Håvard Bentdal Ingvaldsen, Norge. Foto: Deca Text&Bild

Norsk sensation i VM-försöken på 400 m – snuddade vid europarekordet

I 400 m-försöken i Budapest gjorde blott 20-årige norrmannen Håvard Bentdal Ingvaldsen ett fantastiskt lopp då han vann sitt heat och sänkte sitt norska rekord med en halvsekund till fantastiska 44.39. Det är bara sex hundradelar från det 36 år gamla eurparekordet satt av Thomas Schönlebe på VM i Rom 1987. Norrmannen har i år sänkt sitt personliga rekord med hela 1,5 sekunder.
44.39 är också nytt nordiskt rekord vilket innebär att Johan Wissmans 44.56 från VM-semin i Osaka 2007 kom att leva i 16 år.

I heatet efter satte Örgrytes Carl Bengtström personligt utomhusrekord med 45.72 och förstärkte sin fjärdeplats på den svenska genom-tiderna-listan. Tiden räckte dock bara till åttonde plats i heatet. Inomhus är Carls bästa tid 45.33 (svenskt inomhusrekord).
– Målet var att öppna hårt och köra hårt. Jag gjorde det jag kunde men har inte riktigt träningen som behövs för att ta mig vidare efter skadeproblem i våras, säger Carl.
Personbästa i Carls heat satte även han som var just före svensken, Danmarks Gustav Lundholm Nielsen, 45.66, som har både danskt och svenskt medborgarskap eftersom ena föräldern är svensk. Men han har alltså valt att tävla internationellt för Danmark.

Bengtström diskad
Men senare kom besked att Carl är diskad för linjetramp. Därmed blir det inget nytt personbästa utan han står kvar på sina 45.91 från säsongsdebuten i Madrid den 22 juli.

17 man sprang under 45 sekunder
Detta i 400 m-försöken för män. Riktigt hög nivå. För avancemang till semifinal krävdes till slut 45.24. Snabbast var norrmannen Ingvaldsen med 44.39.

Vanessa över 60 meter
I kvinnliga diskuskvalet skickade Hässelbys Vanessa Kamga diskusen utanför högra sektorlinjen i första, kryss även i andra och så 60.02 i sista. Det är bara 31 centimeter från personligt rekortd. Men det blev hon åtta i första kvalgruppen. Men det räckte inte för att bli bland de tolv bästa totalt.
I andra hade Kajsa-Marie Lindfors 53.83, 53.24 och så 54.54 i sista.
Längst av alla kastade OS-mästareinnan Valerie Allman med 67.14.

Ingen diskusfinal för Simon
På söndagsförmiddagen – 13 timmar efter att kvalets avslutats – kom beskedet att Simon Petterssons tredje kast i diskuskvalet, 63.93, underkänts i efterhand sedan en videofilm visat att han trampade över med hälen. Därmed blir det ingen final för Simon på måndag.
Refereen kan utan att någon protesterar korrigera ett beslut så länge det är möjligt. Vanligtvis fram till prisutdelning eller som i detta fall före finalen som inte äger rum förrän på måndag.

Resultaten

/Jonas Hedman

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen