Michaela Meijers tredjeplats är hennes hittills bästa i Diamond League. Foto: Deca Text&Bild

Michaela Meijer slog tvåan och trean från VM i London

Det blev en bra svenskdag när årets tolfte och sista Diamond League-kvaltävling genomfördes i Birmingham på söndagseftermiddagen. Tre svenskar tävlade och alla presterade på ett sätt som tog dem till final! Michaela Meijer slutade trea i stav på 4.61, Michel Tornéus blev fyra i längd på 7.98 och Meraf Bahta sprang i mål som femma på 1500 m med 4:03.04.

Bara en vecka efter sista tävlingsdagen på VM i London var stora delar av världseliten på plats 19 mil nordväst om den brittiska huvudstaden där världseliten var på plats på Alexander Stadium.
I stavtävlingen tog Michaela Meijer 4.21 och 4.41 i första, stod över 4.51 och fixade sedan 4.61 i andra innan hon stod över 4.68 och avslutade med tre kryss på svenska rekordhöjden 4.75. Det gjorde henne till en av fyra tjejer som stannade på 4.61 och resulterade i en utmärkt tredjeplats bakom OS- och VM-ettan Katerina Stefanidi, 4.75, och Storbritanniens VM-sexa Holly Bradshaw som tog 4.61 i första. 
Bland dem som Michaela besegrade fanns OS- och VM-tvåan Sandi Morris och delade VM-treorna Yarisley Silva och Robeilys Peinado.

Bästa DL-placeringen hittills
– Jag var jättenervös inför och under hela tävlingen eftersom jag tappade självförtroendet efter VM, sa Michaela till SVT.
Örgryte-hopparen satte svenskt rekord med 4.71 tidigare i sommar men rev ut sig på ingångshöjden 4.35 i VM-kvalet.
Tredjeplatsen är Michaelas tangerat bästa bästa hittills i en Diamond League-tävling. I början på juli var hon trea i Londons DL på 4.65. Placeringen betyder att hon kvalade in till DL-finalen i Bryssel den 1 september. 
Resultat K Stav

Michels näst bästa
Michel Tornéus var VM-åtta i London på 8.18 och lyckades nu så när nå åttametersgränsen igen. Efter 7.69 i första kom 7.98 i andra som blev hans längsta följt av 7.75 innan han avstod två hopp och nådde 7.96 i sista. Det räckte till en fjärdeplats bara fem centimeter från andraplatsen.
Vann gjorde VM-tvåan Jarrion Lawson, USA, på 8.19 före Ruswahl Samaai, 8.03, och USA:s Mike Hartfield, 8.02.
Michel var fyra också i Bauhaus-galan i juni då han hoppade 8.06. Hans bästa DL-placering är andraplatsen från Gateshead 2010. Fjärdeplatsen betyder att Michel hoppar Diamond League-final i Zürich på torsdag 24 augusti.
Resultat M Längd

Starkt lopp av Meraf
På 1500 m hängde Meraf Bahta med täten första varvet men släppte när Etiopiens Gudaf Tsegay var den ende som valde att följa haren Jennifer Meadows. Det blev istället så att Meraf drog andraklungan i nästan två varv och i då i praktiken sprang jämnt med tätduon 20-talet meter framför.
Meraf hade 63 sekunder på 400 m och 2:12 på 400 m och spurtade in som femma på 4:03.04. Vann loppet gjorde Dawit Seyaum på 4:01.36. Bland de som Meraf besegrade fanns VM-tvåan Jenny Simpson från USA som slutade sjua på 4:03.71.
Meraf fick nu ihop tillräckligt med poäng för att kvala in till DL-finalen som går i Bryssel nästa vecka.
Resultat K 1500 m

Även Ståhl är i final
Förutom ovan nämnda trio är också Daniel Ståhl klar för finalen i diskus i Bryssel. Även Kalle Berglund skulle ha varit med och sprungit en engelsk mil i Birmingham på söndagen men ljumskproblem resulterade att han i veckan lade ner säsongen.
/Jonas Hedman

Läs även:
Svenskt rekord av Michaela Meijer
Om Michaelas tredjeplats i Diamond League i London

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen