Meraf Bahta mot klockan, Sarah Lahti och Charlotta Fougberg på Stockholms Stadion 18 juni. Foto: Deca Text&Bild

Meraf Bahta spurtade till EM-silver

EM-finalen på 5000 m i Amsterdam inleddes i lusigt tempo med 3:19 på första kilometern men efter ungefär 1,5 kilometer ryckte turkiskan Yasemin Can, som tre dagar tidigare vunnit 10 000 m-titeln, och fick snabbt 30-40 meters försprång. Meraf drog klungan men avståndet var fortfarande stort vid klockringningen och trots ett fantastiskt slutvarv där Meraf närmade sig dramatiskt var hon aldrig riktigt nära turkiskan.
Segertiden blev 15:18.15 för Can med Meraf 2.4 sekunder bakom och hon hade faktiskt fullt jobb med att hålla undan för brittiskan Steph Twell som bara var mindre än två tiondelar efter.

”Jag gjorde ett dåligt lopp”
Direkt efter målgången var Meraf självkritisk.
– Jag gjorde ett dåligt lopp, väldigt dåligt. Det gick så långsamt i början, alla bara tittade på varandra, sedan gick det fortare stötvis. När Can drog på fick jag håll, vet inte varför och det har aldrig hänt förut, säger Meraf.
– Silver är ändå positivt, jag tog i alla fall medalj. Jag ville inte ge mig när brittiskan attackerade två gånger på sista varvet, så uppgiven var jag inte!
– Nu åker jag snart till St Moritz och tränar på hög höjd inför OS. 5000 eller 1500 där? Det bestäms senare, jag måste fundera.
Man kan inte låta bli att fundera på hur loppet slutat om Meraf inte fått håll och kunnat gå med i Cans ryck …
Resultaten
/Jonas Hedman

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen