Fjärde bästa kvinnliga OS-placeringen i höjd genom tiderna. Foto: Deca Text&Bild

Övertygande OS-insats i höjd av Sofie Skoog – delad sjua

Hela 17 tjejer startade i höjdfinalen i Rio och Sofie Skoog inledde med att galant klara ingångshöjden 1.88 i första. Sedan en brutal 5 cm-höjning till 1.93 där hon touchade ribban som darrade ett tag men till slut föll ner.
Många rivningar på 1.93 men hela tolv klarade, dock var enbart Spaniens Ruth Beitia felfri. Hon tog även 1.97 i första medan Sofie, som klappade igång publiken i varje hopp, aldrig var riktigt nära även om det var tre helt okej försök där det sista var det bästa.
Sedan följde rivningar i mängd och det var till slut bara fyra som klarade – Beitia och Mirela Demireva i första, Blanka Vlasic i andra och amerikanskan Chaunté Lowe, VM-tvåa bakom Kajsa Bergqvist för elva år sedan, i sista.

Mycket bra insats av Sofie!
Det innebar att Sofie slutade sjua i OS-finalen!! Delad med Tysklands Marie-Laurence Jungfleisch. Sofie satte utomhuspers i OS-kvalet (tangerat totalpers) och gjorde sin näst bästa utomhustävling i finalen. Det är verkligen till att vara bäst när det gäller!
Men man kan inte låta bli att minnas första försöket på 1.93 där Sofie var såååå nära …
Direkt efter henne hoppade Bulgariens Mirela Demireva som klarade med ännu mer darr. Sedan satte hon personbästa med 1.97 – också det i första – och ribban gungade då om möjligt ännu mer. Ingen av de fyra kvarvarande tog 2.00 så Demireva blev överraskande silvermedaljör.
Hade Sofie klarat 1.93 i första så hade det med samma scenario i resten av tävlingen inneburit en delad femteplats.

”Det sista försöket var det bästa”
– Jag kände att jag hade 1.97 i kroppen men det ville sig inte riktigt. Det tredje försöket var det bästa, jag fick med mig publiken och hade bra fart i ansatsen, men det är tre centimeter över mitt personliga rekord och jag behöver träna lite till för att ta det, sa Sofie till Viasat.
– Jag är glad över att ha klarat utmaningarna här. Jag har till exempel aldrig gått in så högt som 1.88. Det var mycket fjärilar i magen men det var fantastiskt kul att vara här, det här kan man träna mycket för!

Guldet till Beitia
Spaniens Ruth Beitia har tagit massor med medaljer genom åren men aldrig någon i OS. Men nu räckte det hela vägen och 37 år gammal vann hon det största av tävlingar! Detta efter att ha rivit tre gånger på 1.97 men eftersom ingen annan klarade så blev det seger. Det var en märkligt ojämnt OS-tävling eftersom det krävdes rekordhöga 1.94 för att gå till final och väl där gick guldet på 1.97. Det är den lägsta vinnarhöjden i OS sedan 1980 då Sara Simeoni från Italien vann på just den höjden.

Såååå nära seger för Blanka Vlasic …
Den som var närmast att ta 2.00 var Kroatiens veteran Blanka Vlasic som OS-debuterade redan för 16 år sedan. OS-guldet 2008 kändes givet för henne men hon blev ”bara” tvåa och 2012 var hon inte i bästa form på grund av skadeproblem. Just skador har förföljt henne de senaste åren och så sent som i november 2015 opererade hon sin sargade hälsena.
Men i sista försöket på två meter var hon riktigt nära att klara, det såg ut som att hon bara fick höjden på lite fel ställe. Men medalj blev det – brons – för den 32-åriga Blanka Vlasic. Fjärdeplatsen tog USA:s Chaunté Lowe och de fyra främsta stannade alla på 1.97.
Och svensk sjundeplats genom Sofie Skoog som nådde Sveriges bästa OS-placering i kvinnlig höjd på 16 år och den delat fjärde bästa genom tiderna.
Resultaten
/Jonas Hedman

Sveriges sju topp-8-placeringar i OS i höjd för kvinnor
2000  3) Kajsa Bergqvist, Turebergs FK, 1.99
1956  4) Gun Larking, Jönköpings AIF, 1.67 (SR)
1960  6) Inga-Britt Lorentzon, IFK Västerås, 1.65
1976  7) Annette Tånnander, Malmö AI, 1.87 (SR)
2016 =7) Sofie Skoog, IF Göta, 1.93
2012  8) Emma Green, Örgryte IS, 1.93
2008  9)  E Green 1.96

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen