Sällan har uttrycket "från ingenstans till världselit" passat så bra som på 22-årige Cordell Tinch.

Vem är sensationen Cordell Tinch??

Det frågade sig nog de allra flesta – även bland de i branschen väl insatta – i friidrottsvärlden när de nåddes av uppgiften att en amerikansk kille vid namn Cordell Tinch i söndags vid universitetstävlingar i Jefferson City, Missouri, hade vunnit 110m häck på 12.97.

Visserligen var medvinden något för stark (+3.0 m/s) men ändå är ju tider under 13.00 något ytterst exklusivt. För visserligen underskreds gränsen första gången för över fyrtio år sedan men pionjären Renaldo Nehemiah hade – inkl medvindstider – ändå fått blott 22 efterföljare före Tinch.

Medvind snarare missgynnar
Faktum är dessutom att bara fyra av 23 (Nehemiah inräknad) har sin allra bästa tid i medvind och diffen till godkända perset varierar för dem mellan 0.01 och 0.05. Så man kan sannerligen fråga sig om medvind är en verklig fördel för den absoluta eliten på manliga korta häcken.

Vilket egentligen inte alls är överraskande om man tänker efter: Medvindens stora fördel i löpning är att steglängden ökas vilket faktiskt är något som bara ställer till det för häcklöparna. Deras steglängd måste ju hela vägen passa till det standardiserade häckavståndet 9.14 m.

Finns andra möjliga felkällor?
Så det finns sannerligen ingen anledning att vifta bort Tinchs prestation i söndags med ett ”Men det var ju i medvind”-konstaterande. Men frågan är då förstås om det fanns något annat ”tekniskt problem” med resultatet som kan förklara att denne okändis plötsligt gjorde en supertid.

Gjorde han kanske en tydlig tjuvstart som startern missade att återkalla? Sådant händer ju emellanåt. Eller var det strul med eltidtagningen? Det är också sådant som förekommer.
Loppet finns lyckligtvis att se på nätet i en amatörfilm

Allt gick rätt till! Detta är en alldeles utmärkt film för att kontrollera att starten var schysst eftersom denne och startpistolen syns i bild. Därför kan man se klart och tydligt att det inte handlade om någon tjuvstart och att Tinch inte ens var den i fältet som rörde sig först.

Vad gäller totaltiden är målgången filmad snett bakifrån vilket inte är optimalt, man kan därför inte få fram någon tid med hundradelsprecision. Men eftersom Tinch vann så överlägset syns hans målgång tillräckligt bra för att det kan sägas att hans eltid måste ha varit runt 13 blankt.

Tio felfria häckpassager
Själva loppet var också imponerande med störningsfri löpning hela vägen utan ett enda islag (samtidigt som killen på bana 1 rev alla tio häckarna). Det var också påtagligt att den 1.88 långe Tinch sprang närmast bakåtlutad mellan häckarna för att hålla igen steglängden. Och ändå drog han ifrån hela vägen till seger med hela sju tiondelar.

Så det finns ingen som helst anledning att ifrågasätta själva prestationen eller resultatet utan det är bara att konstatera att Cordell Tinch blev historiens 24:e man att springa 110m häck under 13.00.

Tre års time-out
Men vem är denne nykomling på denna extrema elitnivå? Vad är hans tidigare bakgrund?
Det är i högsta grad berättigade frågor eftersom den som letar efter hans namn i statistik för de närmast förgående åren faktiskt gör det helt förgäves innan man kommer tillbaka till innesäsongen 2020.

När Cordell Tinch dök upp den 3 februari i vintras och direkt gjorde 7.66 på 60m häck inomhus hade det nämligen gått – så när som på elva dagar – tre hela år sedan han tävlade senast. Vad hade han gjort under mellantiden? Varit skadad/sjuk? Ägnat sig åt en annan idrott?

Svaret är ingendera: Tinch hade helt enkelt ledsnat på friidrotten och bestämt sig för att lägga av. Så han hade slutat på Div 1-universitetet i Kansas, flyttat hem till Wisconsin och börjat jobba med att sälja mobiltelefoner. Någon organiserad träning av något slag blev det inte.

Började om i januari i år
Men så blev han i höstas kontaktad av en tidigare friidrottskompis som bytt universitet och som tyckte att Tinch borde ”hänga på”, d v s återuppta studierna och friidrotten. Och efter viss övertalning – där Tinchs mamma också tryckte på – beslöt han sig för att ge idrotten en ny chans. Så han sade upp sig från jobbet och i januari flyttade han till Div 2-skolan Pittsburg State University i Kansas.

Eftersom han alltså inte hade tränat organiserat på flera år valde man p g a skaderisken att smyga igång träningen. Vilket dock inte hindrade att Tinch i comebacktävlingen den 3 februari sänkte det tre år gamla personliga rekordet 7.84 ned till 7.66. Och redan en vecka senare kapades nästan lika mycket ytterligare ned till 7.50 vilket kom att ge en 8:e plats på världsårsbästa inne.

Ute i april noterades 13.33w i debuten, två veckor senare följde 13.32/13.22w och nu i maj efter 13.07w i försöken alltså 12.97w! Vid sidan av häcklöpningen har Tinch för övrigt också hunnit med 2.22 inomhus i höjd och 8.24w i längd.

Andra stora lyftet i karriären
Den blixtsnabba utvecklingen nu är ändå ingenting nytt för honom: När Tinch gick ut high school 2018 hade han gjort 14.18 på juniorhäckar (99.1 cm), 2.08 i höjd, 7.40 i längd och 14.99 i tresteg. D v s bra men inte på något sätt uppseendeväckande, framförallt inte i USA. Året efter – första på universitet – gjorde han (ännu inte 19 år fyllda) 13.63 på seniorhäckar och 2.19 i höjd.
Nästa inplanerade tävling nu är de nationella Div 2-mästerskapen som går om två veckor i Pueblo (Colorado). Där handlar det om rejält hög höjd (1400 m över havet) vilket brukar gynna sprint/häckresultat.

Blir det VM redan i sommar?
Tiderna nu runt 13 blankt har naturligtvis väckt tankar hos Tinch också om sommarens VM i Budapest. Visserligen är USA:s toppbredd på korta häcken enormt stark men samtidigt bör man notera att av nu aktiva är det bara Grant Holloway och Devon Allen (som mest ägnat sig åt amerikansk fotboll sedan VM i somras) som någonsin varit under 13.

Just nu rankad 97:a av World Athletics
Apropå VM-kval kan man konstatera att Cordell Tinch trots prestationen den gånga helgen är 97:a i världen – med bl a både Max Hrelja och Joel Bengtsson klart före sig – på den aktuella världsrankingen för korta häcken.

Förklaringen är att tävlingen förra helgen inte var registrerad hos World Athletics (det var ”Conference” för en grupp lokala Div 2-universitet) som rankinggrundande. Det innebär att det som hände i Jefferson City egentligen aldrig har hänt – sett med WA:s ögon.

Sprang på ”fel” tävling
Hade Tinch i stället gjort samma tider på betydligt mindre – men formellt WA-godkända – tävlingar som t ex ”Maverick Open 2” i Mankato (Minnesota) eller ”USD Tune-up” i Vermillion (South Dakota) i lördags – där 110m häck vanns på 14.23 resp 14.97 – hade han däremot direkt rusat upp sextio placeringar på rankingen upp till 38:e plats.

Lyckligtvis är dock Tinchs nästa planerade tävling – den i Pueblo om två veckor – med i WA:s kalender så då får han chansen att börja skaffa sig en mer rättvisande plats också på rankingen.
Men redan nu besvaras frågan ”Vem är Cordell Tinch?” bäst med den klassiska frasen ”Ett namn värt att lägga på minnet”!

/A. Lennart Julin

Läs mer av ALJ:
Tronskifte på marathon?
En historisk dag för svensk diskus
Friidrottens nya skilda världar
Terräng-VM – då, nu och i framtiden
Så blev Emil Danielsson och Viktor Idhammar våra färskaste drömmilare
Hur sätter man svenska juniorrekord
Nu ändras Diamond League-formatet

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen