15-åriga Tilde Johansson hoppade hela vägen in i senioreliten! Foto: Deca Text&Bild

Vilket hopp av Tilde Johansson!!

I Världsungdomsspelen i Göteborg på fredagskvällen hoppade 15-årige Tilde Johansson från Falkenbergs IK fantastiska 6.50 i längd (+0.2 m/s) – personligt rekord med hela 45 centimeter trots att hon bara hade tån inne på plankan! Hoppet kom i andra omgången i F15-tävlingen och innebar att Tilde nu är delad åtta genom tiderna i Sverige bland seniorer. Till kvalgränsen till EM i Amsterdam fattades bara fem centimeter men kvalperioden gick ut i söndags.
– Tildes samtliga sex hopp i tävlingen var längre än 6.30 i effektiv hopplängd men hon hade bara foten på plankan i ytterligare ett hopp. Hon är ojämn i ansatsen men vilken hoppförmåga! säger tävlingsledaren Pelle Crona.
Tilde hade i övrigt bland annat 6.20 godkänt i sista omgången vilket i effektiv hopplängd var kring 6.55.

Lika med Erica Johansson
6.50 för upp 15-åriga Tilde på andra plats genom tiderna i Sverige bland 19-årsjuniorer bakom Erica Johanssons 24 år gamla svenska juniorrekord på 6.72. Kvalgränsen till ungdoms-EM för 17-åringar i Georgien i juli är 5.95 och till junior-VM i Polen 6.20 men Tilde är för ung för de mästerskapen. Tittar man i det internationella perspektivet så toppar Tilde världsstatistiken för F17 och F19 så här långt i år.
Erica Johansson är svensk rekordhållerska i längd för seniorer med 6.99 och hoppade själv 6.50 när hon var 15 år 1989.

Målspottare i fotboll
Tilde är riktigt mångsidig och parkerar högt upp i årsstatistiken i sin åldersklass i flera grenar och är också framgångsrik i fotboll där hon spelar fotboll i Skrea IF:s division trelag för seniorer. Hittills i år har hon gjort 23 mål på nio matcher.
Under Världsungdomsspelens första dag sprang hon också försök och final på 300 m häck som hon vann på 41.50. Även det är ett av de bästa resultaten som noterats i grenen av en svensk F15-tjej.
/Jonas Hedman

Läs även intervjun med Tilde Johansson efter hennes fantastiska helg i Göteborg.

About Jonas Hedman

Jonas Hedman
Frilansskribent, redaktör, statistiker, grafiker och förläggare specialiserad på friidrott. Redaktör för årsboken FRIIDROTT och friidrottaren.com.

5 comments

 1. Profilbild

  vad vill vi säja med detta?

  • Jonas Hedman

   Att det är ett bra resultat även i ett längre perspektiv.

  • Profilbild

   Ett sensationellt bra resultat av Tilde! Som en jämförelse räckte det att hoppa 6.40 för att kvala in till OS-finalen i London 2012. Hon måste väl vara en av de största talangerna någonsin inom svensk friidrott? Det ska bli roligt att följa henne i mästerskapen framöver. ^_^

  • Profilbild

   Frågan är väl närmast vad du vill säga med din kommentar? Att artikeln lyfter fram en ung framgångsrik tjej och sätter hennes prestation i lite perspektiv är väl ganska uppenbart.

 2. Profilbild
  Elisabeth Östberg

  Att det är ett bra resultat och arr hon med all sannolikhet fått en bra och mångsidig träning vilket även 300 m häck visade och att det är jättekul att någon från Falkenberg gör bra ifrån sig och att Erik träningsinnehållsmässigt är jätteduktig och det bästa av allt är att han är nyfiken att få reda på mer. Lycka till Tilde, Erik och Falkenberg! Tag det lugnt med tjejen!!!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.