Topptrion på 200 m med vinnaren Shericka Jackson i mitten, tvåan Shelly-Ann Fraser-Pryce, t h, och trean Dina Asher-Smith. Foto: Deca Text&Bild

Två magiska 200 m-finaler – tiondelen från världsrekordet

Den sjunde VM-dagen i Eugene avslutades med 200 m-finalerna där en viss världsrekordchans fanns på damsidan att döma av semifinalerna. Och vilka finaler det blev! Till slut fattades bara elva hundradelar till världsrekordet i kvinnliga finalen och tolv i den manliga som gick direkt efter. Namnen för dagen var Jamaicas Shericka Jackson respektive USA:s Noah Lyles som gjorde sina livs lopp och vann överlägset.

I kvinnliga finalen var 100 m-vinnaren Shelly-Ann Fraser-Pryce snabbast iväg på bana sex i sitt för dagen rosa-gula hår och ledde genom kurvan men sedan kom Shericka Jackson på bana fyra. Hon var helt överlägsen på upploppet och vann med nästan fyra tiondelar på fantastiska 21.45 i en svag medvind på 0.6 m/s.

Slog så när det 34 år gamla världsrekordet
Tiden var personligt rekord med en tiondel och blott elva hundradelar från Florence Griffith-Joyners som oslagbart betraktade världsrekord på 21.34 från OS i Söul 1988.
Tvåa slutade Fraser-Pryce som med 21.81 var 0.02 från pers och trea 2019 års världsmästare Dina Asher-Smith, 22.02. Därmed har de två jamaica-tjejerna varsitt guld och varsitt silver. Tredje jamaicanskan, OS-mästarinnan Elaine Thompson-Herah fick inte alls till det och slutade sjua på 22.39.

Första individuella guldet
Jackson är nu tvåa genom tiderna och tog nu sitt första individuella guld. Hon blev också den förste att ta VM-medalj på alla tre sprinterdistanserna. För hon är 400 m-löparen som blivit kortsprinter där VM-medaljsamlingen nu har följande utseende.
100 m: silver 2020. 200 m: guld 2022. 400 m: brons 2015 och 2019.

Tredje amerikanska trippelsegern i Eugene kom på 200 m. Fr v tvåan Kenneth Bednarek, vinnaren Noah Lyles och trean Erriyon Knighton. Foto: Deca Text&Bild


Lyles anförde amerikansk trippelseger

Att manliga 200 m-finalen skulle bli en spännande historia stod klart efter semifinalerna där Noah Lyles var snabbast med 19.62 följda av landsmännen Erriyon Knighton och Kenneth Bednarek.
Och det blev amerikansk trippel – den fjärde i detta VM efter män kula samt båda 100 m-finalerna. Efter drygt halva kurvan lösgjorde sig Lyles på bana sex från övriga fältet och höll frekvensen i steget till synes hela vägen in.

Vann med en halvsekund
Segermarginalen blev nära halvsekunden efter att klockan stannat på 19.32. Lyles var tagen av stundens ögonblick och publikens jubel och när tiden sedan korrigerades till 19.31 så var han i himmelriket.
Silvret tog Bednarek på 19.77, tre hundradelar före det 18-åriga sprinterunderbarnet Erriyon Knighton.
– Jag är verkligen i världsrekordform men det är okej att det ”bara” blev amerikanskt rekord, säger Noah Lyles.

Överträffade Michael Johnson
Noah Lyles förbättrade nu sitt tre år gamla personliga rekord med 19 hundradelar och är med 19.31 trea genom tiderna – bara tolv hundradelar från Usain Bolts världsrekord från Berlin 2009. Tvåa på genom-tiderna-listan är hans landsman Yohan Blake (som nådde semi på 100 m i Eugene) med 19.26 noterat 2011.
Det var en fantastisk avslutning på den sjunde VM-dagen men det saknas fortfarande ett världsrekord. Fyra chanser återstår, kvinnliga 400 m häck (Sydney McLaughlin), manliga stav (Mondo Duplantis) och båda 4×100-stafetterna.

/Jonas Hedman

Resultaten
Kvinnor 200 m
Män 200 m

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen