15-åriga Tilde Johansson hoppade hela vägen in i senioreliten! Foto: Deca Text&Bild

Vilket hopp av Tilde Johansson!!

I Världsungdomsspelen i Göteborg på fredagskvällen hoppade 15-årige Tilde Johansson från Falkenbergs IK fantastiska 6.50 i längd (+0.2 m/s) – personligt rekord med hela 45 centimeter trots att hon bara hade tån inne på plankan! Hoppet kom i andra omgången i F15-tävlingen och innebar att Tilde nu är delad åtta genom tiderna i Sverige bland seniorer. Till kvalgränsen till EM i Amsterdam fattades bara fem centimeter men kvalperioden gick ut i söndags.
– Tildes samtliga sex hopp i tävlingen var längre än 6.30 i effektiv hopplängd men hon hade bara foten på plankan i ytterligare ett hopp. Hon är ojämn i ansatsen men vilken hoppförmåga! säger tävlingsledaren Pelle Crona.
Tilde hade i övrigt bland annat 6.20 godkänt i sista omgången vilket i effektiv hopplängd var kring 6.55.

Lika med Erica Johansson
6.50 för upp 15-åriga Tilde på andra plats genom tiderna i Sverige bland 19-årsjuniorer bakom Erica Johanssons 24 år gamla svenska juniorrekord på 6.72. Kvalgränsen till ungdoms-EM för 17-åringar i Georgien i juli är 5.95 och till junior-VM i Polen 6.20 men Tilde är för ung för de mästerskapen. Tittar man i det internationella perspektivet så toppar Tilde världsstatistiken för F17 och F19 så här långt i år.
Erica Johansson är svensk rekordhållerska i längd för seniorer med 6.99 och hoppade själv 6.50 när hon var 15 år 1989.

Målspottare i fotboll
Tilde är riktigt mångsidig och parkerar högt upp i årsstatistiken i sin åldersklass i flera grenar och är också framgångsrik i fotboll där hon spelar fotboll i Skrea IF:s division trelag för seniorer. Hittills i år har hon gjort 23 mål på nio matcher.
Under Världsungdomsspelens första dag sprang hon också försök och final på 300 m häck som hon vann på 41.50. Även det är ett av de bästa resultaten som noterats i grenen av en svensk F15-tjej.
/Jonas Hedman

Läs även intervjun med Tilde Johansson efter hennes fantastiska helg i Göteborg.

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen