Försök på EM eller semifinal direkt? Foto: Deca Text&Bild

Två eller tre lopp för Sanna Kallur i EM?

När Susanna Kallur på Bauhaus-galan för två veckor gjorde 13.00 i sin comeback på 100 m häck sa hon att förhoppningen var att vara topp-12 i Europa för att slippa försöken i Amsterdam. Med skadebakgrunden kunde tre lopp bli väl tufft. För det är en ny regel till detta EM som säger att de tolv bästa i sprintgrenarna – 100, 200, 400 och båda häckloppen – seedar de bästa direkt till semifinalerna.
Den 25 juni förbättrade Sanna i Finland årsbästat till 12.91 och var då tia i europastatistiken men två tjejer sprang fortare samma dag och tog sig förbi i årsbästalistan och så var Sanna nere på tolfte plats. Det såg ut att klara sig men så kom det i torsdags 30 juni uppgifter om att hon var nummer 13. Det skulle innebära försök för Sanna onsdag 6 juli kl 11.40 samt semi och final på torsdag kl 17.10 respektive 19.40.

Vad säger egentligen de nya reglerna?
I EAA:s regler (Entry standards and conditions) framgår att de tolv bästa på årsbästalistan som är anmälda till mästerskapet seedas direkt till semifinalerna.

In the Pre-qualification round compete all athletes entered by the Member Federation and
eligible to compete in the championships, except the 12 top athletes (12 best ranked athletes
according to the 2016 Season List entered by their Member Federation and to a maximum of
3 per country) directly qualified to the Semi-finals.

Men eftersom tvåan i årsstatistiken, brittiskan Cindy Ofili med årsbästa på 12.66, inte är anmäld så är Sanna nummer tolv av de 39 anmälda till Amsterdam och bör således seedas direkt till andra omgången*. Tydliga regler som feltolkats? Fortsättning lär följa. /Jonas Hedman
(*Om sanna seedas direkt till semifinalen så blir det bara två lopp för henne men givetvis krävs det i så fall att hon tar sig vidare till finalen.)

De tolv bästa på 100 m häck i europastatistiken som är anmälda till EM
12.63  Alina Talay, BLR
12.72  Tiffany Porter, GBR
12.79  Nadine Hildebrand, GER
12.79  Sandra Gomis, FRA
12.81  Nooralotta Neziri, FIN
12.83  Cindy Billaud, FRA
12.84  Cindy Roleder, GER
12.85  Pamela Dutkiewicz, GER
12.87  Dlélia Rard-Reuse, SUI
12.88  Katsiaryna Paplauskaya, BLR
12.89  Nadine Visser, NED
12.91  Susanna Kallur, SWE
– – – – –
13.11 Elin Westerlund, SWE
(statistiktvåan Cindy Ofili, GBR, 12.66 är inte anmäld)

Entry lists EM Amsterdam
Entry standards and conditions

About Jonas Hedman

Jonas Hedman
Frilansskribent, redaktör, statistiker, grafiker och förläggare specialiserad på friidrott. Redaktör för årsboken FRIIDROTT och friidrottaren.com.

7 comments

 1. Profilbild
  Mats Fagerberg

  Redan i måndags stod det klart att Kallur inte var topp-12 då en vitryska som gjort en snabbare tid tidigare under förra veckan nu hade registrerats i årsbästastatistiken. Och i EM:s team manual sid 52-55 (http://www.european-athletics.org/mm/Document/EventsMeetings/General/01/27/92/17/Team_Manual_ECH_2016_Neutral.pdf) framår det tydligt att det är de 12 bästa på årsbästalistan och inte de 12 bästa anmälda som slipper springa försöksheatet. Lite märkligt att så få har koll på detta.

 2. Profilbild

  Direktplatserna är bara ett frikort för ”stjärnorna” att ställa upp på EM även ett OS-år. 12 är det godtyckliga maxantalet man satt, i teorin kan det vara allt från 0-12 platser. När nån tackar nej delas bara fler semifinalplatser ut i försöken, annars hade man riskerat rumphuggna försök. Om okände Kalle Svensson rankad 17 tvingas springa ett heat extra bryr man sig inte om.

  Ett ganska flexibelt format helt enkelt som jag personligen tycker är mycket osportsligt. Vill man inte springa tre rundor på EM bara för att OS är runt hörnet så behöver man inte ställa upp på EM. Elin Westerlund slog den högt rankade Nadine Visser i Sollentuna, som nu kan ligga på sofflocket och ladda för semifinal medan Westerlund åtminstone måste springa på 90-95% kapacitet i ett lopp extra. Själva grejen med mästerskap ska ju vara att alla går in med samma ingångsvärde och att allt kan hända, det är grundbulten med idrott. Hoppas EAA tänker om.

  • Profilbild
   Conny Jörneklint

   OK nu är jag med! Alla utom de tolv bästa i Europa anmälningsdagen får springa försök och därmed måste Sanna vara med i försöken!

 3. Profilbild

  Ja, det blir tyvärr försökslopp för Sanna – reglerna säger så här:

  ”The athletes to be directly qualified for the semi-finals are the entered athletes who are in the
  top 12 of the season list (in that case a maximum of 12 – but also possibly less)”

  Endast anmälda som är topp-12 på rankingen kan alltså få friplatser.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.