Nytt VM-guld i längd för Mattias Sunneborn. Foto: Deca Text&Bild

Glöden finns kvar hos Mattias Sunneborn trots ett mellanår – full satsning mot veteran-VM

Det har gått 27 år sedan Mattias Sunneborn debuterade i landslaget och det är fyra år sedan han senast tävlade i blågult. Den 27 september fyller han 46 år men trots operation i våras som gjorde 2016 till ett mellanår har han glöden och motivationen kvar och satsar för fullt mot veteran-VM i Perth, Australien, 26 oktober-6 november. Där är målet att sätta världsrekord i tiokamp i 45-årsklassen.

Mattias avslutade längdhoppskarriären på SM i Gävle 2002 men det blev bara ett treårigt uppehåll från friidrotten. Inspirerad av fru Anna började han träna och tävla som veteran 2005 och sedan dess har det blivit mängder med veteranrekord – svenska, nordiska, europeiska och världsrekord. 2009 gjorde han comeback i landslaget då han sprang 4×400 m i Finnkampen i Göteborg och 2012 gjorde han som 41-åring sitt senaste landslagsframträdande då han hoppade längd i Nordenkampen inomhus. Vid några tillfällen har han dessutom fått tacka nej till finnkampsstart i längd eftersom annat kommit emellan.

Inga problem med motivationen
Man kan fråga sig hur Mattias fortfarande kan tycka att det är så kul att träna och tävla i friidrott med tanke på att han gjort det i 33 år.
– Jag tävlar ju huvudsakligen i veterantävlingar och där finns många rekord att slå! Inför varje säsong bestämmer jag vilka grenar jag ska satsa på så det blir en variation. Jag har också träningsgrupper för veteraner och att hjälpa andra att komma igång med explosiv träning och se glädjen när de tar steget till att börja tävla ger mig mycket motivation och drivkraft, säger Mattias som även är föreläsare.

Snabbt tillbaka efter operation
Genom åren har Mattias varit förskonad från svårare skador men i maj lade han sig på operationsbordet. Han hade länge störts av smärta kring ena hälsenan och till slut blev han tvungen att göra något åt det.
– Man skrapade hälsenan eftersom det blivit kärnutväxt och tog också bort plantaris som låg och skavde på hälsenan. Normalt kan man börja jogga efter 6–8 veckor men jag körde faktiskt en full tiokamp redan efter en månad. Det var kanske lite tidigt och sommaren blev en mellansäsong, säger Mattias.
Han sprang en del stafetter och var med på veteran-SM i Söderhamn i slutet på juli där han dock nöjde sig med 200 m och diskus plus 4×100 och 4×400 m.
– Men sedan en månad tillbaka har jag kunnat träna som jag vill och kroppen svarar bättre och bättre.

Anmäld i åtta grenar till veteran-VM
I slutet på oktober startar veteran-VM i Perth på den australiensiska västkusten och Mattias är en av 65 svenskar som kommer att vara med. Senast VVM arrangerades var i franska Lyon i augusti 2015 med drygt åttatusen startande och då tog Mattias guld i M40 400 m på 49.34 och ingick i det svenska silverlaget i långa stafetten. Nu kommer han att tävla i M45-klassen där han är en av de yngsta och han är anmäld i åtta grenar.
– Tiokampen är det jag satsar mest på och den går tidigt, andra och tredje dagen. Sedan är det 400 häck-försök dagen efter följt av en vilodag och så 400 häck- och trestegsfinal. Jag är också anmäld på 200, 400 och längd samt båda stafetterna, säger Mattias.

Världsrekord är målet
I tiokamp är världsrekordet i M45 7.687 poäng och tillhör ryssen Viktor Grouzenkin satt på veteran-VM i Durban, Sydafrika, 1997. I M45-klassen är det seniorredskap med ett undantag och det är 110 m häck där höjden är 99 cm istället för 106.7.
– Målet är att slå rekordet i tiokamp och sedan får jag se vilka grenar det blir. Eftersom man måste anmäla sig så långt i förväg som 2,5 månader så brukar jag anmäla mig i många grenar och sedan välja vilka jag kör när tidsprogrammet kommer. Ibland ligger grenarna för tätt eller krockar och även motståndet är en faktor eftersom målet är så många medaljer som möjligt. Hur det kommer att gå får man en bra uppfattning om av att titta i startlistorna eftersom det sällan dyker upp nya namn. Det är många deltagare vilket innebär försök, semi och final i alla sprintgrenar så det blir ett ganska mastigt program.

Sjuk på mångkamps-SM
Att tiokamp skulle prioriteras på VVM bestämde Mattias i mitten på augusti och ställde därför upp i mångkamps-SM i Falun i början på september.
– Men jag blev sjuk tre dagar innan så det var inte så bra att starta. Men jag gjorde det men avbröt efter sjätte grenen 110 m häck där jag bröt efter några häckar, säger Mattias som hade 11.49 på 100 m, 6.49 i längd, 11.90 i kula, 1.72 i höjd och 52.11 på 400 m.
Till Perth åker han i sällskap med gotlänningen Jorma Jääskeläinen och förutom tiokamp är stafetterna prioriterade.
– Vi kör samma lag på 4×100 och 4×400 i M45 – jag, Peter Wallin, Hunter Mabon och Mårten Skogman.

3 x stafettrekord med Spårvägen
Just stafetter är något som Mattias gillar och i somras var han med i Spårvägens stafettlag som satte svenska veteranrekord för klubblag på 4×100, 4×400 m och svensk stafett 1000 m. Sistnämnda rekord sattes i Gävle den 16 juli där kvartetten Dag Agnvall (100 m), Ricky Nilsson (200 m), Mats Holmberg (300 m) och Mattias (400 m) noterade 2:10.21 och slog rekordet med över fem sekunder. Noterbart är att för att kunna sätta klubblagsrekord för veteraner måste två vara 50 år eller äldre och övriga två minst 35 år.

Comeback av Martin Enholm
På veteran-SM i Söderhamn förbättrades 4×100-rekordet med 0.06 till 46.81 tack vare kvartetten Benny Carlsson, Ricky Nilsson, Mattias och Lion Martinez medan man på 4×400 m med 3:51.58 missade rekordet med blott 0.22. Men en vecka senare, den 1 augusti, gjordes ett nytt försök i Mariehamn på Åland. Mattias lyckades värva svenske rekordhållaren på 800 m inomhus (1:45.91 från 1992), Martin Enholm, som i princip gjorde sitt första banlopp sedan han avslutade elitsatsningen 1997. Problem med vaderna gjorde att han var osäker på hur det skulle gå och farhågorna besannades.

Vilken fighting spirit!
– Redan efter 130 meter drog det till i baksidan men på något sätt lyckades Martin springa vidare genom att ändra löptekniken och tog sig i mål på 61.8. Helt klart bra med tanke på att han knappt sprungit någonting. Med Ricky Nilsson på första, Martin på andra, mig på tredje och Mats Holmberg på fjärde lyckades vi slå rekordet tack vare 3:46.47.
– Det var riktigt kul att få med Martin och se hur peppad han blev. Även om han skadade sig så vill han testa att göra en löparsatsning som veteran, säger Mattias.
Se rekordloppet från Mariehamn.

Veteransatsning i Spårvägen
Mattias har tävlat för Spårvägen sedan 2001 men 2015-2016 gjorde han en kort sejour i Visby IF Gute. Sedan juli är han dock tillbaka i Spårvägen-linnet där han under våren dragit igång en veteransatsning i klubben vilket resulterat i att 15-talet veteranfriidrottare gått över.
– Målet var att inom några år bli bästa klubb på veteran-SM men det lyckades vi med redan i år vilket var väldigt kul! säger Mattias.
Tack vare bland annat 29 medaljer varav 15 guld toppade Spårvägen klubblistan i Söderhamn med 239 poäng – nära dubbelt så många som tvåan.

Träningsgrupper för veteraner
Sedan flera år kör Mattias träningsgrupper för veteraner på Lidingö med fokus på explosiv friidrottsträning och har 60 aktiva i sex träningsgrupper i åldrar från 35 till drygt 60 år. Många är långlöpare som vill bli snabbare och med åren har Mattias hittat en formel att lyckas med det samtidigt som de håller sig skadefria.
– Det handlar om att skaffa sig en bättre löpteknik och att springa fortare och kortare. Att får en 55-åring att förstå att de kan träna sig till att tävla på 100 m leder ofta till en riktigt skön känsla hos den aktive! Att få vara en del av det och se utvecklingen är riktigt kul! säger Mattias.

Sex månader för att anpassa sig till explosiv träning
Han kör varje grupp en gång i veckan och rekommenderar sedan att de köra två pass på egen hand.
– När en veteran börjar hos mig tar det ungefär ett halvår med lugnt stegrad träning utan spikskor innan de kan sprinta max utan att gå sönder. För män är lårens baksidor känsligast och för kvinnor av någon anledning framsidorna.
Mattias berättar att kroppen anpassar sig för den träning den utsätts för och av de som tränar i någonform kör 99 procent lågintensivt.
– Springer man lugnt och länge så så får man kondition men blir inte starkare. Tränar man däremot regelbundet hopp på rätt sätt så får man ett starkare skelett vilket är värt en hel del.

Så tränar Mattias Sunneborn
Träningsprincipen är tre pass i veckan och Mattias kör så gott som alltid högintensivt och mycket maxinsatser.
– Som veteran behöver man mer vila och återhämtning och det är extra viktigt när man kör med hög kvalitet. Därför tränar jag bara tre pass i veckan, säger Mattias.
– I tisdags morse körde jag till exempel tre maxstarter, tre maxlängdhopp, tre maxhöjdhopp och ett 300 m-lopp som avslutning. Att jag hoppade höjd är ett led i förberedelserna inför veteran-VM-tiokampen, annars handlar det huvudsakligen om sprint- och hoppstyrka för främst längd samt styrketräning.
Men han betonar att det är mycket annat som spelar in för att kunna prestera bra.
– Kosten är otroligt viktig och jag ser till att få massage en gång i veckan.

Veteran-VM i Göteborg 2020?
I samband med veteran-VM i Australien i höst avgörs det vilket land som får arrangera veteran-VM i augusti 2020 där en av kandidaterna är Göteborg med Ullevi och Slottsskogsvallen som huvudarenor. Bogotá, Tammerfors, Göteborg och Toronto är de som kandiderar och favoriter är de två sistnämnda.
– Beslutet tas i Perth den 3 november. Blir det Göteborg kan jag säga att det i princip är helt säkert att jag kommer att vara med då. Visserligen kommer mästerskapet att äga rum månaden innan jag fyller 50 vilket betyder att jag kommer att vara äldst i 45-årsklassen, men det spelar ingen roll, jag kan nog fightas om medaljerna ändå, säger Mattias.
Det ska bli spännande att fortsätta följa Mattias Sunneborn som är en sådan fantastisk inspiratör och ambassadör för veteranfriidrotten!
/Jonas Hedman

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen