Tredjeplatsen är Ragnar Carlssons bästa placering i en internationell seniortävling. 2021 var han 14:e i Europacupen kast. Foto: Deca Text&Bild

U23-EM: Brons för Ragnar Carlsson

Hässelbys Ragnar Carlsson, 20, tog Sveriges första medalj i U23-EM i Tallinn då han på fredagseftermiddagen kastade 73.85 i släggfinalen vilket innebar brons.

Ragnar har det senaste året förbättrat sitt personliga rekord i omgångar med totalt över sju meter till 76.87 som också är inofficiellt svenskt U23-rekord. Sistnämnda resultat kom i Åbo för en månad sedan vilket bara var en dryg halvmeter från OS-gränsen och gör honom till trea genom tiderna i Sverige.
I U23-EM i den estniska huvudstaden var han illa ute i kvalet på torsdagen där han efter två ogiltiga kast kvalade in i sista försöket med 70.67.

1,5 meter från silver
I finalen inledde Ragnar med 70.92, ökade till 71.52 i andra följt av kryss innan 73.85 i fjärde förde upp honom som trea. De blev bronsresultatet där marginalen till fyran Mykhajlo Havriljuk var 67 centimeter.
Vann gjorde storfavoriten från Ukraina, Myhajlo Kochan, som gjort över 80 meter och nu vann med 2,5 meter på 77.88 före Christos Frantzeskakis, Grekland, 75.23.

Andra mästerskapsmedaljen
Medaljen var Ragnar andra i ett ungdoms- och juniormästerskap efter bronset på ungdoms-EM i Georgien 2016. På JEM året efter slutade han fyra trots att han var ett år yngre än de flesta motståndarna och samma placering nådde han i junior-VM i Tammerfors 2018. Då satte han svenskt juniorrekord med 6 kg-släggan med 77.62 och låg länge på bronsplats men passerades i sista omgången och slutade fyra.
Inför junior-EM i Borås 2019 hade Ragnar guldchans men drabbades av hjärtmuskelinflammation under vintern och kom aldrig till start. Så medaljen i Tallinn var extra välkommen.
/Jonas Hedman

Resultaten

Läs även:
Ny medalj för Henrik Larsson på 100 m
Längsta släggkastet på 25 år – Ragge trea genom tiderna

Ragnar Carlssons biografi på friidrottsstatistik.se

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen