Perseus Karlström tog det första svenska EM-guldet på 20 km gång genom tiderna och det tredje totalt. Foto: Deca Text&Bild

Första svenska gångguldet på 78 år – bragdlopp av Perseus Karlström

Perseus Karlström från Eskilstuna gjorde allt rätt i EM-loppet över 20 km i Rom när han tog Sveriges första mästerskapsguld i gång sedan Oslo 1946. Med 1:19:13 var han 18 sekunder före spanjoren Paul McGrath. Medaljen är Sveriges första i detta EM.

I hettan på 50 km gång i Rom-OS 1960 var John Ljunggren i sin karaktäristiska näsduk knuten i fyra hörn inblandad i en intensiv guldkamp med britten Donald Thomsn. Då hällde en välvillig funktionär en hink iskallt vatten över honom, han stelnade till och hade ingen chans i spurten och fick nöja sig med silver.
På samma plats 64 år senare var Perseus Karlström i sin neonfärgade keps med iskorvar inblandad i en ny guldstrid och nu höll det hela vägen fram till guld.

Ensam tvåa efter 12 km
Perseus var hela tiden med i tätklungan och anförde fältet långa perioder under första milen då det handlade om en fart runt 3:55. På elfte kilometern ryckte spanjoren Paul McGrath och ledde efter 12 km med tre sekunder före Perseus som var tiotalet sekunder före trean.
Fler och fler varningar delades ut och flera hamnade i penalty zone och flera fick också kliva av. Efter 14 km var Perseus och trean Francescu Fortunato ensamma om att inte ha några varningar.

Perseus Karlström i ledning efter en knapp mil. Foto: Jonas Hedman


Ledningen växer

Vid 15 km var Perseus ikapp McGrath och gick förbi men spanjoren hängde på. Efter 16 km slängde svensken kepsen, trummade vidare med runt 3:55 per kilometer och spanjoren släppte.
Vid 18 kilometer var ledningen åtta sekunder till McGrath och 37 till trean Fortunato. De sista kilometerna var Perseus stark och svängde in på Olympiastadion i ensam majestät till publikens jubel.

Defilerade inne på Olympiastadion
Han defilerade de sista 400 meterna och vinkade till publiken på väg mot Sveriges första mästerskapsguld i gång på 78 år. Guldtiden blev 1:19:13 med Paul McGrath tvåa på 1:19:31 och bronset till Francescu Fortunato, 1:19:54.
Gång har varit en framgångsrik svensk gren genom åren men av de tio medaljerna som erövrats är bara två av ädlaste valören. Båda från EM i Oslo 1946 då John Mikaelsson vann 10 000 m bana och John Ljunggren 50 km. Nu är det tre guld.

I föräldrarnas fotspår
Perseus kommer från en riktig gångfamilj där pappa Enrique Vera tog VM-silver på 50 km i Malmö 1976 och mamma Siw EM-brons på 10 km i Stuttgart 1986. Och nu har familjen också ett guld som Perseus kan lägga till sina fem tidigare medaljer av silver och brons.
Nu väntar OS i Paris i augusti och då finns möjlighet till ännu en medalj.

/Jonas Hedman

Resultaten

Sveriges tio EM-medaljer i gång

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen