Fjärde svenska inomhusrekordet denna vinter för Fanny Roos som även överträffade sitt bästa utomhus. Foto: Deca Text&Bild

Historisk prestation av Fanny Roos – första kvinnliga kulmedaljen genom tiderna

Första finalpasset på inomhus-EM i polska Torun blev en härlig fullträff för Fanny Roos som fick på sitt livs träff i kulfinalen – 19.29 – och tog silver. Det är Sveriges första kvinnliga medalj i kula genom tiderna. Och första kastmedaljen på damsidan på 93 år.

Efter 18.53 och 18.59 kom rekordstöten 19.29 i femte omgången  – svenskt inomhusrekord med fantastiska 43 centimeter och 23 centimeter längre än vad hon stött som längst utomhus. Med fullträffen gick hon från femte till första plats och blev till slut silvermedaljör Portugals Auriol Dongmo stött 19.34.
– Det känns så bra och jag är så nöjd. Jag har haft en träff i mig och så skönt att få ut det. Det kändes hela tävlingen att jag kunde stöta långt och härligt att lyckas, säger Fanny till SVT24. MAI-stötaren satte nu sitt fjärde svenska inomhusrekord denna vinter.

Andra kastmedaljen genom tiderna
Medaljen är den första någonsin i OS, VM, EM, IVM och IEM för Sverige på damsidan och den blott andra medaljen i kast överhuvud taget. Den första var Ruth Swedbergs OS-brons i diskus i Amsterdam 1928.
Bland de besegrade fanns Christina Schwanitz som har VM-guld 2015 och dubbla EM-titlar på meritlistan. Hon tog nu brons på 19.04.
Fanny kommer från Ljungby men bor i Växjö där hon tränas av Vésteinn Hafsteinsson som också tränar Daniel Ståhl. Vésteinn har stor del i Fannys framgångar.
Resultaten

Fanny Roos biografi på friidrottsstatistik.se

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen