U23EM-silver på 10 000 m för Sarah Lahti! Foto: Deca Text&Bild

Dubbla medaljer för Sverige i U23EM i Polen

Hässelbys Sarah Lahti tog Sveriges första medalj i U23EM i polska Bydgoszcz då hon sprang hem silvret på 10 000 m på 32:46.91 under mästerskapets andra dag. Några minuter senare säkrade Malmö AI:s Thobias Nilsson Montler brons i längd tack vare 7.96.

Efter en väldigt långsam inledningskilometer i 10 000 m-loppet satte fjolårets eurpamästare Yasemin Can fart och sololöpte resten av loppet till en drygt minuten stor seger på mästrskapsrekordet 31:39.80. Bakom henne blev det ett sololopp även för Sarah Lahti som var helt ohotad bakåt och varvade klungan på sitt sista varv.
– Verkligen kul! Alltid kul att ta medalj men det var tufft att springa 25 varv när man springer mycket själv. Jag är glad men jag hade gärna velat ha lite bättre känsla, säger Sarah Lahti.
Medaljen är hennes första individuella i ett mästerskap och tiden hennes fjärde bästa. Hässelbys Isabelle Brauer slutade tia på 34:14.12 och Sävedalens Lisa Bergdahl 24:a på 37:47.56.
Resultat K22 10 000 m

Nästpers för Thobias
I manliga längdtävlingen var Thobias Nilsson Montler med 7.96 i andra omgången till slut bara åtta centimeter från guldet som togs av Ukrainas Vladyslav Mazur. Detta på 8.04 som är liktydigt med Thobias personliga rekord från Florida i våras.
– Det kändes inte som att jag hade det i mig idag, det har varit en lång säsong i USA men jag älskar att tävla mot de bästa så antagligen höjer man sig för det. Det känns fantastiskt., säger Thobias Nilsson Montler som hade serien x, 7.96/+0.9, 7.59/+1.0, 7.71/+0.7, 7.78/+0.3, x.
MAI:aren gjorde nu sin näst bästa tävling och tog första mästerskapsmedaljen efter att ha varit fyra i junior-EM i Eskilstuna 2015, bara centimeter från brons. Hässelbys Jesper Hellström inledde med 7.49 som blev hans längsta vilket räckte till en niondeplats.