Svenska rekordhållerskan på 10 000 m, Sarah Lahti, är titelförsvarare på 4 km i terräng-SM. Foto: Deca Text&Bild

Sarah Lahti en av favoriterna i terräng-SM som direktsänds på Friidrottskanalen.se

Till helgen är det dags för terräng-SM som i år arrangeras i Västerås och som vanligt är alla ålderskategorier med – ungdomar, juniorer, seniorer och veteraner. Nytt är att båda tävlingsdagarna kommer att webbsändas på Friidrottskanalen.se i ett samarbete mellan Svensk Friidrott och arrangörsklubben Västerås FK.

Totalt är det 751 anmälda vilket är fler än 2015 och i seniorklasserna återfinns tre av fjolårets fyra vinnare av vilka Sarah Lahti är en. Hon var helt suverän på korta banans 4 km i Uddevalla i fjol då hon vann med tretton sekunder. Sarah har i sommar tagit ett stort utvecklingssteg med personliga rekord på alla distanser inklusive tolfteplatsen på 10 000 m i OS där hon med 31:28.43 satte svenskt rekord.
Förra helgen imponerade hon stort då hon noterade 25:59 i ett terränglopp över 8 km i Helsingborg men hon är enbart anmäld på korta banan så det blir troligen ingen dubblering. Sarah får bra motstånd av bland annat OS-löparna Lovisa Lindh och Charlotta Fougberg från Ullevi samt EM-löparen på hinder, Örgrytes Maria Larsson.
I startlistan på 8 km hittar man bland annat Fougberg, Maria Larsson, Spårvägens Malin Liljestedt, Hässelbys Hanna Bartholomew och fjolårsvinnaren Sara Holmgren från Sävedalen. Däremot är inte OS-sexan på 1500 m och 2014 års dubbelvinnare i terräng-SM, Meraf Bahta, anmäld på någon distans.

Vem vinner manliga korta banan?
På manliga 4 km återfinns fjolårets tvåa Abraham Adhanom, Eskilstuna FI (dubbelvinnare 2014), och trea, Olle Walleräng, och bland andra namnkunniga löpare märks alltid starka Andreas Åhwall, Hässelby, Huddinges Staffan Ek, och Eskilstunas Nasir Dawoud. En som har sin favorit klar är Daniel Allard som är tränare för bland annat Abraham Adhanom och Nasir Dawoud.
– Träningen har fungerat väldigt bra för Abraham de senaste veckorna och eftersom MAI:s Jonas Leanderson är skadad och inte kommer till start så tror jag Abraham vinner. Han har en bra chans även 12 km där Mikael Ekvall säkert blir en av de tuffaste utmanarna, säger Daniel.

Mestadels gräs
Banan är förlagd till Rocklunda, omkring en kilometer från Arosvallen, och 2 km-varvet består till 1,5 km av gräs och resterande del av packat grus. Det är drygt tio meter mellan högsta och lägsta punkt med en tydlig backe efter 1400 meter och sedan nedförslöpning mot varvning/målgång.

66 år sedan sist
Det har arrangerats många SM-tävlingar i Västerås genom åren och bland dem märks tre i terräng – 1921 (arrangör Västerås IK), 1945 (män 8 km, IFK Västerås, Västerås IK och Västerås SK) samt 1950 (män 4 km, samma klubbar). Det är alltså 66 år sedan sist när det nu är dags i Rocklunda!
Allt om terräng-SM i Västerås 22–23 oktober
/Jonas Hedman

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen