Topptrion i Salinas. Fr v trean Erik Cadée, Daniel Ståhl och tvåan Benn Harraddine. Foto: Ken Harradine

Mäktigt kast av Daniel Ståhl i USA – snuddade vid världsårsbästat

Fjolårets världsetta i diskus, Daniel Ståhl, fortsatte där han slutade i fjol när han natten till lördagen kastade hela 68.36 i Salinas, Kalifornien. Det är världens näst bästa resultat i år och bara 36 cm från det personliga rekordet från SM i fjol.

– Det kändes rytmiskt och bra, jag är nöjd! När jag kastade 68.72 på SM så vräkte jag på allt jag hade, då sparade jag verkligen inte på krutet, men det här kastet kändes mycket lättare. Jag hoppas på 70 meter imorgon, säger Daniel.
Det var 25 grader varmt och hårda vindar på uppvärmningen i Salinas som ligger strax söder om San Francisco, men sedan mojnade vinden när tävlingen började. Det var en bra, bärande motvind snett in från höger, precis så som högerkastare vill ha det. Daniel inledde med ett ogiltigt på 65 meter där han tappade balansen och trampade över, 68.36 kom i andra följt av ett kast där diskusen gick rakt ner i backen.
– Sedan 67.02 i tredje, ett ogiltigt på runt 67.5  där den gick utanför högra sektorgränsen och så 66.33 i sista, säger Daniel.
Han vann tävlingen med nästan nio meter med Hammarbys australiensare Benn Harradine, OS-finalist 2012, tvåa på 59.61 och Nederländernas Erik Cadée trea på 57.49. Världsårsbästat har Fedrick Dacres med 68.88 noterat i Kingston och som är jamaicanskt rekord.

Vann med nio meter
Måna av de bästa kastarna brukar vara med i den här tävlingen men nu krockade den med Trition Invitational i La Jolla som de flesta amerikaner valde.
– Vi var faktiskt bara fyra man nu mot trettio i tre grupper förra året och det var bara typ sju åskådare. Jag gillar ju när det är liv på läktaren men det gick ju att tagga till ändå!
Daniel har gjort bra resultat i Salinas förut men det här är det längsta han kastat i april. När han slog igenom i april för precis tre år sedan kastade han 66.89. 
Han är på träningsläger i San Diego i södra Kalifornien och flög upp till Salinas dagen före tävlingen tillsammans med Benn Harradine och hans tränare och pappa Ken.
– Träningen har gått bra. Jag har kör systemet 2+1 vilket innebär dubbla pass två dagar och sedan en dag med återhämtningsträning, säger Daniel.
Av familjeskäl är Daniels tränare Vésteinn Hafsteinsson inte med på lägret den här gången utan det är istället brittiske coachen Shaun Pickerings träningsgrupp som Daniel och Benn anslutit till.
– Det är sjätte året i rad jag är här i USA och tränar och tävlar och det är alltid lika bra!

Tävlar igen redan kommande natt
Daniel kastade i februari 66.90 inomhus i Tammerfors och var fyra på 61.51 i Europacupen i kast i Las Palmas för en dryg månad sedan så detta var hans tredje diskustävling för året. Han stannar i Kalifornien i tre veckor, till den tredje maj, och kommer att göra ytterligare två tävlingar, nästa är faktiskt redan imorgon på samma arena i Salinas.
– Då ska jag trycka på lite till! 70 meter finns i kroppen om det är bra förhållanden men jag har hört att det ska bli lite svalare, säger Daniel.
Resultatlistan
/Jonas Hedman

Se filmklipp från kastet på globalthrowing.com

Läs även:
Jättekast av Daniel Ståhl – tvåa genom tiderna
Historisk Diamond League-seger för Ståhl
Fantastiskt diskusresultat av Ståhl sista SM-dagen – världsårsbästa!

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen