Johanna Duplantis på Lag-SM i Göteborg förra sommaren där hon slutade trea på personliga rekordet 3.78. Foto: Deca Text&Bild

Johanna Duplantis slog sju år gammalt stavrekord

Johanna Duplantis, 18, vann i lördags i State-mästerskapen i Louisiana, USA, och slog med 3.86 det sju år gamla mästerskapsrekordet. Och nu hägrar JEM för junioren som är lillasyster till världens bästa friidrottare.

Om bara fem dagar – på onsdag den 19 maj – gör Armand Duplantis sin första tävling för säsongen i Europa i Ostrava men en som har tävlat hela våren är hans lillasyster Johanna Duplantis som också är en stavtalang och även hon satsar hårt på att bli så bra som möjligt. Hon tävlar liksom Armand för Upsala IF i Sverige men bor i Louisiana där hon i lördags gjorde sin sista High School-tävling då hon vann State-mästerskapen för tredje gången.
Med 3.86 på Bernie Moore Stadion i Baton Rouge förbättrade hon Fontainebleau’s Madison Heaths mästerskapsrekord från 2014 i kategorin 5A med två centimeter.

På väg mot junior-EM
Johanna tog 3.86 i första försöket och testade sedan personliga rekordhöjden 4.00 men ribban ville inte ligga kvar denna gång. Men det är bara en tidsfråga innan det sker för hon har tagit tydliga utvecklingssteg sedan i fjol. 2020 förbättrade hon sig till 3.78 vilket placerade henne femma i den svenska F19-statistiken där dock alla som var före är ett år äldre. 3.78 har Johanna överträffat i åtta av elva tävlingar i år med 3.96 i Texas i januari som bäst. Det betyder att nästa delmål är 4.00 som också kvalgränsen till junior-EM i Tallinn 15–18 juli.

Fantastisk friidrottsfamilj
Johanna representerar precis som Armand Upsala IF när hon tävlar i Sverige och det har hon gjort flera av de senaste somrarna. 2018 vann hon USM i Enskede, året efter var hon fyra och kunde på grund av Corona-pandemin inte vara med i fjol.
Johanna kommer från en riktig (fri)idrottsfamilj där mamma Helena från Avesta tävlade i juniorlandslaget i sjukamp på 1980-talet och pappa Greg tillhörde världens bästa stavhoppare med ett personbästa på 5.80 från 1993. Greg vann också State-mästerskapen i Louisiana vilket även Johannas äldsta bror Andreas gjort. Han har ett personbästa på 5.42 inomhus från 2013 och har representerat Sverige i ungdoms-VM och junior-EM men har avslutat elitsatsningen.
Mellanbrorsan Antoine är en stor baseballtalang och så yngsta brodern Armand som har världsrekordet i stav med 6.18.
– Jag känner pressen eftersom mina bröder har åstadkommit så mycket. Men jag sätter press på mig själv också men tror inte att det påverkar mig negativt när jag tävlar, säger Johanna till The Advocate.

I brödernas fotspår
Armand är redan i Sverige för att förbereda sig inför OS-sommaren som för hans del alltså börjar redan på onsdag. Även Johanna kommer hit och tävlar och då är målet att passera fyra meter och kvalificera sig för junior-EM innan hon i höst vandrar vidare i föräldrarnas och brödernas fotspår och börjar studera på Louisiana State University.
/Jonas Hedman

Johanna Duplantiss biografi på friidrottsstatistik.se

Foto: Deca Text&Bild

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen