Den rafflande spurten på 1500 m som kanadensiskan Sasha Gollish (303) vann med fyra tiondelar före Sofia Öberg (101). Foto: Deca Text&Bild

Sofia Öberg är tillbaka – tvåa i bästa svenska loppet

Skador har stört IFK Lidingös medeldistansare Sofia Öberg, 27, i flera år men på onsdagen visade hon att hon är tillbaka på allvar genom att sänka det fem år gamla personliga rekordet på 1500 m med tre sekunder till 4:14.84. Därmed avancerade hon till 24:e plats på den svenska genom-tiderna-listan.
– Det är så himla, himla roligt att vara tillbaka! Jag var supernervös före loppet men det kändes lätt i benen, lätt att följa med och jag var så förvånad när jag kunde öka farten på slutet. Det var en så befriande och skön känsla att kunna springa fort och hålla steget uppe, det här är fantastiskt! säger Sofia.
– Nu är det ju tyvärr inte så mycket mer kvar av säsongen än SM och kanske Finnkampen. Jag får se hur träningen känns och fundera på 800 eller 1500. Men jag vill bara säga igen att jag är så otroligt glad och lycklig över att kunna springa så här igen!

Skador och åter skador
Sofia var en stor talang i ungdoms- och junioråren och noterade som 18-åring 2:03.99 på 800 m vilket var mindre än en tiondel från Lena Nilssons svenska juniorrekord. Sofia studerade och tränade sedan i Kalifornien i fyra år men den tuffa träningen där passade henne inte och hon blev skadad.
Sedan två år tillbaka studerar hon till sjuksköterska i Umeå men har haft skadeproblem även sedan hon kom tillbaka till Sverige. Men efter fem förtroendeingivande 800 m-lopp i sommar har hon visat att hon är på väg tillbaka och loppet i Karlstad var den definitiva återkomsten. Senast hon gjorde ett bra 1500 m-lopp var i just Karlstad för tre år sedan då hon noterade 4:17.89 och snuddade vid sitt dåvarande personbästa.
Med 4:14.84 på onsdagen sänkte hon sitt fem år gamla personliga rekord satt på Sollentuna GP i slutet på juni 2011 och visade att det finns mer.
SM i Sollentuna i slutet på augusti och förhoppningsvis också Finnkampen i Tammerfors 3–4 september är de värdetävlingar som återstår i år.

Tidernas svenska breddlopp
1500 m-loppet i Karlstad dominerades av Sofias klubbkamrat i IFK Lidingö, Anna Silvander, som drog klungan nästan hela loppet. Men hon kom aldrig loss och på slutet var ”alla” med. Starkast i spurten var Sofia som avancerade ända till andra plats i loppet och blev bästa svenska endast fyra tiondelar bakom segrarinnan Sasha Gollish från Kanada.
Bakom Sofias 4:14.84 slutade Anna Silvander femma på 4:16.62, Yolanda Ngarambe sexa på 4:17.39, Hanna Hermansson från samma klubb blev åtta på nästperset 4:19.22 och Hälles Linn Nilsson nia på 4:19.48. Har det någon gång tidigare hänt att fem svenskor underskridit 4:20 i ett och samma lopp?
/Jonas Hedman

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen