Jesper Lundberg på väg mot jätteperset 2:19:23 i Rotterdam Marathon. Foto: Jerrel Baas

Sensationell maratontid av okände Jesper Lundberg från Äppelbo

Alla drömmer om att få en fullträff och det var precis vad Jesper Lundberg, 32, från Äppelbo i Dalarna lyckades med i Rotterdam Marathon i söndags. Med 2:19:23 förbättrade han sitt personliga rekord med hela 24 minuter och är nu femma i den svenska årsstatistiken.

Det var 10-12 grader och klarblå himmel i Rotterdam – perfekta förhållanden med andra ord.
– Det var en riktigt fantastiskt känsla den sista biten mot mål när jag förstod att jag skulle klara 2:20 och slå Dalarekordet. Målet var att göra 2:25 om jag hade en bra dag men jag hamnade i en bra klunga som sprang snabbare än vad jag tänkt, men väldigt jämnt, så jag gick med den och det höll hela vägen, säger Jesper.
Det resulterade i 19:e plats i loppet och en kross av det fyra år gamla personligare rekordet på 2:43:35 från Frankfurt 2017.

Sprang själv sista milen
Jesper passerade 10 km på 33:02, halvmaran på 1:09:32 (pers) och höll sedan hela vägen in.
– Jag sprang med loppets kvinnliga favorit Stella Barsosio från Kenya som hade farthållare och även en följemotorcykel som rapporterade hennes tider. Vi var 3-4 män i klungan och jag låg jämsides med haren mellan 15 och 32 km. Då bestämde jag mig för att höja farten och sprang själv sista milen.

Jesper Lundberg. Foto: Privat

 

”Det borde kunna bli under 2:20”
– Det blev jobbigt sista 5 km och då kom tankarna att jag inte borde ha lämnat klungan. Men det höll och med tre kilometer kvar försökte jag räkna ut vilken tid det skulle kunna bli och förstod att jag skulle slå distriktsrekordet och kanske kunna göra under 2:20. Att springa över upploppet och se klockan var en fantastisk känsla.
Jesper nådde målet på 2:19:23 och förbättrade det 13 år gamla distriktsrekordet för Dalarna med 2,5 minuter som tidigare tillhörde svenska rekordhållaren på 100 km, Jonas Buud.

Direkt in i Sverige-eliten
Tiden placerar Jesper som femma i den svenska årsstatistiken och som nummer 59:e genom alla tider. Före sig i årsstatistiken har han bara Mustafa Mohamed (2:11:09), David Nilsson (2:14:33), Jonas Leandersson (2:16:40) och Kristofer Låås (2:19:08).

Snabba lopp på träning
Jesper har tränat långdistanslöpning i sju år. Men det var i samband med att pandemin bröt ut som han började satsa ordentligt och springa 14 mil i veckan. 2018 gjorde han 1:09:51 i Valencia halvmarathon men sedan kom pandemin och det blev knappt några tävlingar 2020.
– Men jag sprang virtuella Stockholm Marathon i fjol på 2:25 på träning och har gjort 1:07:34 i ett virtuellt halvmaraton. Att det nästan bara blev träning 2020 hade sina positiva sidor också, jag utvecklades mycket, säger Jesper.

Jobbar heltid som målare
Jesper har själv startat den klubb han tävlar för, Hunsflens Löparsällskap, och jobbar heltid som målare.
– Det är ju inte optimalt att ha ett fysiskt jobb som målare när man satsar på långdistanslöpning och drömmen är att kunna jobba mindre för att kunna satsa mer på löpningen.
Han är också med i löparcommunityn Asics Frontrunner och springer därför i Asics-skor.
– Rotterdam Marathon sprang jag i Asics Metaspeed-modell.

Har mer att ge
Förberedelserna inför Rotterdam var inte perfekta eftersom han skadade knäet åtta veckor före och fick vila helt från löpningen i två veckor.
– Jag hade fem bra träningsveckor som innehöll ett bra kvalitetspass i Stockholm Maraton där jag medvetet bröt efter att ha varit farthållare i 30 km. För det stora målet var Rotterdam Marathon.
– Med 10-12 bra träningsveckor som uppbyggnad mot en mara tror jag att en ännu bättre tid är möjlig.
Nu väntar säsongsvila innan träningen för 2022 drar igång.
– Det blir nog en vår- och en höstmara. Det vore kul att springa Stockholm Marathon och få till en bra SM-placering.

/Jonas Hedman

Resultatlistan Rotterdam Marathon

Jesper Lundbergs biografi på friidrottsstatistik.se

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen