Målgången i M40 800 m där Nicklas Tollesson, t v, och Magnus Wallenius fäller sig samtidigt. Bakom dem Joakim Pihlstrand-Trulp och fyra Hjalmar Didriksson. Foto: Deca Text&Bild

Dramatik på veteran-NM i Huddinge – superjämn spurtstrid

474 veteraner i åldern 35-94 år är anmälda till veteran-NM inomhus som arrangeras i Storängshallen i Huddinge i helgen. Fredagens mest spännande fight kom i 40-årsklassen på 800 m där segermarginalen blev en enda hundradel! Se filmklippet längst ner på sidan.

Spårvägens Hjalmar Didriksson drog mer än halva loppet men kampen om guldet kom att stå mellan Västerås Magnus Wallenius och Hälles Nicklas Tollesson där Magnus var den som kopplade greppet på sista varvet. Men Nicklas kom med en riktigt bra avslutning på det korta upploppet och det var omöjligt att säga vem som vann när båda störtade över mållinjen.
Målfotot gav till slut segern till Magnus som alltså höll undan och vann med 0.01 på 2:04.38.
– Skönt att vinna! Inte minst med tanke på att jag haft en trist vinter med sjukdom och skador. Jag gjorde 2:02 i somras men var väldigt osäker på formen nu, så det känns extra bra att det gick så bra nu, säger Magnus.
Jämnt blev det också i K45 800 m där Halmstads Linda Åkerman vann med sju tiondelar på 2:32.09 före IK NocOut.se:s Anna Rambin.

M40-medaljörerna på 800 m. Fr v Nicklas Tollesson, Hälle IF (silver), vinnaren Magnus Wallenius, Västerås FK, och Joakim Pihlstrand-Trulp, Hammarby (brons), som kom i mål inom mindre än en halvsekund. Foto: Jonas Hedman

Säker seger för Björkman
I M50 800 m tog Stockholms FTF:s Per Björkman ledningen från start och drog hela vägen. Den ende som orkade följa var Morjärvs Mats Olsson som hängde med i sjuhundra meter. Med hundra meter kvar kom mjölksyran och i mål var han en dryg sekund efter – 2:07.97 mot 2:09.30.
– Jag kände flåset i nacken med ett varv kvar när Mats närmade sig ytterligare, så det var skönt att hålla undan hela vägen, säger Per som är anmäld även på 400 och 1500 m.
– Men det blir bara 400, förklarar han efter det väl avvägda och jämna 800 m-loppet.
För ett år sedan tog han VEM-silver inomhus på både 800 och 1500 m och har också ett guld från VVM inomhus i Linz 2006 då han vann 800 m i M40. Någon start i årets VVM i Daegu, Sydkorea, i slutet på mars blir det dock inte, för lång resa tycker Per som fyllde 52 för en vecka sedan.
Det var mycket svenskt i 800 m-loppen på fredagen men i M45 ledde Norges Kjell Vidar Norheim ända in på upploppet då Alingsås Stefan Engelbrektsson tryckte till och vann med en dryg halvsekund på 2:12.43. Så det blev svensk seger till slut ändå.

Toppduon i M50 800 m. T h vinnaren Per Björkman, Stockholms FTF, och tvåan Mats Olsson, Morjärv SK. Foto: Jonas Hedman

Karl Dyall är snabb!
Fjolårets veteranvärldsmästare på 100 m i M35, Lion Martinez, var också på plats i Storängshallen men avstod 60 m för att koncentrera sig på 4×200 m där han tillsammans med klubbkamraterna i Spårvägen, Mattias Sunneborn, Mårten Skogman och Karl Dyall, var snabbast av alla med 1:40.02.
Dansaren och skådespelaren Dyall fyllde 50 för en månad sedan och är nästan helt ny i dessa sammanhang men visade att han verkligen är vältränad och kan springa fort.

Två fick Elittrofén
Mattias Sunneborn vann tresteg i M45 med en dryg meter på 13.26 vilket var hans enda individuella start för kvällen. Men han fick faktiskt ta emot pris redan innan tävlingen började. Då fick Mattias och Johan Norberg, medel-långdistansare i Trångsvikens IF, ta emot Elittrofén för lång, trogen och inte minst framgångsrika veterankarriärer.
Elittrofén är veteranernas motsvarighet till Stora Grabbars märke där man samlar ihop meriter för att få utmärkelsen. För Elitrofén krävs minst tolv år som veteranfriidrottare och motsvarande 50 VSM-guld eller internationella mästerskapsmedaljer. Mattias har en lång rad medaljer, bland annat tre VVM-guld från Australien i höstas (längd, tresteg och tiokamp).

Tyst minut för Bosse
Innan tävlingarna började hölls en tyst minut i Storängshallen för den i måndags den 6 mars bortgångne friidrottskamraten Bosse Wallsten. Bosse var en duktig medel- och långdistansare på 1980-talet och blev sedan ledare och mest känd som starter.
Oräkneliga är de tävlingar han sett till att alla kommit iväg på rätt sätt på ovalerna på allt från ungdomstävlingar till landskamper, sista gången var i Finnkampen i Tammerfors i höstas.
Bosse gick bort i måndags efter en kort tids sjukdom, han blev 55 år. Han hedrades med en tyst minut som avslutades med ett skott.

Foto: Jonas Hedman

Tredje gången för HAIS
Detta är åttonde som veteran-NM inomhus arrangeras sedan premiären i Göteborg i mars 2000. Huddinge AIS arrangerar NM för tredje gången efter tidigare upplagor 1993 (utomhus) och 2009 (inomhus). 474 veteraner i åldern 35-94 år är anmälda till 1099 starter vilket gör mästerskapet till det största sedan Tammerfors 2002. HAI:s har arrangerat totalt tio NM/SM för veteraner vilket gör dem till mesta veteranmästerskapsarrangören i landet.
Tävlingarna fortsätter under lördagen med bl a närmare 500 kast och avslutas på söndag eftermiddag.
/Jonas Hedman
Resultaten från fredagen

Se den dramatiska målgången på 800 m i M40:

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen