VM-guld för Ståhl – hade finalens tre längsta kast

Diskusfinalen på VM i Doha blev en riktig rysare där ingen fick till några riktigt långa kast men det var världsettan Daniel Ståhl som hade marginalerna på sin sida och vann med 65 centimeter på 67.59.

Efter två raka mästerskapssilver där Daniel var två respektive 23 centimeter från segern kom guldträffen i Doha där han hade tävlingens tre längsta kast och var ensam över 67 meter. Silvret till världstvåan Fedrick Dacres på 66.94 och bronset till Lukas Weisshaidinger på 66.82.
– Fantastiskt! Nu är jag äntligen världsmästare. Jag försökte kasta så långt jag kunde, 67 meter är inte så bra men det här är mästerskap och då är det placeringen som gäller. Och idag vann jag, säger Daniel till SVT.
Sedan tog han Marie Lehmans mikrofon och tittade rakt in i kameran:
– Tack alla som följt mig framför TV:n. Och speciellt alla hemma i Jakan (Jakobsberg)!

Galet spännande avslutning
Daniel inledde med 66.59 men passerades av Österrikes Lukas Weisshaidinger med 66.74. Men med 67.18 i andra omgången tog Daniel hand om förstaplatsen och släppte den aldrig även om avståndet bakåt aldrig blev stort. Efter 67.59 i tredje var de fem främsta samlade inom 1.27 meter – väldigt jämnt med andra ord.
Daniel hade 65.83 i fjärde, ogiltigt i femte och ledde inför sista omgången. Till slut var det bara fyra kast kvar och då blev det så spännande att hans tränare Vésteinn Hafsteinsson inte längre kunde sitta kvar på läktaren, så nervös var han.
Rumäniens Firfirica fick på 64.16 och då var medaljen klar för Daniel. Sedan var det Weisshaidinger, som gjort 68.14 i år. Han landade diskusen på 66.35. Och så var det bara världstvåan Dacres kvar, Jamaica-kastaren som slog Daniel i juni då han kastade 70.78. Han grimaserade direkt efter utkastet och man förstod att det inte var längre.

Glädjerush med svenska flaggan
Det blågula guldet var klart men Daniel valde att koncentrera sig fullt ut på sitt sista kast som mätte 67.05. Därefter exploderade han i ett glädjevrål!
Daniel rusade ut på gräset och fick sedan en kram av träningskompisen Simon Pettersson. Därefter gratulerade alla motståndare innan Daniel rusade längs bortre långsidan med svenska flaggan och avslutade med att klippa en häck!
Coach Vésteinn Hafsteinsson har tränat estländaren Gerd Kanter till både OS- och VM-guld men var märkbart rörd.
– Jag är väldigt glad för Daniels skull. Han kastade inte bra idag men vinner ändå, det är starkt det också. Han har jobbat häcken av sig för det här guldet och vinner välförtjänt, säger tränaren Vésteinn Hafsteinsson som jobbat med Daniel i åtta år och har stor del i sin adepts framgångar.   
Vésteinn är även tränare för Simon Pettersson som efter en säsong som varit upp nu tog sig till sin tredje raka mästerskapsfinal och slutade nia på 63.72. Detta uppnått i tredje kastet där han bara var åtta centimeter från att få göra ytterligare tre kast. Därmed förbättrade han elfteplatsen från London för två år sedan.

Första kastguldet på 91 år
Daniel blev Sveriges sjunde världsmästare i friidrott utomhus och den blott tredje på herrsidan. Senaste guldet tog Abeba Aregawi på 1500 m i Moskva 2013. Det var också Sveriges första globala guld i diskus genom tiderna, OS eller VM, och den första mästerskapssegern i kast sedan 1928 då Erik ”Målarn ”Lundkvist tog OS-guld i spjut.
Daniel har en fantastisk säsong bakom sig där han kastat över 70 meter i tre tävlingar, satt svenskt rekord med 71.86 och i nästan varje tävling gjort 68-69 meter. Han har vunnit alla tävlingar utom två – han nollade i Åbo i juni och blev trea i Lag-EM i början på augusti – och är inte bara världens främsta diskuskastare i år utan även en av världens bästa friidrottare alla grenar inkluderade.
Resultaten
Sveriges alla världsmästare i friidrott utomhus
/Jonas Hedman

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen