Det var Fanny Roos som tog sig vidare till kulfinalen men Sara Lennman imponerade med en prestation på personlig toppnivå. Till final fattades blott åtta centimeter. Foto: Deca Text&bild

Inne-EM: Är kvinnlig kula vår nya toppgren?

På torsdagskvällen inleddes inomhus-EM i Ataköy Arena i Istanbul med åtta svenskar på banan. Andreas Kramer imponerade i 800 m-försöken och tog sig enkelt vidare till semifinal. Tog sig vidare gjorde även Fanny Roos från kulkvalet och det var ytterst nära att vi fått ytterligare en kulfinalist i Sara Lennman.

Är kvinnlig kula på väg att bli vår bästa gren? Två har stött över 19 meter i vinter – sensationellt svenskt inomhusrekord av Axelina Johansson i USA med 19.30 och 19.17 av utomhusrekordhållerskan (19.42) Fanny Roos – plus Sara Lennmans första 18 m-stöt (18.09).
I IEM-kvalet hade Fanny 18.35 i första omgången och sedan två sämre där hon trampade över. Bara två stötte längre i ett kval där 17.90 krävdes för att bli en av de åtta finalisterna.

Så nära final för Sara
Sara Lennman – som sensationellt besegrade Fanny Roos på ISM i Malmö – radade upp 17.82, 17.62 och 17.79 och gjorde därmed karriärens tredje bästa tävling och sin fjärde respektive femte längsta stöt.
Till slut fattades bara åtta centimeter till final sedan Moldaviens Dimitriana Bezede passerat i sista stöten.

Bäst när det gäller
Sara mästerskapsdebuterade som 24-åring på IEM 2021 utan att vara nära final. Men det var hon på EM i München i somras då det endast fattades 38 centimeter. Och nu alltså blott åtta. Denna vinter var Sara tvåa i Nordenkampen på totalperset 18.09, vann sedan ISM på nästperset 17.92 och gick nu så när till EM-final med sina 17.82. Bäst när det gäller alltså.
Men det var IEM-silvermedaljören från 2021, Fanny Roos, som gick till final hennes 18.35 var tredje bästa resultatet i kvaltävlingen. Längst stötte Nederländernas Jessica Schilder.

Kramer imponerade
I 800 m-försöken tog sig Andreas Kramer vidare på placering som tvåa på 1:47.86 i det andra heatet av fem på den åttonde snabbaste tiden. Vilodag på fredag och semi på lördag.
Däremot hade mästerskapsdebuterande tvillingarna Wilma och Julia Nielsen det tuffare i de kvinnliga försöken och var aldrig nära att gå vidare efter långsamma försökslopp där det gick fort på slutet. Detta efter 2:06.79 respektive 2:06.33. För avancemang krävdes 2:03.34 på tid.

Skulle Emil Danielsson kört från start?
Det är inte lätt att vara mästerskapsdebutant på medeldistans där rutin betyder extra mycket. Första banmästerskapet gjorde även Emil Danielsson som för 1,5 vecka sedan sololöpte till ISM-guld på 1500 m på personliga rekordet 3:40.94.
Hade han gjort om den prestationen hade han mycket väl kunnat vara i final nu. De tre bästa i varje heat plus tre tider avancerade och nu kom 3:41.57 att räcka på tid som sexa i det tredje och sista heatet. Emils heat blev en långsam historia med 2:14 (!) första 800 meterna och sedan gick det riktigt fort på slutet. Men det är som sagt inte lätt att hantera mästerskapslopp, i synnerhet inte när man är debutant.
Emil har även kvalat in på 3000 m där han i vinter gjort 7:48. Hur det går där får vi veta på lördag kl 8.00 svensk tid.

Sara Christiansson satsade
Inte heller Sara Christiansson lyckades ta sig till final i sin mästerskapsdebut på 3000 m. Hon var självkritisk till sin taktik efteråt men där hade hon fel. För hon gjorde helt rätt. Det blev fart från start och hon gled med i klungan med 2:58 på första kilometern och 6:00 på 2000 meter.
Det var personlig rekordfart för henne (totalperset är 8:59.10 från förra vintern) men nu fanns inte den formen riktigt och hon fick så brutalt med mjölksyra på slutet att hon klev av.
Men taktiken var det inget fel på, för släpper man direkt så är möjligheterna att avancera närmast obefintliga.

Jesper 25 cm från final
Jesper Hellström tog sig överraskande till EM-final i tresteg i somras tack vare 16.16 i München. Denna vinter hade han bara en trestegstävling i ryggen – ISM-guldet på 15.99 – och var högst osäker på sin kapacitet. De första två hoppen fungerade inte alls men 15.95 i sista var faktiskt bara 25 cm från att bli en av de åtta finalisterna.

Bianca inleder fredag morgon
Bara två svenskar vidare från första försökspasset alltså men redan fredag morgon klockan sju tävlar Bianca Salming i femkampen och det kan sluta med ett personligt rekord drygt tolv timmar senare.
Under fredagen tävlar sammanlagt åtta svenskar inklusive mästerskapsmedaljörerna Thobias Montler och Carl Bengtström.
Resultaten

/Jonas Hedman

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen