Hela 11.640 åskådare kom till Stockholms Stadion och Bauhaus-galan och bidrog verkligen till en härlig friidrottsafton i världsklass i bästa tänkbara väder. Höjdpunkterna var många och efter att Andreas Almgren satt sitt sjätte svenska rekord för året – denna gång 7:34.28 på 3000 m – gjorde Mondo Duplantis tre bra försök på världsrekordhöjden 6.25. På 200 m var Julia Henriksson bara sju hundradelar från Linda Haglunds 45 år gamla svenska rekord.
Stavtävlingen började för Mondo Duplantis del på 5.60 som han tog med luft i första. Därefter stod han över 5.70, tog 5.80 med lätt darr och stod över 5.90. Sedan kom 6.00 direkt och på den höjden var segern klar eftersom ende kvarvarande, Sam Kendricks, rev tre gånger.
Därefter frågade speakern Tommy Åström vilken höjd Mondo önskade härnäst och fick till svar: ”Jag ska fundera lite men först gå och kissa”. Att en paus i hoppandet kan vara lyckosamt vet vi sedan Patrik Sjöbergs dagar. På Stadion 1987 gick han ut och köpte korv i Vallhallavägskurvan och kom sedan tillbaka och satte världsrekord med 2.42.
Nära världsrekord
Mondo var snabbt tillbaka efter pausen och var tydlig: ”Nu höjer vi till 6.25”. Publiken jublade och ribbhöjden justerades högt däruppe. Första försöket var utmärkt men ribban föll. Andra var nästan lika bra och så var det dags för sista. Musiken dunkade ur högtalarna och publiken klappade taktfast i vad som kändes som flera minuter. Till slut höjde Mondo staven, satte av och gjorde ytterligare ett bra försök. En hårfin miss igenom som får betraktas som det näst bästa försöket.
Tre utmärkta hopp på världsrekordhöjden av Mondo alltså som imponerade stort och så när fick bjuda den fantastiska Stadion-publiken på ett nytt rekord.
– Det kändes bra men jag är lite irriterad över att jag inte klarade rekordet. Det var lite svårt med vinden men det är en ära att få tävla inför den här publiken, säger Mondo.
Svenskt rekord av Almgren
Inför 3000 m-loppet var Andreas Almgren tydlig med att målet var att underskrida hans eget svenska rekord på 7:37.05 från i fjol. Och han fick ett nästen perfekt lopp som trea-fyra hela vägen där han hade 61.0 på första varvet 2:02.5 på 800 m och 2:33.7 på första kilometern. Halva distansen på 3:50 och 2000 m på 5:06.7 efter en andra kilometer på 2:33.0.
Lite närkontakt med Luis Grijalva när Andreas började ta position två varv från mål och med sexhundra meter kvar gick han till publikens jubel upp som tvåa. Men det svenska rekordloppet på 5000 m från Oslo i torsdags satt kvar lite i benen och han orkade inte riktigt utmana om segern sista halvvarvet.
Snabbt slutvarv
Detta trots att Andreas hade 2:27.8 på slutkilometern och 55.4 på sista varvet fram till en slutlig fjärdeplats på 7:34.28 – åtta tiondelar bakom vinnaren. Svenskt utomhusrekord med nästan tre sekunder och tre hundradelar snabbare än hans eget inomhusrekord.
Vann gjorde Narve Gilje Nordås som kom som en kanon på sista bortre lång och i mål var två tiondelar före tvåan på perset 7:33.49.
Loppet var Andreas sjunde i år och sjätte svenska rekord. Helt otroligt!
”Fick gåshud under presentationen”
– Jag är fortfarande trött efter 5000 m-loppet i Oslo och kände redan på uppvärmningen att mina ben inte riktigt är där jag vill att de ska vara. Men det var en härlig stämning på Stadion som hjälpte mig att pressa ut det jag hade. Jag fick gåshud under presentationen inför loppet, säger Andreas.
Andre svensk i loppet var Emil Danielsson som vann grenen på Bauhaus-galan i fjol. Han slutade nu tolva på 7:46.10.
Julia snuddade vid det 45 år gamla rekordet
Julia Henriksson inledde för två veckor sedan säsongen på bästa sätt genom att sätta personbästa på både 100 och 200 m – 11.19 respektive 23.12. Förstnämnda tid var blott 0.03 från Linda Haglunds 44 år gamla svenska rekord.
Julia dubblerade även denna kväll och inledde med 11.37 och en femteplats i -0.8.
På 200 m halvannan timme senare hade hon bana två och var verkligen med där framme när tjejerna kom ut på upploppet. Regerande världsmästarinnan Shericka Jackson vann på 22.69 och det var nästan svårt att tro sina ögon när Julia sprang i mål som tvåa bara 2-3 meter efter. Klockan stannade på 22.89 – bara sju hundradelar från Linda Haglunds svenska rekord på 22.82 satt 1979. Detta alltså från bana två i en motvind på 2.0 m/s.
”Jag är mållös”
– Jag förväntade mig inte det här resultatet, jag är mållös, men det var väldigt fina förhållanden. Jag njuter av framgången och har vänner och familj i publiken som ger extra support. Nu är jag riktigt motiverad inför EM i Rom där målet är två finalplatser, säger Julia.
Ståhl åter trea
I diskustävlingen fick världsrekordhållaren Mykolas Alekna på 68.64 i tredje som blev segerresultatet sedan han, Matthew Denny och Daniel Ståhl varit topp tre efter fem omgångar och fick göra ett sjätte kast. Denny slutade tvåa på 66.75 och Daniel trea på 66.10, samma placering som i Oslo i torsdags.
Simon Pettersson hade bara ett godkänt kast som mätte 59.55.
Världsrekordfart på hinder …
Manliga 3000 m hinderloppet öppnades i världsrekordfart – 2:36.6 – med världsrekordhållaren Lamecha Girma själv i täten när farthållaren klivit av. Med 2:41 på andra kilometern så började rekordchansen att svalna och med två varv kvar var den borta. Men Girma spände verkligen bågen och var med 8:01.63 bara två sekunder från 17 år gamla stadionrekordet.
… och vilket lopp av svenskarna
I fältet fanns hela fyra svenskar sedan Leo Magnusson bytt gren från 1500 m. Allra starkast var Emil Blomberg som nådde målet som nia på 8:16.94 och nu bara var 1.6 sekunder från Dan Glans bästa tid satt på DN Galan på Stockholms Stadion för 48 år sedan.
Men Emil höll på att bli passerad av Simon Sundström som avslutade med en bra spurt och så när hann ikapp. I mål var han bara två tiondelar efter på 8:17.15, pers även det. Därmed fattades det bara två sekunder ner till OS-kvalgränsen 8:15.00.
Vidar Johansson slutade tolva på 8:23.99 och bara sekunden senare kom Sävedalens Leo Magnusson in på 8:24.91.
Leo åtta genom tiderna
Leo Magnusson sprang hinder i ungdomsåren och när årets säsong började var det personliga rekord 8:50 satt för fem år sedan. Därefter har han satsat på 1500 m men denna säsong kommit tillbaka till hinder och noterade 8:35 i säsongsdebuten. Det följdes av 8:26 förra helgen och nu alltså 8:24.91 som gör honom till åtta genom tiderna i Sverige. Och det räckte bara till att bli fjärde svensk i Bauhaus-galan. Det är verkligen hög nivå på svensk hinderlöpning just nu.
Tuff start för Bengtström
OS-klare Carl Bengtström fick en tråkig start och trippade redan till första häcken vilket normalt är förödande på 400 m häck. Men han krigade hela vägen och nådde målet som fyra på 48.72 – bara två tiondelar från det färska personliga rekordet. När Carl får stegen att stämma så finns helt klart bättre tider än hans pers på 48.49.
Vann gjorde den suveräna Alison dos Santos som med 47.01 var sekunden före Kyron McMaster. Tiden är vara två tiondelar från Dos Santos eget två år gamla stadionrekord.
Maja nära svenskt årsbästa
I höjd gick Maja Nilsson in så sent som på 1.86, tog i första och stod sedan över 1.90. På 1.94 var hon inte nära i första men i andra var det inte mycket som fattades. Hon avstod sedan tredje vilket innebar en delad sjundeplats.
Vann gjorde Yaroslava Mahuchikh som var ensam över två meter (2.00) i en tävling som hon vann med hela sex centimeter.
Världsårsbästa av Sedjati
I kvällens sista lopp, 800 m, spände Andreas Kramer bågen och fick en bra resa inne vid sargen som trea-fyra i nästan 600 meter. Efter 24.2 på 200 m, 50.1 halvvägs och 1:17.2 på 600 m föll han tillbaka i sista kurvan och nådde målet som sjua på 1:45.27.
Vann gjorde Algeriets Djamel Sedjati som precis som i Ostrava lämnade alla motståndare långt bakom sig på upploppet och vann med över sekunden på världsårsbästat 1:43.23.
Personbästa av Pihlström
På manliga 1500 m gled Samuel Pihlström med hela vägen och var till slut bara sekunden bakom vinnaren på femte plats. Detta på 3:34.51 – bara sekunden från OS-nomineringsgränsen – som innebar att det färska personliga rekordet förbättrade med en dryg halvsekund. Jonathan Grahn, som ännu inte fyllt 20 år, nådde målet som tolva på 3:38.02, hans tredje 3:38-tid på en månad. Vann gjorde Robert Farken på 3:33.53.
Över tjugo meter
Kvinnliga kultävlingen resulterade en jämn kamp om segern där Chase Jackson vann med två centimeter på 20.00 före Sarah Mitton. Där bakom blev Fanny Roos bästa svenska som sexa på 18.50 uppnått i första omgången efter en serie som även innehöll stötar på 18.20 respektive 17.88.
Sara Lennman, som redan satt tre personliga rekord denna sommar, inledde med 17.80 och fick sedan på 18.28 i andra – bara elva centimeter från det färska perset. Det innebar en sjundeplats för tjejen som gjort över 18 meter i fyra av sina fem senaste tävlingar.
Personbästa av Yolanda
På 800 m gjorde den i USA boende Yolanda Ngarambe sitt första lopp för säsongen i Europa och passerade halvvägs på 59 blankt några meter bakom näst sista löpare. Men sista tvåhundra avancerade Yolanda, passerade tvillingarna Wilma och Julia Nielsen och nådde målet som femma på 2:01.32. Det var åtta tiondelar under det fem år gamla personliga rekordet och för upp henne till nionde plats på den svenska genom-tiderna-listan. Det lovar gott inför EM i Rom där Yolanda springer favoritdistansen 1500 m. Julia slutade sjua på 2:02.37 en placering och elva hundradelar före Julia.
Suverän vinnare var Storbritanniens Jemma Reekie som hade flera meter ledning in på upploppet och till slut vann med nära sekunden på 1:57.79. Trea slutade finlands Eveliina Määttänen på personbästat 1:59.59, bara 18 hundradelar från Sara Lappalainens tre år gamla finska rekord.
Hanna nära årsbästat
Enda svenska på 1500 m var Hanna Hermansson som följde klungan ett drygt varv i vad som var fart för under fyra minuter. Men sedan växte luckan ordentligt men eftersom även Australiens Sarah Billings tyckte det gick för fort längst fram så fick Hanna en bra resa i rygg på henne.
Sista 150 spurtade Hanna ifrån in till 4:07.85 och en elfteplats, bara två tiondelar från årsbästa och en sekund från Yolanda Ngarambes svenska årsbästa.
Kampen om segern avgjorde Laura Muir i sista kurvan då hon blixtrade iväg från klungan och vann med nästan en sekund på 3:57.99.
Årsbästa av Åskag
I tresteg förbättrade Maja Åskag sitt svenska årsbästa till 13.78 vilket räckte till femte plats i en tävling som vanns av Leyanis Pérez på 14.67, bara 18 centimeter från stadionrekordet. Åtta på 13.55 slutade Emilia Sjöstrand som studerar i USA och var på blixtvisit för att samla rankingpoäng. Hon kommer inte starta i EM utan åker tillbaka till USA direkt för att tävla i de amerikanska universitetsmästerskapen för sin skola.
Motvind på 100 m
Henrik Larsson inledde säsongen med svenska rekordet 10.08 och på Stadion fick han perfekt motstånd i solgasset. Han fick en bra start men tyvärr återkallades fältet. De kom i väg i andra försöket men i motvinden på 0.8 m/s blev segertiden för Emmanuel Eseme ”bara” 10.16. Henrik sprang inte för fullt hela vägen och slutade sjua på 10.47.
William under 47 sekunder
Malmö AI:s 18-årige William Trulsson hade en lysande sträcktid på 4×400 m på stafett-SM i Uppsala förra helgen med 45.2. Men stafett är stafett och ett individuellt lopp från startblock något annat. På bana fyra rusade han efter ännu ett väldisponerat lopp i mål som femma på 46.97. Totalpers med sju hundradelar och avancemang till sjätte plats på P19-listan genom tiderna.
Quincy Hall vann loppet (som inte hade DL-status) på 44.68.
Det var en riktigt härlig kväll på Stadion och ett fint EM-genrep för många i den 61 aktiva stora trupp som förbundskapten Kajsa Bergqvist tagit ut. På fredag den 7 juni inleds EM i Rom.
/Jonas Hedman