FRIIDROTT 2015

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Allt om friidrottsåret 2014

Av Jonas Hedman[/vc_column_text][vc_column_text]Fri15_cover_215x307pxlEM i Zürich och inne-VM i Polen var två av 2014 års största friidrottshändelser och det blev svenska medaljer i båda mästerskapen. Det stora utropstecknet i Zürich var Meraf Bahta som gjorde ett fantastiskt lopp när hon spurtade ner Sifan hassan på 5000 m och tog guld – Sveriges första genom tiderna i grenen. Tidigare under säsongen satte hon svenskt rekord med 14.59,49 och visade i Kontinentalcupen i september att hon verkligen tillhör de bästa genom att bli tvåa på 3000 m – bara sekunden bakom världsrekordhållerskan Genzebe Dibaba.

Vid sidan av Merafs EM-guld tog Abeba Aregawi silver på 1500 m och var dessutom tvåa totalt i Diamond League efter segrar i Shanghai och New York. Hon vann också inne-VM, satte europarekord inomhus i Globen och utsågs vid årets slut till Sveriges främsta friidrottare sett ur ett globalt perspektiv.

Årets sensation var Charlotta Fougberg som tog EM-silver på 3000 m hinder och satte två svenska rekord på distansen. Ullevi-tjejen sänkte det svenska rekordet med hela 14 sekunder till 9.23,96 och parkerade på elfte plats i världsstatistiken.

Två stora profiler i Zürich-EM var långdistansaren Mo Farah och sprintern Dafne Schippers som båda tog dubbla individuella guld. EM-avsnittet är på hela 58 sidor och stort utrymme får även Diamond Leauge (32 sidor) alla övriga mästerskap och inte minst SM-avdelningen som innefattar 52 sidor. 
I övrigt är de årliga texterna årskrönikan, ”Så gick det för de bästa svenskarna” och ”Medaljens baksida” med som vanligt ett antal specialartiklar.

FRIIDROTT är Sveriges enda årsbok om den olympiska huvudidrotten och vänder sig till alla som är intresserade av friidrott – aktiva, ledare, tränare och de rena fantasterna. Årsboken är en utmärkt hjälp i TV-soffan och ett suveränt uppslagsverk när det gäller svensk, nordisk och internationell friidrott.

Ur innehållet i Friidrott 2015

• Meraf Bahtas fantastiska debut för Sverige
• Renaud Lavillenie världens bäste friidrottare
• Allt om EM i Zürich
• Charlotta Fougbergs internationella genombrott
• Tre svenska medaljer i junior-VM
• Diamond League och Folksam GP
• Rankingen, landskamperna och SM
• Resultaten, statistiken och rekorden
• Års- och genom-tiderna-bästa-listor för Sverige, Norden och Världen

488 sidor, 420 illustrationer,
hårdband, 170×240 mm
Pris: 495 kr plus porto
ISBN 978-91-981259-2-4

Beställ boken här

Årsboken FRIIDROTT ges ut av Friidrottsförlaget TextoGraf.com och detta är den 55:e årgången sedan starten 1961. Redaktör är sedan 2007 Jonas Hedman.

Tipsa gärna dina friidrottskamrater om årsboken FRIIDROTT och denna webbplats friidrottaren.com. Sveriges enda årsbok om friidrott vill så klart nå ut till så många som möjligt![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen