Strålande VM-debut av Hanna Hermansson som avancerade till semifinal!

Turebergs Hanna Hermansson, 27, saknar allt vad mästerskapsrutin heter men av det märktes inte mycket när hon i VM-försöken på 800 m i London sprang i mål på 2:01.25! Därmed springer hon semifinal fredag kväll!

Hanna kom till London med det 35:e bästa årsbästat av de 50 i startlistan, men statistik är statistik och har inte alltid något med verkligheten att göra. Hon sprang i det sjätte och sista heatet där sydafrikanskan Gena Löfstrand, som har en svensk pappa, drog första 400 meterna på 58.71.
Hanna placerade sig näst sist som sjua vid sargen och höll kontakten med klungan hela vägen. I sista kurvan passerade hon en tjej och sedan även tyskan Christina Hering. Men tyskan kom tillbaka och återtog femteplatsen så det blev en sjätteplats för Hanna i mål.

Näst bästa tiden
2:01.25 är bara 0.29 från hennes personliga rekord och innebar tredje snabbaste tid av de sex som gick vidare utöver de tre första i varje heat. Men Hanna visste inte att hon var i semifinal förrän TV4-reportern berättade det för henne under intervjun.
– Va?! Gick jag vidare? sa Hanna.
– Jag försökte räkna placeringar när jag kom i mål men det var slut på syre i hjärnan. Jag trodde att jag var en plats utanför.
Sällan har någon blivit så överraskad!

Bästa i VM på 30 år
Lovisa Lindh, som tyvärr fick stryka sig igår på grund av skada, var i semifinal på OS i fjol men förutom henne har det inte varit en svenska i semifinal på ett globalt utomhusmästerskap på 30 år. Senast var Maria Akraka i Rom-VM 1987.
/Jonas Hedman

De bästa svenskorna på 800 m i OS och VM
VM
Semif.  Hanna Hermansson, Turebergs FK, London, 2017
Semif.  Maria Akraka, Rånäs 4H, Rom 1987
Semif.  Jill McCabe, Malmö AI, Helsingfors 1983

OS
Semif.  Lovisa Lindh, Ullevi FK, Rio 2016
Semif.  Jill McCabe, Malmö AI, Los Angeles 1984
Brons  Inga Gentzel, Amsterdam 1928

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen