Daniels tredje bästa resultat bakom fjolårets 68.72 och 66.92 men detta gjordes helt utan bärande vind.
– Jag vet att jag är i bra form och trodde på 65 meter, men så här långt kunde jag aldrig tro att det skulle bli, säger Daniel.
Han överträffade Axel Härstedts inofficiella svenska inomhusrekord på 63.60 med marginal och är nu tvåa genom tiderna bakom Gerd Kanters fantastiska världsbästanotering noterade i Tipshallen i Växjö 2009.

Svajig inledning
Det var inte mycket som pekade mot ett bra resultat för Daniel när halva tävlingen avverkats. 62,5 i första med övertramp, andra i nätet och övertramp i tredje där diskusen landade kring 62 meter. I fjärde touchade diskusen nätet och landade på 57.89 innan 66.90 kom i femte följt av sista kastet i nätet då han verkligen tog i.
– Jag var instabil i början och fick inte tekniken att stämma men sedan gick det bättre! Fysiskt och mentalt är jag är bra slag, det är tekniken jag behöver jobba på, säger Daniel som kastade diskus inomhus i Tammerfors även 2014.
Coach Vésteinn Hafsteinsson följde tävlingen på läktaren och var tydlig i sin analys.
– Det var inget bra kast tekniskt, säger han och skrattar och antyder att det finns mer.


Foto: Deca Text&Bild

Siktar på inne-EM
Det var första och enda diskustävlingen för Daniel inomhus i vinter. Senare i dag stöter han kula i Nordenkampen och vinterns mål är att kvala in till inne-EM i Belgrad första helgen i mars. 
I lördags satte han innepers med 19.10 i Sätra men måste göra 19.80 för att kvala. Att Daniel är i form råder det inget tvivel om så det ska bli kul att se honom i kulringen!
/Jonas Hedman

De längsta diskuskasten inomhus genom tiderna
69.51  Gerd Kanter, Estland, 2009
66.90  Daniel Ståhl, Sverige, 2017
66.20  Wolfgang Schmidt, Östtyskland, 1980
65.60  Benn Harradine, Australien, 2011
64.82  Martin Wierig, Tyskland, 2014

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen