Moa Hjelmer – mjölksyrans betvingare. Foto: Deca Text&Bild

Historisk prestation av Moa Hjelmer i Malmö

På inne-SM i Malmö stod Spårvägens Moa Hjelmer för en unik insats då hon för tredje SM:et i rad vann 200 och 400 m. Detta inom loppet av två timmar och tio minuter på söndagseftermiddagen. Därmed blev hon precis som i fjol mästerskapets enda dubbelvinnare.

Moa visade prov på sin erfarenhet genom att springa fort i försöken på båda distanserna på lördagen där hon med 23.95 på 200 m och 54.72 (svenskt årsbästa) på 400 m var snabbast av alla. Det innebar att hon fick en bra bana i båda finalerna i Atleticum som har endast fyra banor runt. Det var en förutsättning för att kunna vinna.

Årsbästa på båda distanserna
200 m-finalen gick först och där hade hon bana fyra vilket innebar en vid kurva men där hon aldrig såg motståndarna. I utgången ur sista kurvan såg det ut som MAI:s Daniella Busk, som har ett bättre årsbästa än Moa, var på väg förbi men Moa svarade på upploppet och vann med 16 hundradelar på årsbästat 23.74.
Drygt två timmar senare var det dags för 400 m-finalen där Moa hade bana tre och via 25.3 halvvägs hade hon en ledning på fyra meter och vann till slut med hela 1.3 sekunder på 54.91.

Fantastisk serie av SM-guld
Moa vann båda långsprintdistanserna på inne-SM i Växjö för ett år sedan, upprepade prestationen på Friidrotts-SM i Uppsala i somras och lyckades en tredje gång i Malmö och blev därmed den förste att göra det i tre SM i rad.
Totalt har Moa 18 individuella SM-guld fördelat på 1 på 100 m, 6 på 200 m (tre ute och tre inne) samt 11 på 400 m (fem ute och sex inne).
Moa har de svenska rekord på 400 m både ute och inne och även om det är åtta respektive nio år sedan hon gjorde dem så konstaterar man att när hon i somras vann Finnkampen på 53.07 så var det hennes bästa tid på åtta år.