En enda poäng skilde mellan Spårvägen och Hässelby i kampen om Lag-SM-titeln. Foto: Jonas Hedman

Dramatik på högsta nivå när Spårvägen vann sjätte raka Lag-SM-titeln

Lag-SM arrangerades i Norrköping som en del av SM-veckan och manliga finalen blev så spännande som det någonsin kan bli. Inför avslutande 4×100 m hade fyra lag segerchans och det blev Spårvägen som tack vare en tredjeplats försvarade titeln med en enda poängs marginal före Hässelby som vann stafetten. Bronset till nykomlingen Örgryte ytterligare en poäng efter med Upsala på fjärde ännu en pinne bakom och femteplatsen till Huddinge som var distanserade med ytterligare tre poäng. Därmed avslutades en härlig dag i solens tecken på bästa tänkbara sätt.

Svenskt juniorrekord av Duplantis
Till de individuella höjdpunkterna hörde Armand Duplantis svenska juniorrekord i stav, 5.51, EM-deltagaren Leif Arrhenius 19.44 i kula och Johan Wissmans 21.09 på 200 m som innebar seger före EM-löparen Tom Kling-Baptiste med en halvsekund i motvinden.
Spårvägens lagledare Kent Claesson var förstås nöjd med segern.
– Vi siktar alltid på att vinna herrguldet och detta var sjätte raka segern, men det var väldigt hårt denna gång! Vi saknade några av våra bästa på medel-långdistans men alla lag saknar alltid några, säger Kent.
– Ska jag lyfta fram någon individuellt så är det Leif Arrhenius som vann sin specialgren kula och var tvåa i diskus som reserv för Daniel Ståhl som förbereder sig för Diamond League i Monaco på fredag. Grenseger tog vi också i slägga tack vare Elias Håkansson. Våra kastare levererar alltid i Lag-SM. Nu firar vi med kaffe i bussen hem till Stockholm! säger Kent och skrattar.

Härlig inramning på Borgsmo
Det var 20-talet grader, sol, blåsigt och en härlig stämning på Borgsmo IP där en ovanligt stor publik fyllde läktaren. Spårvägen och Upsala intog de två tätpositionerna halvvägs in i tävlingen sedan Örgryte, som var med i Lag-SM för första gången på över tjugo år och var medaljaspirant, drabbades av en nolla i första grenen stav.
Drygt halvvägs in i tävlingen – efter tio av arton grenar – ledde Upsala på 43 poäng före Spårvägen 39, Ullevi 35, Huddinge 34, Hässelby 31 och Örgryte 27. Upsala fortsatte att imponera och var efter femton grenar bara två poäng efter Spåret medan ÖIS avancerat till bronsplats.
De avslutande grenarna blev spännande och man visste att allt kunde hända och det kändes som att det var precis vad som skedde. I spjut saknade Spårvägen sin bäste i Joachim Ivarsson och mångkampsjunioren Sebastian Ruthström, som nyligen kastade 67 meter, hade ont i armbågen och förmådde bara ett kast (45 meter).

Viktig femteplats på 1500 m
I näst sista grenen 1500 m saknade Spåret flera av sina bästa vilket slutade med att 21-årige Rasmus Bengtsson fick hoppa in och slutade femma. Men han spurtade om Upsalas Björn Seifert, som några timmar tidigare var tvåa på 800 m, på de sista tvåhundra meterna och det räddade guldet skulle man kunna säga. Hässelby vann grenen tack vare EM-löparen på hinder, Elmar Engholm, som ledde från start till mål före Örgrytes Awet Mengstaeb. Där plockade de viktiga poäng.

Sanningens minut i korta stafetten
Inför avslutande 4×100 m hade Spårvägen och Örgryte båda 63 poäng följt av Upsala 61, Hässelby 60 och Huddinge 56. De fyra första lagen hade alltså segerchans och femman Huddinge möjlighet till medalj.
Spåret tog en klar ledning på de två första sträckorna genom Carl Armfelt och Nil de Oliveira men sedan kom Hässelby på bana ett (!) starkt med Olle Forslin och framför allt Johan Wissman på sista och vann med en halvsekund på 41.39. Spårvägens Hamza Kamara sträckte baklåret på slutet, släppte pinnen efter mållinjen och det blev en stunds diskussion där någon ville få Spåret diskvalificerat för kastad pinne. Så blev det inte utan Spårvägen vann och blev historiska.

Historisk segersvit för Spårvägen
För segern var Spårvägens sjätte raka vilken ingen annan klubb lyckats med på manliga sidan sedan lagmästerskapet fick SM-status för 39 år sedan (Hässelby vann fem raka 2004-2008). Segern var Spårets nittonde totalt och därmed utökades ledningen i maratontabellen där Hässelby är tvåa med sju segrar.
Spårvägen tog fyra grensegrar i Norrköping – Johan Svensson spurtvann 800 m med två tiondelar på 1:54.37 före Upsalas Björn Seifert, Marvin Tay var överlägsen på 110 m häck och vann med en halvsekund på 14.59, Leif Arrhenius skickade iväg kulan 19.04 och var dryga metern före tvåan och Elias Håkansson vann slägga med 1.5 meter. Lägg till det två 2:a-platser och två 3:e-platser att ställa mot Hässelbys fyra grensegrar och Örgrytes fem!
/Jonas Hedman

Resultat Lag-SM i Norrköping 13/7 2016
Män

1) Spårvägens FK 67
2) Hässelby SK 66
3) Örgryte IS 65
4) Upsala IF 64
– – – – – – – – – – –
5) Huddinge AIS 61
6) Ullevi FK 54

Resultaten

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen