Sveriges tredje snabbaste 800 m-löpare genom tiderna. Foto: Deca Text&Bild

Europamästaren Andreas Kramer siktar ännu högre – mot VM i London

I söndags blev Andreas Kramer från Sävedalen europamästare för 22-åringar på 800 m i polska Bydgoszcz på ett mycket övertygande sätt – trots att han med sina 20 år var en av de yngsta i tävlingen. Men minst lika imponerande är att han inte missat ett enda mästerskap i denna skadeutsatta bransch.

– Jag har inga hemligheter men följer mitt eget upplägg, säger han. Klart att jag tänker till när jag ser hur andra löpare blir skadade men jag vet att min tränare Per Skoog och andra i min omgivning kan sina saker och hjälper mig. Visst kan det vara svårt att hålla igen för att inte ta några risker, men det går, säger Andreas.
Vad få förutom Andreas och coach Skoog visste före U23EM var att Andreas inte kunnat träna på bana förrän en vecka före mästerskapet. Efter att ha gjort 1:47.30 i månadsskiftet april-maj på ett träningsläger i USA kom  han hem i början på maj med en smärtande hälsena och kunde inte träna riktigt på flera veckor.

Suverän inomhussäsong
Efter ett långt träningsläger på hög höjd i Sydafrika i januari gjorde Andreas en lysande inomhussäsong där han slog det 25 år gamla mästerskapsrekordet på inne-SM med 1:47.61. Detta efter att ha dragit från start till mål i Telekonsult Arena i Växjö och besegrat Spårvägens Kalle Berglund med en enda hundradel.
Veckan efter använde han samma taktik i försöken på inne-EM i Belgrad vilket resulterade i totalperset 1:46.86 och avancemang till semifinal.
Det var sedan efter ett långt träningsläger på hög höjd i Flagstaff, Arizona, i april som problemen med hälsenan började. Ändå strålade han av självförtroende när allvaret började.

Snuddade vid personliga rekordet
Första utomhustävlingen på svensk mark var Bauhaus-galan på Stockholms Stadion i mitten på juni där Andreas slutade sexa på 1:47.35. Sedan följde en tredjeplats på Lag-EM First League i finska Vasa i midsommarhelgen (1:49.57) och en suverän seger i Folksam GP-galan i Sollentuna veckan efter (1:48.66).
Sedan två veckors träning där han alltså började med banpass först en vecka före U23EM i Bydgoszcz.

Spetsposition i både försök och final
Både i semifinalen och finalen satsade Andreas på att ta ledningen från start och höll ända in över mållinjen. Han hade ett budskap som konkurrenterna tvingades finna sig i: ”Här det jag som bestämmer!”
– En tillgång hos Andreas är hans mentala styrka, påpekar tränaren Per Skoog. Vi pratar igenom loppen i förväg och sedan följer han vad vi kommit överens om. Men han kan också improvisera om något oförutsett inträffar.

Tränas av Skoog sedan tio år
Per Skoog är Andreas tränare sedan 2007 då Andreas var tio år. Först hade mamma Anne-Lise, som själv var 800 m-löpare i Norge med ett personbästa på 2:08.99, tränat sonen, som spelat fotboll i Sävedalens IF och handboll i Sävehof. Dessutom tennis plus en rad olika andra friidrottsgrenar. Som nioåring sprang Andreas Göteborgsvarvet och mamma hjälper för övrigt fortfarande till.

Dubbla mästerskap varje år
Sedan Andreas började satsa på allvar har han varit med i internationella mästerskap varje år: inne-EM och junior-EM 2015, inne-VM och junior-VM 2016, inne-EM och U23EM 2017. Och det kan bli ytterligare mästerskap i år.

Siktar på VM i London
Han hoppas till och med komma med till senior-VM i år. Men då måste han kvalificera sig genom att sänka sitt personliga rekord med i det närmaste en hel sekund till VM-kvalgränsen 1:45.90. Jakten på en tävling med bra draghjälp har pågått i några dagar och kvaltiden går ut på söndag 23 juli. Men på onsdagen kom beskedet; Andreas springer 800 m i Heusden-Zolder på lördag 22 juli.
– Han har inte sprungit på max än, säger Per Skoog.
/Cege Berglund

Läs även:
Lysande svensk insats i U23EM i Polen – bästa någonsin!
Sveriges samtliga mästerskapsmedaljörer på 800 meter

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen