Anders har klarat sista hindret och östtysken Frank Baumgartl faller ett halvt steg bakom honom vilket han inte märker. Bakifrån kommer Polens Bronislaw Malinowski.

40-årsjubileum av Gärderuds klassiska OS-guld

Det har gått 40 år sedan Anders Gärderud hade sin största stund i livet och åstadkom en av svensk idrotts främsta prestationer genom tiderna. Det var den 28 juli 1976 som han vann OS-guld på 3000  hinder i Montreal på världsrekordtiden 8:08.02 i ett av idrottshistoriens mest spännande lopp.

Sven Plex Peterssons TV-referat från finalen är nästan lika klassiskt som loppet i sig:
”Malinowski, Baumgartl, Gärderud, Kantanen – och varningarna för Baumgartl tycks vara befogade. Den unge östtysken löper lätt steget framför Gärderud … Klockan ringer för sista varvet, Gärderud tar hindren lätt, det tyder på att han har krafter kvar. Men det är nu foten ska fram, han avancerar upp, går ut på andra banan, förbi östtysken, och upp till Malinowski. Och där sätter Anders in stöten, 300 meter från mål, Malinowski svarar inte direkt. Loppet är inte klart än. Den sista vattengraven blir oerhört betydelsefull …
Klarar han östtysken, östtysken kommer upp, han klarar honom inte. Sista hindret. OCH ÖSTTYSKEN FALLER … ÖSTTYSKEN FALLER. Och Gärderud stormar mot mål. GÄRDERUD TAR GULD! PÅ NYTT VÄRLDSREKORD. Malinowski tvåa, Baumgartl trea. Sveriges första guldmedalj i fri idrott sedan 1948 i London”.

Belönades med bragdguldet
Anders besegrade den fallande östtysken Frank Baumgartl och polacken Bronislaw Malinowski och tog Sveriges första OS-guld i friidrott på 28 år. För prestationen belönades han med Svenska Dagbladets guldmedalj som han delade med cyklisten Bernt Johansson som också vann guld i Montreal.
– OS-guldet är tillsammans med världsrekordet på DN-Galan 1975 mina största upplevelser som idrottsman, berättade Anders Gärderud när undertecknad intervjuade honom till boken Friidrottens främsta män som gavs ut 2007.
– Jag kände att jag drog ifrån, att Malinowski var körd, jag hade loppet i min hand. I början på upploppet kände jag ett odefinierat hot. Att någonting var nära men jag såg ingenting, det var bara en känsla jag hade.
Efter tio är i världseliten fick Anders till sist till det.
– Jag hade lyckats och kände en stor, djup tillfredsställelse. Aaaaaah, nu är det klart, nu kan jag lägga av med hedern i behåll!

TV-profil
Anders jobbade efter karriären på Svenska Friidrottsförbundet och var på 1990-talet förbundskapten för damlandslaget. I 20 år har han varit expertkommentator på först radiosporten och sedan SVT och har bjudit svenska folket på sin friidrottskunskap från många mästerskap och tävlingar världen över.

Rankad som världens nionde bäste
I boken World’s Greatest in Athletics (TextoGraf Förlag) som gavs ut i december 2015 rankas de tio bästa friidrottarna genom tiderna i varje gren baserat på mästerskapsmeriter, rekord etc. På 3000 m hinder är Anders Gärderud rankad nia, toppar gör Kenyas Moses Kiptanui som bland annat vann VM i Göteborg 1995.
40 år efter det fantastiska loppet har Anders guldtid från Montreal på 8:08.02 bara överträffats av sju européer. 2007 slog Mustafa Mohamed det svenska rekordet då han noterade 8:05.75.
Anders har fortfarande tre svenska rekord – 3:54.45 på 1 mile (1975), 5:02.09 på 2000 m (1975) och 13:17.59 på 5000 m (1976).
/Jonas Hedman

Anm.: I boken Friidrottens främsta män utgiven på TextoGraf Förlag finns en lång intervju med Anders Gärderud. Där berättar han om hur han började med orientering som barn och hela resan fram till hur han till slut bestämde sig för att 1970 göra en totalsatsning på hinder. Han satte fyra världsrekord, tog EM-silver och avslutade karriären på ett sätt som är alla idrottares dröm.
Beställ Friidrottens främsta män

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen