Inget fel på diskusformen i säsongens elfte timme. Foto: Jonas Hedman

Daniel Ståhl satte rekord i årets sista tävling

EM-silvermedaljören Daniel Ståhl gjorde på måndagseftermiddagen årets sista tävling då han i Sätra kastade hela 66.00 i diskus. Det är det längsta kastet genom tiderna i grenen i kastfyrkampen Castorama som funnits i nära fyrtio år.

Det blåste en fint bärande motvind på Sätra IP:s kastplan söder om Stockholm och den utnyttjade Daniel på bästa sätt – 64.16 i första, ett ännu längre i andra omgången men just utanför högra sektorgränsen följt av 66.00 i tredje och 65.38 i fjärde och sista. Efter tävlingen mättes det ogiltiga kastet och visade sig vara hela 67.20. Men 66.00 är det klart längsta någon någonsin kastat i diskus i en kastfyrkamp, en tävlingsform som startade 1981. Daniels egen tidigare bästanotering i kastmångkampen var 62.26 från i fjol.
– Det var kul att få avsluta så här! Jag blev inspirerad av den fina vinden och eftersom jag är högerkastare så var det verkligen idealiska förhållanden med motvind snett in från höger, säger Daniel.
– När jag tävlade i Tallinn i torsdags så kom vinden från vänster och det är betydligt sämre, säger Daniel som då vann på 64.91 och slog både europamästaren Andrius Gudzius och årets världsetta Fedrick Dacres.

Delar av Spårvägens Castorama-gäng i Sätra. Fr v Janne Ståhl (funktionär), Åke Ruus (tävlingsledare), Daniel Ståhl, Heidi Schmidt och Patrik Melin. Foto: Jonas Hedman

Statistisk världsetta för tredje året i följd
Daniel har en bra säsong bakom sig med EM-silver, förstaplats i världsstatistiken för tredje året i rad (69.72) och sex tävlingar över 68 meter (i fjol hade han sju). 2016 toppade han världsstatistiken med 68.72, i fjol med svenska rekordet 71.29 och i år med 69.72.
I själva kastfemkampen i Sätra fick han det dock inte att stämma fullt ut. 16.89 i kula och 46.63 i spjut var båda flera meter från hans personliga rekord (19.60i resp 50.43). Sedan kom träffen i tredje grenen diskus innan han avslutade med 47.40 i slägga (1.5 meter från pers). Det gav 3.388 poäng – 106 från det två år gamla personliga rekordet.
Castorama utövas nästan uteslutande i Sverige och är främst en föreningslagtävling där den tolv bästa räknas och den har Daniels klubb Spårvägen vunnit de senaste sex åren. Men i år ser det ut att bli tuffare än på länge eftersom framför allt Hässelby SK verkar ha ett bra lag.
/Jonas Hedman

Beställ: Årsboken FRIIDROTT 2018

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen