Karriärens näst bästa resultat för Simon Pettersson i VM-kvalet i Eugene. Foto: Deca Text&Bild

Fullträff av Simon Pettersson i VM-kvalet – även Ståhl till final

I diskuskvalet i Eugene imponerade Simon Pettersson genom att kasta hela 68.11 – tredje längst av alla. Daniel Ståhl behövde alla tre kasten där 65.95 var fem centimeter från direktkval men gick vidare som sjua.

Simon Pettersson har haft teknikproblem hela sommaren men när det verkligen behövdes så plockade han fram det. I första kvalgruppens andra omgång flög diskusen hela 68.11 – det är det näst bästa han gjort och mer än två meter längre än kvalgränsen.

”Väldigt skön känsla”
– Det var en överraskning. Det kändes bra på uppvärmningen men det är bra vindar här och en väldigt skön känsla att kasta 68 meter, säger Simon till SVT.
Av sin tränare Vésteinn Hafsteinsson, som är hemma i Sverige, fick han via SMS sju tummar upp. Det är första gången som Vésteinn inte är med Simon och Daniel på ett mästerskap.

Ståhl till final som sjua
Daniel Ståhl kastade i andra kvalgruppen och efter ett misslyckat kast kring 63 meter där han inte lyckades stå kvar kom ett säkert finalkast i andra. Det mätte 65.95 och följdes av det tredje i högra burgaveln. Daniel nådde inte direktkvalgränsen 66.00 men gick vidare som sjua.

Fjärde finalen av fyra möjliga
Simon mästerskapsdebuterade på VM i London 2017 och tog sig till final direkt vilket inte är så vanligt i diskus. Det gjorde inte ens Daniel Ståhl som debuterade på EM i Zürich 2014. Nu kastar de båda final för fjärde gången i rad.

Långt av Kristjan Ceh
En som också är med i finalen är Sloveniens 71 m-man Kristian Ceh som imponerade genom att direkt i första kastet lugnt och fint lägga ut skivan på 68.23 – mer än två meter över kvalgränsen. Men längst av alla kastade unge Alekna med 68.91 i ett kval där sex man klarade direktkvalet.

/Jonas Hedman

Resultaten

Biografier på friidrottsstatistik.se
Simon Pettersson
Daniel Ståhl

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen