Armand Duplantis tog hem utmärkelsen Årets Manliga prestation på Idrottsgalan för tredje gången. Friidrotten har nu fem raka segrar i denna kategori.

Mondo årets manliga idrottare – lysande utdelning för friidrotten på Idrottsgalan

Det blev ett riktigt bra utfall för friidrotten på Idrottsgalan i Avicii Arenas annex med tre förstaplatser. Armand ”Mondo” Duplantis utsågs till Årets manliga idrottare, Maja Åskag till Årets nykomling och Vésteinn Hafsteinsson till Årets ledare.

Mondo Duplantis var världens överlägset bästa stavhopparen även 2021 och vann såväl OS som inne-EM och klarade sex meter i hela tolv tävlingar.
– Tack till det svenska folket, jag är väldigt tacksam för er. Jag vill också tacka mina föräldrar Helena och Greg som betytt väldigt mycket för min utveckling, sa Mondo på en svenska som blir allt bättre.
Det var faktiskt femte året i rad som priset Årets manliga idrottare gick till en friidrottare. Daniel Ståhl fick det 2018 och 2020 och Mondo 2019 och 2021. Två andra har fått utmärkelsen – Christian Olsson (2003 och 2004) och Stefan Holm (2005).

Simon Pettersson och Daniel Ståhl intervjuades av Kristin Kaspersen.


Historisk dubbelseger

I Tokyo-OS tog Daniel Ståhl guld och träningskompisen Simon Pettersson silver vilket var Sveriges första dubbelseger i OS i friidrott på 73 år. Tränaren bakom båda är islänningen Vésteinn Hafsteinsson som är en fantastiskt hårt arbetande tränare som inte lämnar något åt slumpen när det gäller att skapa de bästa förutsättningarna för sina aktiva. Ett mycket välförtjänt pris till en stor tränare och ledare.

Maja Åskag – Årets nykomling.


Majas unika prestation

Kategorin Årets nykomling är en utmärkelse som friidrotten lyckats väldigt bra i med nio vinnare på de 23 gånger priset delats ut. 2002 fick Susanna Kallur utmärkelsen som första friidrottare och idel kända namn har sedan följt i hennes fotspår. Höjdhopparen Linus Thörnblads fick priset 2004, Emma Green 2006, Angelica Bengtsson 2011 och Moa Hjelmer 2012.
Därefter har Irene Ekelund fått det (2014), Khaddi Sagnia (2016) och Armand Duplantis (2018) innan Eskilstunas Maja Åskag på måndagen sällade sig till den mycket celebra skaran. Detta tack vare den unika bedriften att vinna guld i längd och tresteg i både JEM och JVM inom loppet av en månad.

Hoppare tog hem Jerringpriset
Mondo Duplantis och Daniel Ståhl var med i Jerringpris-omröstningen men ingen av dem nådde ända fram utan slutade fyra-femma. Vann gjorde inte oväntat hästhoppningslandslaget som tog OS-guld i Tokyo. Men det var en stor kväll för friidrotten som alltså tog hem tre pris.

/Jonas Hedman

Läs även:
OS-guld för Mondo – nära världsrekord
Osannolik OS-final i diskus – dubbelseger för Daniel och Simon

Alla vinnare i Idrottsgalan 2022
Jerringpriset
Hopplandslaget (ridsport)

Årets Manlige Idrottare
Armand Duplantis (friidrott)

Årets Kvinnliga Idrottare
Tove Alexandersson (orientering)

Årets Prestation
Nils van der Poel (skridsko)

Årets Lag
Hopplandslaget (ridsport)

Årets Ledare
Vésteinn Hafsteinsson (friidrott)

Årets Nykomling
Maja Åskag (friidrott)

Allt om Idrottsgalan

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen