MAI-löparna Joel Bengtsson och Max Hrelja är redo för VM-försök på 110 m häck på söndag klockan 13. Foto: Jonas Hedman

Max Hrelja och Joel Bengtsson – MAI-löpare redo för VM-debut

Det har gått tio år sedan en svensk var med i VM på 110 m häck och 16 år sedan vi hade en semifinalist. Men på söndag står två killar från Malmö AI på startlinjen i VM i Budapest som båda har kapacitet att ta sig vidare till semifinal – Max Hrelja, 25, och Joel Bengtsson, 24.

Max kommer från Linköping men bor i Malmö sedan 2017 där han har Niklas Fernström som tränare. Den här sommaren har han gjort 14 av 17 lopp på eller under fjolårets pers 13.69 med 2 x 13.43 i topp. Det är bara åtta hundradelar från Robert Kronbergs 22 år gamla svenska rekord.
– Jag blev förvånad i somras när jag märkte att det började gå riktigt snabbt på träning. Att jag sedan lyckades med det även på tävling är riktigt kul. För det är inte självklart att snabba träningslopp innebär bra resultat på tävling, säger Max.

”Hittat nyckeln i häcklöpningen”
– Till skillnad från tidigare år så har jag den här sommaren hållit en jämn, bra nivå hela säsongen och det skapar självförtroende. Jag har kunnat träna på en längre period, förbättrat tekniska detaljer och helt enkelt hittat nyckeln i häcklöpningen.

Sneglar mot rekordet
– Mina två 13.43-lopp var självklart bra men inte perfekta, det perfekta loppet finns nog inte. Jag gjorde 13.47 i Göteborg GP efter att ha pangat i sista häcken ganska rejält så jag tror att jag har ännu lite bättre tider i mig. Speciellt eftersom jag har så många lopp på en bra nivå, säger Max som är tvåa genom tiderna i Sverige med sina 13.43.
– Och visst funderar jag på svenskt rekord, det är inte så långt borta nu.

Läser statsvetenskap
När Max inte tränar och tävlar så läser han statsvetenskap i Lund.
– Jag har läst tre år till en kandidatexamen plus ytterligare ett som är det första av två till en mastersexamen. Eventuellt sänker jag studietempot nästa år, annars har det fungerat bra att läsa på heltid vid sidan av idrotten de här åren.

Konsten att tävla ofta
Joel Bengtsson studerar i USA sedan några år vilket betyder en hel del tävlande hela våren och även under sommaren i Sverige. I år har han gjort två lopp i mars, fem i april, fyra i maj, fem i juni, lika många i juli och i princip alla på en hög nivå. Och i sista loppet före VM – Folksam GP-galan i Malmö den 5 augusti – satte han årsbästa med 13.55 som bara är hundradelen från hans personliga rekord.

Hur är det möjligt att hålla en så hög nivå så länge?
– När jag började i USA för fyra år sedan så gick det inte så bra när jag kom hem till Sverige. Men nu kör jag lite hårdare träning i maj-juni och då lyckas jag hålla formen längre. Det svåraste är det mentala, men nu har jag hittat ett bra upplägg, säger Joel.

Tränar tillsammans
Joel kommer från Landskrona och tävlade länge för IFK Helsingborg men har sedan hösten 2022 Malmö AI som klubbadress. Och han har alltjämt Kenth Olsson som tränare.
Men Joel tränar en hel del i Malmö på sommaren och då tillsammans med Max Hrelja och hans tränare Niklas Fernström.

På väg mot mastersexamen
Joel har läst fyra år i Texas och har tagit examen i finans, men ska läsa till en master vilket innebär ett år till i USA.
– Jag kommer flytta till UCLA i Los Angeles i höst under det sista året. Sedan är planen att flytta hem till Sverige och går det riktigt bra så kan jag tänka mig att satsa heltid på idrotten.

Vad krävs för VM-avancemang?
– Kan vi göra runt 13.5 så har vi chansen att gå vidare till semifinal. Det hade varit kul att bli bland de tolv främsta, säger Joel.
På VM 2022 krävdes 13.58 för semifinal, på OS 2021 13.61 och i VM 2019 13.76. I samma mästerskap krävdes för final 13.31, 13.32 respektive 13.36.

Robban vår senaste finalist 
Senast vi hade en svensk i VM på 110 m häck var MAI:s Philip Nossmy som i Moskva 2013 var 15 hundradelar från avancemang (13.66). Senast vi hade en semifinalist var Robert Kronberg – i Osaka 2007 då han med 13.58 var 0.25 från final. Och senast en svensk var i VM-final var Robban i Edmonton 2001 då han slutade femma på 13.51, 26 hundradelar från medalj.

Två topp-8 på 87 år
Robban var i final även i OS 2000 (åtta) men före det får vi backa till 1968 då Bo ”Skackan” Forssander var sexa i Mexico City-OS på 13.73 som stod sig som svenskt rekord i 24 år. Faktum är att Sverige bara haft två globala mästerskapsfinalister i grenen sedan 1936 – alltså på 87 år.
När det sker nästa gång återstår att se men helt klart är att Max och Joel har möjligheten om de i framtiden kan förbättra sig någon respektive några tiondelar. På söndag gör båda global mästerskapsdebut på VM i Budapest och har kapacitet att nå semifinal.

/Jonas Hedman

Biografier på friidrottsstatistik.se
Max Hrelja
Joel Bengtsson
Robert Kronberg

Läs mer:
Supertid av Joel Bengtsson på 110 m häck
Vem är Cordell Tinch?

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen