Dubbla personliga rekord i höjd hemma i IFK-hallen i Lund för Matilda Nilsson. Foto: Ellen White

”Det kom en tår efter 1.85 – så härligt att få till det”

IFK Lunds Matilda Nilsson, 28, har hoppat i höjd i mer än halva sitt liv och på söndagen hemma i IFK-hallen i Lund kom plötsligt och oväntat det stora lyftet. Dubbla personliga rekord och en höjning med fyra centimeter till 1.85.

Det fanns ingenting som pekade på att det skulle bli högt i årsdebuten för Matilda som vunnit tävlingen när hon tog 1.64. Men sedan följde 1.70 och 1.75 med luft i första och då bestämde hon och tränaren Richard Huldén att höja till personliga rekordhöjden 1.82.
– De två första försöken var bra och i sista låg ribban kvar. Första på 1.85 var bra, andra sprang jag igenom och i tredje var jag på ribban lite med armbågen. Den darrade men låg kvar. Då fällde jag en tår av glädje, säger Matilda.

Skadedrabbad karriär
Hon började med höjd redan som tolvåring i IK Hakarpspojkarna i Huskvarna men problem med ett knä och framför allt ena baksidan har de senaste tio åren satt käppar i hjulet för utvecklingen. 2017 flyttade hon till Lund och började samarbeta med Richard Huldén och har tidigare hoppat 1.81 inomhus 2018 och lika högt utomhus i somras.
– Förra året hade jag fysiken för att hoppa högre men huvudet var inte riktigt med. Man måste tro att man ska klara det för att det ska gå.

Matilda har tre fjärdeplatser i höjd på ISM men ingen medalj. Kommer den första i Växjö om sex veckor? Foto: Deca Text&Bild


”Richard har stor del i detta”

– Jag visste inte om det var syra eller adrenalin i kroppen efter 1.85, men jag tänkte att det här har jag förtjänat. Jag är envis och trots att jag har en skadebild så har jag inte velat ge upp, säger Matilda.
Hon jobbar i butik, men bara 35 procent. Allt för att skapa tid till träning.
– Jag har tränat många timmar här i IFK-hallen så det var speciellt att få sätta pers just här. Jag vill också tacka min tränare Richard Huldén som betytt jättemycket för min utveckling och har lika mycket del i den här framgången.
Det blir några tävlingar till innan säsongens stora mål som är inne-SM i Växjö i slutet på februari.

/Jonas Hedman

Matilda Nilssons biografi på friidrottsstatistik.se

Läs även:
Jättepers av Elin Lindeblad på 60 m häck
Svenskt rekord av Sarah Lahti
”Det var ett perfekt hopp – en fantastisk känsla”

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen