Ingrid sätter svenskt rekord med 15.52 på Torvalla IP i Handen i augusti 1975.

Ingrid Miller jubilerar och minns en fantastisk friidrottskarriär

Hon har tagit elva SM-guld, satt tre svenska rekord och representerat Sverige i 41 landskamper. Ingrid Miller från Ljusdal debuterade i landslaget som 29-åring och gjorde sitt sista framträdande i blågult 45 år fyllda, i Finnkampen 1987. I måndags fyllde hon 80 år och minns en lång och innehållsrik karriär i kula och diskus som fortfarande pågår.

– Finnkamperna i Helsingfors på 1970-talet var fantastiska! Det var 50.000 åskådare och en otrolig stämning där finländarna skrek och tjoade, säger Ingrid som gjorde elva finnkamper och som bäst blev tvåa.
Hon var med om åtta raka blågula landskampsförluster men fick på Stockholms Stadion 1980 uppleva hur det är att vinna. Ingrid slutade tvåa i kula och Elisabeth Thorbjörnsson trea och de lyckades därmed spräcka den förväntade finska dubbelsegern. Det banade väg till en blågul totalseger med en poäng – den första svenska damsegern i Finnkampen på nio år.
Segern firades med att den omtyckte förbundskaptenen Herman Buuts kastades i vattengraven.

Rekordet stod sig i tio år
Sitt bästa år hade Ingrid 1975 då hon satte sitt tredje svenska rekord med 15.52 på Torvalla IP i Handen söder om Stockholm. Det stod sig i tio år till 1985 då Caroline Isgren slog det med tre centimeter.
– Caroline gratulerade mig när jag fyllde igår liksom flera andra av mina landslagskompisar. Det är kul, säger Ingrid som konstaterar att hennes 46 år gamla personliga rekord placerar henne så högt som på 13:e plats på den svenska genom-tiderna-listan.
Hon vann åtta raka SM-guld i kula 1973-80 och tre i diskus. Även i den grenen tävlade hon i landslaget och i diskus är hennes personbästa 48.78 från 1976, också det noterat på Torvalla IP i Handen.

Landslagsdebut 1971
Ingrid föddes i Ljusdal 1941 med efternamnet Wallin och började med friidrott som 11-åring 1953. Två år senare gjorde hon sin första tävling för Ljusdals IF – i höjd – och 1957 kom hon för första gången med i den svenska årsstatistiken. Detta med 1.50 i höjd och 9.97 i kula.
– Jag var ganska stor så tränarna tyckte att jag skulle satsa på kula och diskus och då blev det så. Kula gick bäst så det var roligast, styrkan var min största tillgång, någon tekniker var jag inte.
Ingrid flyttade till Stockholm 1964 och tog sin första SM-medalj, brons, i Växjö 1970. Då hette hon Wehmonen och året efter debuterade hon i landslaget vid 29 års ålder. Där var hon med i 15 år och under alla de åren representerade hon Bellevue IK i Stockholm.
– Det var inte så lätt att ta sig in i landslaget, där fanns Gun-Britt Flink från Göteborg och Britt Johansson från Glanshammar.

Avslutade på Stockholms Stadion
Landslagsdebuten skedde mot Tjeckoslovakien på Stockholms Stadion i september 1971 och det var i diskus där hon slutade fyra.
Från och med 1972 var Ingrid bofast i blågult. Hon har fem landskampssegrar i kula och mot Norge på Bislett i Oslo 1976 vann hon både kula och diskus.
Sviten på nio raka finnkamper och åtta raka SM-guld tog slut 1981 eftersom hon då blev mamma. Men hon var tillbaka i landslaget 1982 och fick 1986 uppleva hur det är att vinna Finnkampen i Helsingfors. Sista landskampen var mot Finland på Stockholms Stadion 1987 – hennes 39:e och till det ska två inomhuskamper läggas.
– Stockholms Stadion är min favoritarena. Den är så vacker och det var bra ringar för både kula och diskus, minns Inger. 1987 tävlade jag och Taina Ståhl, som är mamma till Daniel Ståhl, i samma landslag.

Dubbla SM-guld i somras
Men Ingrid slutade inte att tävla och träna. 1991 satte hon det gällande svenska K50-rekordet i diskus med 47.44 – bara en dryg meter från det 15 år gamla personliga rekordet – och sedan dess har det blivit många starter i SM och internationella mästerskap för veteraner.
Hon är idag ägare av 18 svenska veteranrekord i kula, diskus, vikt och mångkamp och vann så sent som i somras SM-guld i kula och vikt i veteran-SM på Öland där hon nu är yngst i K80. Sedan 24 år tillbaka tävlar hon för Järvsö IF men hon har inte något svenskt rekord i den 80-årsklassen så räkna med att vi får se henne i ringen igen.
Efter födelsedagsfirande i hemmet på Lidingö både i söndags och på 80-årsdagen på måndagen åker hon nu hem till Hälsingland där det blir fest på Järvsöbaden med alla vänner.

/Jonas Hedman

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen