Spårvägens Oliver Löfqvist, 18, började träna löpning så sent som i mars 2016 och är nu uttagen till juniorlandslaget. Foto: Deca Text&Bild och Kent Claesson (infällda bilden)

Oliver Löfqvist – från ingenstans till JSM-guld i terräng

Tre av fyra juniorlopp på terräng-SM i Västerås 22–23 oktober bjöd på spurtstrider och den allra jämnaste kom i P19-loppet över 6 km där Spårvägens Oliver Löfqvist, 18, var först i nedförslöpningen in mot upploppet och där hade krafter kvar till en spurt som gav honom segern med en sekund! Men vem är denne nya löpare? Jo, en före detta ishockeyspelare som började träna löpning så sent som i mars och på bara åtta månader blivit svensk juniormästare och nu också är uttagen till juniorlandslaget.
– Att det skulle gå så här bra hade jag inte trott! På näst sista varvet märkte jag att de andra var starkare än mig uppför men att jag var snabbare utför så jag oroade mig egentligen inte inför sista backen. Jag ledde in i stigningen, de andra passerade mig i backen men sedan sprang jag förbi i utförslöpningen och ledde in på upploppet. Jag vet att jag kan spurta och jag ville vara först. Att jag skulle vinna var inget jag tänkte på, säger Oliver.

Från ishockey till löpning
Oliver kommer från Saltsjö-Boo strax öster om Stockholm och har spelade ishockey i Boo Hockey sedan tioårsåldern. Som bäst var laget uppe i division I i P17. På träningarna märkte han att han var bättre än de andra i laget när de sprang men någon tanke på att satsa på löpning har han inte haft förrän det senaste året.
– I hockeyträningen sprang vi en hel del, på uppvärmningen och under sommarfysen. Jag testade Stockholm Minimaraton en gång för flera år sedan men det var i stort sett mitt enda lopp innan jag 2015 sprang Juniormaran 4.2 km i samband med Asics Stockholm Marathon, säger Oliver.

Det började med Juniormaran
Det loppet vann Oliver med två sekunder vilket resulterade i att Spårvägen-tränaren Kent Claesson skickade brev och frågade om han ville provträna med klubben. Kent skickade flera brev och mejl och till slut dök Oliver upp på en träning med Spårvägen hösten 2015. Men sedan dröjde det till januari innan han kom tillbaka.
– Jag slutade med ishockeyn i december och funderade på vad jag skulle göra istället. Eftersom jag gillar löpning så testade jag det, säger Oliver.
Sedan början av mars kör han efter Kents program och är med på de gemensamma träningspassen tre dagar i veckan.

Satsar på 800  och 1500 m
Träningen har stegrats långsamt och Oliver har sprungit upp till sju mil i veckan. I våras sprang han Två Sjöar Runt i Sundbyberg och Premiärmilen innan det blev satsning på 800 och 1500 m under sommaren där de personliga rekorden är 1:56.33 respektive 4:04.63.
– Jag sprang också 800 m på junior-SM i Hässleholm och blev femma, säger Oliver.
Under hösten blev det sedan Hässelbyloppet 10 km där han blev 17:e på 32:24 och så skulle terräng-DM bli genrepet inför terräng-SM.
– Men jag fick ont i benhinnorna och körde en vecka med alternativträning.

”Jag höll bara det tempo som passade mig”
Det blev alltså en vecka utan löpträning före JSM-terrängen där Oliver mötte ett år äldre motståndare. Ändå tog han ledningen direkt och låg länge först i klungan under 6 km-loppet.
– Jag gick ut i ett tempo som jag trodde att jag skulle orka med hela loppet. Att jag hamnade först var en slump, det kändes bara så lätt för jag hade ju mer eller mindre vilat en vecka, säger Oliver.
– Det var en kul och teknisk bana och jag gillar s-kurvorna! In på upploppet visste jag inte hur nära det var utan tyckte bara att det var kul att få spurta.
JSM-segern innebar att Oliver blev uttagen till junior-NM i terräng som äger rum i norska Kristiansand den 12 november. Det blir alltså juniorlandslagsdebut bara åtta månader efter att han började med strukturerad träning.

”Som hockeyspelare är det alltid full fart framåt oavsett hur trött man är. Den inställningen har jag nytta av i löpningen.”

Hög smärttröskel från ishockeyn
På frågan vad Oliver tror att han har mest nytta av i löpningen från ishockeyn har han ett tydligt svar.
– Smärttröskeln. Som hockeyspelare så var det alltid full fart framåt. Kände jag mig trött så körde jag på ändå, hade jag mjölksyra så fortsatte jag i allafall och hade jag lite ont efter en smäll så brydde jag mig inte. Den inställningen har jag nytta av i löpningen.
Tränare Kent Claesson gläds också över Olivers framgångar och ser en bra utvecklingspotential.
– Vi stegrar träningen långsamt men redan nu ser man fina kvalitéer. Oliver är snabb, uthållig och orädd och har dessutom bra löphuvud. Han är lite stel eftersom han kommer från ishockeyn men har ett hyfsat bra löpsteg som går att utveckla, säger Kent.

Hoppas på JSM-guld på bana 2017
Till vardags läser Oliver ekonomi på gymnasiet där han lyfter fram företagande som något som intresserar honom lite extra. När det gäller framtidsmålen för löpningen så finns de där även om de inte är så tydliga.
– Jag håller på för att det är kul! Nästa år skulle det vara roligt att vinna 800 och 1500 m på JSM! Löpningen passar mig som livsstil. Man kan träna oavsett var man är och man är inte bunden av tider.
Det ska bli spännande att följa Olivers fortsatta satsning!
/Jonas Hedman

Läs även:
Oliver snuddade vid JNM-brons
Ullevi bästa medaljklubb på terräng-SM
Tiderna största segermarginal för Charlotta Fougberg på 8 km
Dubbla guld för Abraham Adhanom
Suverän seger för Sarah Lahti på 4 km

Se allt från söndagens terräng-SM på Friidrottskanalen.se

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen