15:51+16:06 = 31:57. Foto: Deca Text&Bild

Lysande tid av Sarah Lahti – kan komma att godkännas som svenskt rekord

Efter ett tävlingsuppehåll på fem veckor var Hässelbys OS-löpare Sarah Lahti, 21, tillbaka på tävlingsbanan på söndagen då hon vann ett 10 km-lopp i Berlin på 31:57. Med det var hon hela 1:12 före tvåan Melat Kejeta från Etiopien. Tiden är personligt rekord på 10 km väg för Sarah med en minut och mindre än halvminuten från det svenska rekord hon satte på 10 000 m bana som tolva i OS-finalen i Rio (31:28.43). Det gamla milperset på väg var 32:58 från april 2015 och med dagens insats fortsatte Sarah på samma höga nivå som hon avslutade bansäsongen på i slutet på augusti.

Näst bästa svenska tiden – kan godkännas som svenskt rekord
I Berlin passerade Sarah 5 km på 15:51 och hade sedan 16:06 på andra halvan vilket innebar ett jämn och fint lopp. 31:57 är den näst bästa svenska tiden en svenska noterat på 10 km väg. Bara Meraf Bahtas 31:26 från mars i år är bättre men det är ännu inte officiellt godkänt som svenskt rekord så Sarahs tid kan bli rekord. Det är bara hoppas att hon genomgår dopingtest efter loppet eftersom det är krav för rekordgodkännande.
Anledningen till att Merafs 31:26 eventuellt inte kommer att godkännas som rekord är att några av löparna sprang fel och avverkade en för kort sträcka, men att Meraf sprang troligen följde banan och sprang 10 km. Vad som blir det svenska rekordet återstår att se. Den tredje bästa noteringen, och det gällande svenska rekordet, har Isabellah Andersson med 32:24 från 2009.
Herrklassen i Berlin vanns av Nya Zeelands Zane Robertson på lysande 27:28 – fem sekunder under banperset från OS i Rio – vilket innebar en segermarginal på hela 50 sekunder. Tia slutade Sarahs sambo Jesper Van der Wielen på 29:32.

Uppladdning på hög höjd
Sarah och Jesper förberedde sig inför loppet med ett träningsläger på hög höjd i franska Font Romeu vilket uppenbarligen fungerade bra! Hon har fått ett riktigt lyft i år och satte svenskt rekord i 10 000 m-debuten i början på maj då hon slog Midde Hamrins 26 år gamla svenska rekord genom att notera 31:54.87. Det har Sarah följt upp med personbästa på alla distanser där höjdpunkterna är tolfteplatsen i OS och niondeplatsen i EM.
Närmast väntar terräng-säsongen med SM, NM och EM där SM arrangeras i Västerås 22–23 oktober.