Michel Tornéus. Foto: Deca Text&Bild

8.44 i längd av Michel Tornéus!!

Michel Tornéus tog sista OS-chansen i en extrainsatt tävling på hög höjd i Sierra Nevada på söndagen. Detta efter att ha tagit EM-silver på 8.21w i Amsterdam i torsdags vilket var sex centimeter längre än OS-kvalgränsen. Men det kom i en medvind på 2.1 meter per sekund – 0.1 för mycket för att godkännas som OS-kval.
Men direkt i första hoppet i Sierra Nevada hoppade Michel fantastiska 8.44 i 1.8 meter per sekunds medvind efter en perfekt plankträff – en förbättring av hans eget fyra år gamla svenska rekord med hela 22 centimeter!
Efter hoppet kom känslorna och en tår men sedan var Michel helt inställd på att få till ett dopingprov för att få det svenska rekordet godkänt.

Trea i världsstatistiken
Därmed är en riktigt svettig OS-jakt över! Med 8.44 avancerade Michel till tredje plats på årsbästalistan och har verkligen en realistisk chans på medalj i Rio. Och att till slut få revansch för den försmädliga centimeter som skilde till en OS-medalj i London 2012 då han slutade fyra på 8.11.
Idrotten fascinerar verkligen och det som ena stunden ser hopplöst ut kan i nästa vändas till framgång. I vintras avbröt Michel satsningen mot inne-VM i USA eftersom han inte tyckte att formen var tillräckligt bra.
Sedan började han utomhussäsongen trevande med 7.78 i Tyskland 21 maj men sedan blev det sämre. 7.56 i Geneve i början på juni och 7.60 i Finland vid midsommar. Men så kom vändningen på hög höjd i Sierra Nevada förra lördagen då han hoppade 8.05 och 8.04 och dessutom hade ett hopp på 8.46 i nollvind som var ett litet övertramp. Sedan följde 8.19w i EM-kvalet i Amsterdam och 8.21w i finalen som gav silver.
Det ska bli fantastiskt kul att följa Michel i Rio om en månad!

Världsstatistiken i längd per den 10 juli 2016
8.58  Jarrion Lawson, USA
8.45  Marquise Goodwin, USA
8.44  Michel Tornéus, Sverige
8.38  Rushwal Samaai, RSA
8.34  Mike Hartfield, USA
8.31  Fabrice Lapierre, AUS
8.31  Greg Rutherford, GBR

Tittar man i det historiska perspektivet så avancerar Michel från 202:a till 43:e plats på genom-tiderna-listan i en av världens konkurrensmässigt sett absolut tuffaste grenar.
/Jonas Hedman

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen